ΑΓΟΡΕΣ

Ο νέος χάρτης των μετοχών στη Λεωφόρο Αθηνών: Οι συζητήσεις για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


Αν στην αγορά διατηρείτο το καλό κλίμα που είχε αναπτυχθεί κατά το τελευταίο δίμηνο του 2020, οι κυοφορούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα υπερκαλύπτονταν χωρίς κανέναν πρόβλημα.

Τα νέα δεδομένα στην αγορά προβληματίζουν την διοίκηση της Aegean, τη νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ, μετά την αλλαγή στη μετοχική σύνθεση και την είσοδο της ολλανδικής Reggeborgh, αλλά και την κυβέρνηση μέσω του ΤΧΣ για τα επίπεδα στα οποία θα μπορούσε να γίνει η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,62% 1,61 και, κυρίως, τον χρόνο αυτής.

Και όχι μόνο αυτά, αλλά η σοβούσα υγειονομική κρίση, με την αγορά πλέον να προεξοφλεί επιδείνωσή της με ένα τρίτο κύμα ακόμα και τον… Απρίλιο, με την κυβέρνηση να ξοδεύει από τα έτοιμα για να ανταπεξέλθει στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, βάζει πάλι στο συρτάρι τα σχέδια της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για placement ή για πώληση πακέτου μετοχών από την Quest, συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρου Φέσσα.

Αυτά την ώρα που από το ταμπλό παρατηρείται έξοδος εταιρειών, ακόμα και διαγραφές τους. Που σημαίνει ότι το ταμπλό «φτωχαίνει» από επιλογές. Σήμερα, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, θα διαγραφούν από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου οι εταιρείες AXON Συμμετοχών, Κεραμεία Αλλατίνη, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, Eurobrokers Μεσίτες Ασφαλίσεων και Diversa (Εναλλακτική Αγορά) μετά από πολυετή αναστολή διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, η παρατεταμένη υγειονομική κρίση που έχει αφήσει το αποτύπωμά της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου προκαλεί δεύτερες σκέψεις στις διοικήσεις των εισηγμένων, ειδικά από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. ΓΕΚΕ, Καραμολέγκος, AS Company, Πλαστικά Κρήτης προκαλούν «υποψίες» για εκδήλωση δημόσιων προτάσεων. Νωρίτερα, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια πρόταση της Forthnet.

Πριν από έναν χρόνο, οι όμιλοι Νηρέας και Σελόντα, η Grivalia (απορροφήθηκε από τη Eurobank), η ΕΛΤΕΧ Άνεμος (απορροφήθηκε από την Ελλάκτωρ), η Σφακιανάκης, η FG Εurope, η Druckfarben, η Στέλιος Κανάκης και η Κρητών Άρτος αποχαιρέτησαν το ταμπλό.

Πέραν όμως αυτών, το 2019 είχαμε και… ακούσιες αποχωρήσεις από το ταμπλό του ΧΑ, μέσα από τη διαδικασία της (μέχρι νεωτέρας…) αναστολής διαπραγμάτευσης. Πρόκειται -όχι μόνο- για τη διαβόητη περίπτωση της Creta Farms.

Απέναντι σ’ αυτήν τη φυγή εταιρειών από το ΧΑ, υπήρξε μόνο μία εισαγωγή, αυτή της Ιντερλάιφ, τον προηγούμενο μήνα. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να μην αυξάνονται οι επιλογές του ΧΑ σε αριθμό, ωστόσο οι ήδη υφιστάμενες μετοχές αποκτούν ουσία και μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον πολύ περισσότερων επενδυτών.

Τα στοιχήματα που θα παιχθούν φέτος αφορούν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Παρασκηνιακά, στα χρηματιστηριακά γραφεία συζητούνται τιμές κάτω από τις τρέχουσες, ενώ ο χρόνος πλέον θα πρέπει να προσδιορίζεται όταν αρχίσει να αποκαθίσταται το κλίμα στις αγορές, εξέλιξη η οποία θα έρθει με την πρόοδο των εμβολιασμών.

Διαβάστε επίσης

JPMorgan: Πόσο επικίνδυνο είναι για τις αγορές το φαινόμενο Reddit;

Greylock Capital Associates: Tο hedge fund που επένδυε σε ελληνικό χρέος… πτώχευσε

Σκέψεις για συμπληρωματικό προϋπολογισμό λόγω του lockdown


ΣΧΟΛΙΑ