• ΑΓΟΡΕΣ

    Όταν θέλουν οι τράπεζες… Μία ανάσα πριν από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Χωρίς τις τράπεζες, η απόδοση της αγοράς από την αρχή του χρόνου θα ξεπέρναγε το 53%. Με τις τράπεζες, η απόδοση της αγοράς ξεπερνάει το 40%. Υπό το δεδομένο αυτό, εξηγείται για ποιο λόγο σήμερα, ο τραπεζικός κλάδος ακολούθησε την δική του ρότα, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκιών για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους, την έκδοση νέων ομολογιακών δανείων, αλλά και την επανεκκίνηση των διαδικασιών για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Κατά τα άλλα, οι απώλειες της πλειονότητας των μετοχών την Δευτέρα, δίνει την ευκαιρία για να επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις εκ μέρους των επενδυτών, δεδομένου ότι η μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση υπεραποδίδει με σχεδόν υψηλά έτους!

    Η αποκομιδή ρευστότητας με παράλληλη κατοχύρωση κερδών, είναι μέσα στο παιχνίδι, σχολιάζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Βeta Χρηματιστηριακή κ. Π. Ζαμάνη και πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, ως αγορά που βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας λόγω της νέας κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία, καλείται να αντιμετωπίσει το εξής μεγάλο δεδομένο: Την Τρίτη, η Fed για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια καλείται να μειώσει το βασικό επιτόκιο του δολαρίου. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η υποχώρηση θα είναι της τάξης του 0,25%. Αυτό εξηγεί, σύμφωνα με την αγορά, για ποιο λόγο τα ελληνικά ομόλογα είναι τόσο αρεστά στους ξένους επενδυτές. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο υποχώρησε και σήμερα, στο 2,01% με το αντίστοιχο των ΗΠΑ στο 2,06%.

    Σε κάθε περίπτωση, το Χρηματιστήριο Αθηνών έγραψε το 5 στα 5 ανοδικά, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 895,04 μονάδες και τις συναλλαγές λίγο πάνω από τα 52 εκατ. ευρώ. Καλοκαιρινές διακοπές, γαρ…

    Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο πάνω από 3%, με την Alpha να ενισχύεται στο κλείσιμο 2,97%, στο 1,69 ευρώ, η Εθνική 4,13%, στα 2,55 ευρώ, η Eurobank 1,62%, στα 0,879 ευρώ και η Πειραιώς 2,92%, στα 2,856 ευρώ.

    Ήπιες οι πιέσεις στην ΔΕΗ, με την αγορά να αναμένει το νέο πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει τον ρόλο του CEO. Η μετοχή υποχώρησε οριακά 1,23%, στα 2,728 ευρώ.

    Profit taking σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Σταθεροποιητικά ο Μυτιληναίος στα 11,17 ευρώ μιάν ανάσα από τα υψηλά του. Κέρδη 1,43% για την Motor Oil, ενώ συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα η Άβαξ με κέρδη 6,33% και η Βιοκαρπέτ (4,91%) που υστερεί σε αποτίμηση σε σχέση με την ανταγωνίστρια Αλουμύλ.



    ΣΧΟΛΙΑ