• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο χρυσός στα 4.000 δολάρια; Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2023

    • NewsRoom
    Juerg Kiener, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital

    Juerg Kiener, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital


    Οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά το 2023 καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι φόβοι για ύφεση διατηρούν τις αγορές ασταθείς, δήλωσε ο Juerg Kiener, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital.

    Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσε να φτάσει μεταξύ 2.500 και 4.000 δολαρίων κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ο Kiener στο «Street Signs Asia» του CNBC.

    Υπάρχει καλή πιθανότητα η αγορά χρυσού να σημειώσει μια σημαντική κίνηση, είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να είναι μόνο 10% ή 20%», αλλά μια κίνηση που «θα δημιουργήσει πραγματικά νέα υψηλά».

    Ο Kiener εξήγησε ότι πολλές οικονομίες θα μπορούσαν να εμφανίσουν «κάποια ύφεση» το πρώτο τρίμηνο, κάτι που θα οδηγούσε πολλές κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό. Παράλληλα τόνισε ότι το πολύτιμο μέταλλο είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που κατέχει κάθε κεντρική τράπεζα.

    Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 400 τόνους χρυσού το τρίτο τρίμηνο, σχεδόν διπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 241 τόνων κατά την ίδια περίοδο του 2018.

    «Από τη δεκαετία του 2000, η μέση απόδοση [σε] χρυσό σε οποιοδήποτε νόμισμα είναι κάπου μεταξύ 8% και 10% ετησίως. Δεν το έχετε πετύχει αυτό στην αγορά ομολόγων. Δεν το έχετε πετύχει ούτε στην αγορά μετοχών».

    Ο Kiener είπε επίσης ότι οι επενδυτές θα κοιτάξουν τον χρυσό, με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός σε πολλά μέρη του κόσμου. «Ο χρυσός είναι πολύ καλό μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού και μία εξαιρετική προσθήκη σε ένα χαρτοφυλάκιο».

    Η αντίθετη άποψη

    Παρά την έντονη ζήτηση για χρυσό, ο Kenny Polcari,  επικεφαλής στρατηγικής αγορών στην Slatestone Wealth, διαφώνησε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν το επόμενο έτος.

    «Δεν έχω τιμή στόχο στα 4.000 δολάρια, αν και θα ήθελα πολύ να το δω εκεί», είπε στην εκπομπή «Street Signs Asia» του CNBC την Πέμπτη.

    Ο Polcari υποστήριξε ότι οι τιμές του χρυσού θα δουν κάποια υποχώρηση και αντίσταση στα 1.900 δολάρια η ουγγιά. Οι τιμές θα καθοριστούν από το πώς ο πληθωρισμός ανταποκρίνεται στις αυξήσεις των επιτοκίων παγκοσμίως, είπε.

    «Μου αρέσει ο χρυσός. Πρέπει να είναι μέρος του χαρτοφυλακίου σας. Νομίζω ότι θα πάει καλύτερα, αλλά δεν έχω στόχο τιμής 4.000 δολάρια», επισήμανε.

    Ο χρυσός κατέγραψε ράλι την Τρίτη καθώς το δολάριο ΗΠΑ αποδυναμώθηκε. Συγκεκριμένα σημείωσε άνοδο 1% και βρέθηκε πάνω από τα 1.800 δολάρια, πριν υποχωρήσει εκ νέου την Τετάρτη, μετά την ανάκαμψη του αμερικανικού νομίσματος.

    Ο Nikhil Kamath, συνιδρυτής της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας της Ινδίας Zerodha, είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαθέσουν το 10% έως το 20% του χαρτοφυλακίου τους σε χρυσό.

    “Ο χρυσός επίσης παραδοσιακά ήταν αντιστρόφως ανάλογος του πληθωρισμού και ήταν ένα καλό μέσο αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού”, δήλωσε ο Kamath στο CNBC την Τετάρτη.

    «Αν κοιτάξετε πόσο χρυσό χρειάζεστε για να αγοράσετε ένα κανονικό σπίτι τη δεκαετία του ’70, πιθανότατα χρειάζεστε την ίδια ή μικρότερη ποσότητα χρυσού σήμερα από ό,τι τη δεκαετία του ’70 ή του ’80 ή του ’90», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ