• ΑΓΟΡΕΣ

    JPMorgan: Πόσο επικίνδυνο είναι για τις αγορές το φαινόμενο Reddit;

    • Bloomberg
    JP Morgan: Σύσταση για επιστροφή θεσμικών στα ελληνικά ομόλογα - Βλέπει εκρηκτική ανάπτυξη 5,2% το 2022


    Ο πόλεμος ιδιωτών επενδυτών και hedge funds είναι απίθανο να προκαλέσει σημαντική αναταραχή στις αγορές, υποστηρίζει η JPMorgan Chase & Co.

    Σημαντική υποχώρηση των αγορών έχουμε συνήθως όταν επιδεινώνονται οι προοπτικές για την ανάπτυξη και όταν υπάρχουν ενδείξεις υπερτίμησης πέρα ​​από τους δείκτες κερδών-τιμών (p/e) και τα πιστωτικά περιθώρια, ανέφεραν στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan, υπό τον Τζον Νόρμαντ, σε σημείωμά τους την Παρασκευή. Αυτήν τη στιγμή, επισήμαναν, ελάχιστες αγορές δείχνουν σημάδια ακραίου momentum αύξησης των τιμών ή υπερβολικής επενδυτικής μόχλευσης.

    «Η σύγκρουση ιδιωτών – hedge funds που εκτυλίσσεται επί του παρόντος θα είναι λογικά πολύ λιγότερο σοβαρή από τις πτώσεις του 10% περίπου που συμβαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες», σημείωνε ο Νόρμαντ, προσθέτοντας: «Το πρόγραμμα παρακολούθησης για τυχόν φούσκες που χρησιμοποιούμε, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία όπως μια ακραία δυναμική αύξησης των τιμών, οι αποτιμήσεις και η μόχλευση των επενδυτών, δεν αναβοσβήνει «κόκκινο» σε επίπεδο κατηγορίας επενδύσεων, αν και θα μπορούσε ενδεχομένως σε επίπεδο ασφάλειας».

    Επενδυτές εμπνευσμένοι από τις συζητήσεις στο φόρουμ του Reddit WallStreetBets τοποθετούνται μαζικά σε μετοχές, όπως της GameStop, σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν σε αναγκαστικό κλείσιμο τις short θέσεις των hedge funds. Η μεταβλητότητα προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι μετοχές σε όλο τον κόσμο σημείωναν άνοδο σήμερα, Δευτέρα, καθώς η ανησυχία έχει εν μέρει υποχωρήσει.

    «Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την επίδραση που μπορεί να έχει στις αγορές ο συνδυασμός αποκεντρωμένων κεφαλαίων και της αυξανόμενης επιρροής των ιδιωτών επενδυτών», ανέφερε ο Νόρμαντ.

    «Φαίνεται όμως τραβηγμένο να θεωρήσει κανείς ότι η υπόθεση αυτή είναι το τσίμπημα της βελόνας που ξεφουσκώνει μια σειρά από φούσκες που δημιουργήθηκαν από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης», τονίζει.

    Το «πάρτι» όμως συνεχίζεται…

    Σήμερα, πάντως, η τιμή του αργύρου σκαρφάλωσε πάνω από τα 30 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς το πολύτιμο μέταλλο βρέθηκε στο επίκεντρο της μικροεπενδυτικής φρενίτιδας που σαρώνει τις αγορές – φρενίτιδας που πυροδοτεί έντονες συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσο μπορούν κερδοσκόποι οι οποίοι αντλούν έμπνευση από το φαινόμενο Reddit να βάλουν στο στόχαστρο όλο και μεγαλύτερους στόχους.

    Η τιμή του αργύρου στα πιο ενεργά Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (futures) του μετάλλου έφτασε να σημειώνει άνοδο έως και 13%, στα 30,35 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Comex, μετά το αγοραστικό πάρτι που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο, το οποίο και επεκτάθηκε από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία.

    Την Παρασκευή δε, το iShares Silver Trust της BlackRock, το μεγαλύτερο χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενο προϊόν που παρακολουθεί το μέταλλο, κατέγραψε πρωτοφανείς καθαρές εισροές, ύψους 944 εκατομμυρίων δολαρίων!

    Διαβάστε επίσης:

    Οι μικροεπενδυτές του Reddit απογειώνουν την περιουσία του Ρίτσαρντ Μπράνσον

    Μετά την GameStop, «πάρτι» και με το ασήμι: Στο στόχαστρο των WallStreetBets και Reddit και τα πολύτιμα μέταλλα



    ΣΧΟΛΙΑ