• ΑΓΟΡΕΣ

    Τρικλοποδιά της Wall Street στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    «Αν ανοίγει η Wall στο -2%, τι να περιμένεις από την Λεωφόρο Αθηνών…» Αυτό είναι το σχόλιο των χρηματιστών λίγο μετά το κλείσιμο της αγοράς μας, σε μία συνεδρίαση που εξελίχθηκε σε ασανσέρ μιάμιση ώρα πριν το καμπανάκι σημάνει το τέλος.

    Τα χρηματιστήρια καταρρέουν, αλλά ευνοείται η αγορά των ομολόγων. Παρά τις μικρές έως αρνητικές αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, φαίνεται ότι επωφελείται η χώρα μας με το ελληνικό δεκαετές να διαπραγματεύεται στα χαμηλά του 1,96%.

    Παρά την κίνηση στις 859 μονάδες, το κλείσιμο στα χαμηλά ενδοσυνεριακά επίπεδα αλλάζει την βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς. Πλέον με νέα αφετηρία από το χαμηλό των 837 μονάδων και απώλειες 0,8% για την Τετάρτη, η αγορά θα καλείται να στήσει τα αναχώματά της σε ένα περιβάλλον καταιγιστικών διεθνών οικονομικών εξελίξεων, χωρίς τζίρο να υποστηρίξει την όποια αλλαγή τάσης. Από τα 70 – 90 εκατ. ευρώ ημερήσιο τζίρο των προηγούμενων ημερών, οι συναλλαγές τερμάτισαν την Τετάρτη κοντά στα 60 εκατ. ευρώ.

    Οι μετοχές μετατράπηκαν σε ασανσέρ. Η Alpha Bank με υψηλό στο 1,559 ευρώ έκλεισε στα χαμηλά του 1,48. Η Εθνική από τα 2,36 ευρώ που ήταν τα υψηλά ημέρας έκλεισε στα 2,29 ευρώ και η Πειραιώς από 2,77 ευρώ στα 2,64 ευρώ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τα 6,31 έκλεισε στα 6,11 ευρώ, ενώ βρέθηκε και χαμηλότερα, στα 6,02. Η ΔΕΗ βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση μετά τις 16.00 και από τα 2,68 που ήταν τα υψηλά της, έκλεισε στα 2,51 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, των 2,508 ευρώ. Στο κόκκινο και η Ελλάκτωρ που από τα 2,20 ευρώ έκλεισε σχεδόν στα χαμηλά ημέρας τα 2,08. Τα ΕΛΠΕ από τα 9,19 ευρώ έκλεισαν στα 9,05, στα χαμηλά ημέρας.

    Επίσης, περιορίστηκε ο αρχικός ενθουσιασμός, άρα και τα αρχικά κέρδη, σε μετοχές, όπως ο ΟΤΕ, που τελικά έκλεισε στο κόκκινο, στα 12,32 ευρώ, ο Μυτιληναίος που περιόρισε τα κέρδη του σε 0,59%, στα 10,22 ευρώ, η Jumbo που εκεί που κέρδιζε πάνω από 3% περιόρισε την άνοδό της στο +0,30% και η Motor Oil στο 0,46%.

    Δεύτερη μέρα βουτιάς για την Αλουμύλ κατά 16,95%. Πτώση 6,84% για την Attica Bank, 8% για τον Τζιρακιάν, παρά το γεγονός ότι ήταν αγαπημένη μετοχή κάποιων lobbies το προηγούμενο διάστημα, Ιντραλότ (-7,57%). Μεγάλη άνοδος για την Frigoglass που ενισχύθηκε πάνω από 11% εξαιτίας της θεαματικής επιστροφής της στην κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Κέρδη 20% και για τον Μπήτρο, με την αγορά να τρέφει μεγάλες προσδοκίες από το deal με την ΣΙΔΜΑ.

    Κατά τα άλλα, είναι γεγονός ότι το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε από την έκθεση της Μoody’s για τις τράπεζες, τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τις επικείμενες ανακοινώσεις της Morgan Stanley για τις αλλαγές στους δείκτες της, ανετράπη. Και ανετράπη εξαιτίας των άσχημων στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Γερμανία, αλλά και το νομισματικό πλέον πόλεμο που έχει ξεκινήσει ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα, ενδεχομένως και Ευρώπη.



    ΣΧΟΛΙΑ