• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Με σπασμένα φρένα το ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων σε περίπτωση νομισματικού πολέμου

    • Bloomberg


    Η αυξανόμενη απειλή παγκοσμίου νομισματικού πολέμου πυροδοτεί το άνευ προηγουμένου ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων με περισσότερους από έναν τρόπους.

    Ενώ οι εμπορικές εντάσεις πυροδοτούν ήδη εκροές κεφαλαίων προς τα ασφαλέστερα assets της περιοχής, ενδεχόμενη κλιμάκωση της κατάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός «ανταγωνιστή» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων από την Ευρωζώνη. Και ο ανταγωνιστής αυτός δεν είναι άλλος από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB).

    Αν και η εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει προκαλέσει αναταράξεις σε όλες τις αγορές του πλανήτη, η επίδρασή της δεν ήταν η ίδια στο ελβετικό φράγκο, που θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο, αλλά αντίθετη. Η πτήση του ελβετικού φράγκου σε υψηλά δύο ετών απειλεί τον στόχο της SNB να τονώσει τον πληθωρισμό και μπορεί να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να παρέμβει για να συγκρατήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία – αγοράζοντας ευρώ – και στη συνέχεια επενδύοντας στα ομόλογα της περιοχής, σύμφωνα με την Commerzbank.

    Η απόδοση του γερμανικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ (-0,55%) αυτήν την εβδομάδα, όταν οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ανοιχτά την Κίνα για χειραγώγηση νομίσματος, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αποδυναμώσει το γιουάν σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 2008.

    Η SNB μπορεί να έχει αρχίσει ήδη να παρεμβαίνει -οι καταθέσεις όψεως της κεντρικής τράπεζας, τις οποίες οι οικονομολόγοι θεωρούν πρώιμο δείκτη της δραστηριότητάς της στην αγορά συναλλάγματος, σημείωσαν μεγάλη αύξηση την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη φορά στη σειρά.

    «Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η SNB θα χρειαστεί να παρέμβει, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έχει ανταγωνιστή στη ζήτησή της για ευρωπαϊκά ομόλογα», λέει ο Christoph Rieger, επικεφαλής στρατηγικής της Commerzbank για την αγορά συναλλάγματος. Εάν η ελβετική κεντρική τράπεζα αρχίσει να αγοράζει, κανείς δεν ξέρει πόσο μπορεί να πέσουν οι αποδόσεις, λέει χαρακτηριστικά.

    Σε περίπτωση που η SNB αρχίσει να αγοράζει ενεργά ομόλογα, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι θα αυξήσει το χρέος των 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ που έχει στην κατοχή της, σε μια προσπάθεια να φέρει ξανά τον πληθωρισμό πιο κοντά, αλλά κάτω από τον στόχο του 2%.

    «Στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων μπαίνει άλλος ένας αγοραστής», λέει ο James Athey, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aberdeen Standard Investments, ο οποίος έχει long θέση στα 30ετή γερμανικά ομόλογα.

    «Έτσι, μπορεί οι αποδόσεις να είναι αρνητικές, αλλά ανάκαμψη δεν βλέπω», τονίζει

    Η ελβετική δύναμη πυρός

    Η απειλή ενός κανονικού νομισματικού πολέμου έχει αυξηθεί, καθώς οι κεντρικές τράπεζες περνούν και πάλι σε φάση νομισματικής χαλάρωσης, με την Federal Reserve να μειώνει τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και την ΕΚΤ να αφήνει υπόνοιες ότι θα πάρει επίσης μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

    Η προοπτική εισόδου της ελβετικής κεντρικής τράπεζας στην αγορά σημαίνει ότι το ράλι των ομολόγων της Ευρώπης μπορεί να έχει ακόμα δρόμο, σύμφωνα με την Allianz Global Investors.

    Όλη η γερμανική καμπύλη αποδίδει πλέον λιγότερο του μηδενός – πετώντας στα σκουπίδια την ιδέα ότι οι επενδυτές πληρώνονται για να δανείζουν χρήματα – ενώ οι αποδόσεις στη Γαλλία και την Ισπανία έχουν υποχωρήσει επίσης σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

    «Η SNB έχει σίγουρα τη δύναμη πυρός που απαιτείται για να προκαλέσει μεγάλες κινήσεις στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα», τονίζει ο Mike Riddell, διαχειριστής κεφαλαίων στην Allianz.

    Και καταλήγει; «Αν το κάνει, οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανό να υποχωρήσουν παντού πολύ πιο χαμηλά».



    ΣΧΟΛΙΑ