• Οικονομία

    Fitch Ratings: Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    To οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας  αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη, επισημαίνει η Fitch Ratings σε νέα έκθεσή της, στην οποία επίσης αναφέρει ότι η εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης στην Ελλάδα βοηθά στη βελτίωση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

    Η ατζέντα πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας  περιλαμβάνει περικοπές των εταιρικών φόρων, επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και δέσμευση για μείωση της γραφειοκρατίας – και αυτά είναι μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις, ενισχύοντας περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ενώ  υπάρχει πιθανότητα σημαντικής αύξησης της ζήτησης για επενδύσεις σε διάφορους τομείς, κατά τον οίκο.

    Ειδική μνεία κάνει  στη νέα δέσμη μέτρων που θα παρουσιάσει ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  στο Κοινοβούλιο μια στις 23 Ιουλίου, η οποία θα περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2020.

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος θα ανέλθει σε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3% του ΑΕΠ), ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κόστος αυτό θα διανεμηθεί σε τρία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές αποδόσεις, η Fitch επισημαίνει πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας “έτρεξε” με ρυθμό 4,4% του ΑΕΠ το 2018 και ήταν σχεδόν 1% υψηλότερο του στόχου –δημιουργώντας έτσι χώρο για κάποια δημοσιονομική χαλάρωση, ενώ οι προτεινόμενες φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την αύξηση του ΑΕΠ.

    Όπως επισημαίνει η Fitch, στον βαθμό που θα υπάρξουν διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα της νέας κυβέρνησης και τις επιπτώσεις, θα τις ενσωματώσει στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή της για την Ελλάδα, στις 2 Αυγούστου.

    Μετατόπιση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής

    Η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της  την πρόκληση της μετατόπισης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο μέχρι τώρα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις των φόρων και στην υποεκτέλεση των κρατικών δαπανών για την επίτευξη της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

    Η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αυτό αυξήθηκε πριν από τις εκλογές όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που ήταν να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος. Η αποτυχία στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα καταστήσει, σύμφωνα με την Fitch, πιο δύσκολη την εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής με ταυτόχρονη επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022), ιδίως όταν μειώνονται οι φόροι.

    Μείωση πλεονασμάτων και ο διάλογος με τους πιστωτές

    Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, ωστόσο σύμφωνα με τον οίκο ακόμη και με αυτή τη μείωση οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων παραμένουν υψηλοί.

    Η κυβέρνηση έχει επίσης δηλώσει ότι θα επιδιώξει τις μειώσεις για τα πλεονάσματα μετά από συμφωνία με τους πιστωτές, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν υπόψη την εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων καθώς και τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μιας έντονης επιδείνωσης των σχέσεων με τους επίσημους πιστωτές.

    Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Fitch, ο διάλογος με τους πιστωτές μπορεί να γίνει πολύ πιο δύσκολος λόγω της κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου, ο οποίος αρχικά είχε προ-νομοθετηθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.



    ΣΧΟΛΙΑ