• Σχόλιο Αγοράς

    Αγωνία στην αγορά να μη βρεθεί ο δείκτης κάτω από τις 840 μονάδες – Τα χαρτιά με την μεγαλύτερη πτώση στο πενθήμερο

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Κλείσιμο πάσει θυσία πάνω από τις 840 μονάδες θέλει η αγορά για να πει ότι (και) οι χθεσινές απώλειες ήταν παροδικές, αποτέλεσμα του άσχημου κλίματος και της εικόνας που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Aenaon Markets κ. Απ. Μάνθο, «όχι απλά το κλείσιμο θα πρέπει να είναι πάνω από τις 840 μονάδες, αλλά θα πρέπει να είναι και πολύ παραπάνω για να μην τραυματιστεί η τάση που έχει δημιουργηθεί».

    «Δεν είμαστε, όμως, μόνοι μας στο σύμπαν», σχολιάζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Βeta ΑΧΕΠΕΥ κ. Π. Ζαμάνης, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή, δεδομένων των αναταράξεων στο εξωτερικό».

    Από την πλευρά του ο κ. Μάνθος, σχολιάζει στο mononews ότι «τυχόν κλείσιμο της αγοράς κάτω από τις 840 μονάδες ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή σε δύσκολα μονοπάτια και περίεργες ατραπούς, όπως οι 805 ή 810 μονάδες. Περιοχές, οι οποίες θα δώσουν τις νέες στηρίξεις για τη συνέχεια κι αυτό δεν το θέλουμε»…

    Χθες, συμπληρώθηκε η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

    Στην αρχή ήταν η «αναγκαία» διόρθωση, μετά τη συμπλήρωση επτά μηνών με κέρδη που έδωσαν στον Γενικό Δείκτη άνοδο πάνω από 45% και στη συνέχεια μπήκε –πάλι- στην επενδυτική ζωή ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Τραμπ εναντίον της Κίνας, που απειλεί ότι θα κηρύξει στην Ευρώπη με τις ανισορροπίες των νομισμάτων και αποκορύφωμα την υποτίμηση του κινεζικού γιουάν.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, εμφανίστηκαν και πάλι οι γνωστοί παίκτες short του ελληνικού χρηματιστηρίου, Blackrock και Lansdowne, διατηρώντας τις θέσεις τους στις συστημικές τράπεζες και, βεβαίως, στη ΔΕΗ.

    Σε αυτές τις συνθήκες, η Eurobank καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση από τις τράπεζες, πάνω από 15%, ακολούθως η Alpha Bank με 12,28%, η Εθνική με 10,82% και η Πειραιώς σχεδόν με 7%.

    Κι όχι μόνο, αλλά σε αυτές τις πέντε συνεδριάσεις της πτώσης, υπάρχουν μετοχές που καταγράφουν απώλειες 74% όπως ο Ικτίνος, 68% η Ινφοκουέστ, 20,79% η Μαθιός Πυρίμαχα.

    Πτώση πάνω από 11% για την Ιντρακόμ και περίπου 7,5% για την Jumbo.



    ΣΧΟΛΙΑ