ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια περίοδο όπου η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά υψηλά, τρεις πρόσφατες εκθέσεις από την AXIA, τη Santander και την Piraeus Securities συγκλίνουν σε ένα βασικό μήνυμα, το οποίο είναι ότι η αγορά εξακολουθεί να αποτιμά κυρίως τα ώριμα λειτουργικά assets του ομίλου, χωρίς να ενσωματώνει πλήρως την αξία που «κλειδώνει» στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων, καθώς αυτό περνά σταδιακά στη φάση πλήρους εκμετάλλευσης.
Παρά τις διαφορετικές μεθοδολογίες και τιμές στόχους, το κοινό στοιχείο είναι ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εισέρχεται σε μια πιο ώριμη φάση του επενδυτικού της κύκλου, όπου το βάρος μετατοπίζεται από το pipeline και την κατασκευή στις επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές και στις διανομές.
Για την AXIA και τον Κωνσταντίνο Ζούζουλα, ο βασικός λόγος της δραστικής αύξησης της τιμής στόχου στα 44,20 ευρώ είναι η αναθεώρηση της αποτίμησης ανά asset, με κεντρικό καταλύτη την Εγνατία Οδό. Η παραχώρηση τέθηκε σε πλήρη λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2026, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κατέχει το 90% και να έχει καταβάλει τίμημα 1,275 δισ. ευρώ για 35 έτη, σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με άλλες μεγάλες παραχωρήσεις.
Σύμφωνα με την AXIA, η Εγνατία μπορεί να αποδώσει συνολικά περί τα 5 δισ. ευρώ σε μερίσματα στη διάρκεια της παραχώρησης, ποσό που υπερβαίνει εκείνο της Αττικής Οδού, παρά το χαμηλότερο αρχικό κόστος. Η ουσιαστική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας τοποθετείται μετά το 2028, όταν θα συνδυαστούν αυξήσεις διοδίων και άνοδος της κυκλοφορίας.
Την ίδια εικόνα συμμερίζεται και η Piraeus Securities, η οποία εγκαταλείπει την προηγούμενη πιο συντηρητική προσέγγιση που έβαζε έκπτωση στην αποτίμηση λόγω της εταιρικής μορφής holding, εκτιμώντας ότι το ρίσκο εκτέλεσης έχει πλέον περιοριστεί αισθητά. Η Εγνατία αναδεικνύεται σε asset με αυξημένη ορατότητα λειτουργικών αποτελεσμάτων και μελλοντικών διανομών, στοιχείο που οδηγεί στην αναβάθμιση της τιμής στόχου στα 40 ευρώ.
Η Santander προσεγγίζει το story από πιο μακροπρόθεσμη σκοπιά, ξεκινώντας την κάλυψη με τιμή στόχο 49 ευρώ και σύσταση υπεραπόδοση. Κομβικό σημείο, σύμφωνα με τον ισπανικό οίκο, ήταν η πώληση της Terna Energy στο τέλος του 2024, που απελευθέρωσε κεφάλαια και επέτρεψε στον όμιλο να επανατοποθετηθεί καθαρά στις μεταφορικές υποδομές.
Οι αυτοκινητόδρομοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% της εύλογης επιχειρηματικής αξίας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με συμμετοχές σε επτά από τις δέκα οδικές παραχωρήσεις της χώρας και διαχείριση περίπου του 85% της συνολικής κυκλοφορίας με διόδια. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη διάρκεια ζωής των βασικών assets, με την Αττική Οδό έως το 2049 και την Εγνατία Οδό έως το 2059, με μέση σταθμισμένη διάρκεια χαρτοφυλακίου κοντά στα 28 έτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Santander εκτιμά ότι το αναλογικό EBITDA από τους αυτοκινητοδρόμους μπορεί σχεδόν να διπλασιαστεί έως το 2030, με την επιτάχυνση των μερισμάτων να ακολουθεί χρονικά. Οι αναπροσαρμογές διοδίων στην Εγνατία μετά την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού και η εφαρμογή δυναμικών διοδίων σε τμήματα της Αττικής Οδού από το 2029 είναι σημαντικοί καταλύτες.
Ένα από τα πιο αιχμηρά σημεία της ανάλυσης της Santander είναι ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ομίλου υποδηλώνει, εμμέσως, ότι η αγορά αποτιμά σχεδόν αποκλειστικά τους αυτοκινητοδρόμους, αφήνοντας περιορισμένη ή και αρνητική αξία για τις λοιπές δραστηριότητες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εύλογη αξία άνω των 2,4–2,5 δισ. ευρώ που προκύπτει για τις παραχωρήσεις από το μοντέλο προεξόφλησης μερισμάτων.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η AXIA, η οποία επισημαίνει ότι έργα όπως το αεροδρόμιο Καστελίου, το Integrated Resort Casino στο Ελληνικό και ο ΒΟΑΚ δεν αποτιμώνται ακόμη πλήρως, παρότι έχουν ήδη ανατεθεί ή βρίσκονται σε φάση κατασκευής. Η καθαρή αξία ενεργητικού του ομίλου εκτιμάται στα 4,57 δισ. ευρώ, με τις παραχωρήσεις να αντιστοιχούν σε περίπου 70% της συνολικής αξίας.
Διαβάστε επίσης
Υπερταμείο: Διαγωνισμός 23,6 εκατ. ευρώ για το lifting στο συνοριακό σταθμό στους Εύζωνες
Νευρικότητα στις αγορές πετρελαίου, καθώς ο Τραμπ «χτίζει» πολεμικό κλίμα εναντίον του Ιράν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ά. Γεωργιάδης στο Mononews: Οι νοσηλευτές η πρώτη προτεραιότητα για το 2026, τι είπε για το clawback
- Η ώρα του ΚΜ για το Σύνταγμα, τι δείχνουν τα focus του Μαξίμου, το ευχαριστώ στον Παπασταύρου, το αντάμωμα των πρώην και τι άλλαξε στα τρένα
- Τι συμβαίνει με 3Ε και RealCons, το Βατερλό και τα χάπια του Βακάκη, το placement της ΕΥΔΑΠ και o άμπαλος Σαχίνης, το deal των ΕΑΣ, οι σίγουροι του ανασχηματισμού, η ξεκούραση του Παπασταύρου, το κάλεσμα του Τσουκαρίδη και το πάρτι του Τρύφωνος
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό μήνυμα για την Συνταγματική Αναθεώρηση
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.