• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Έρχεται νέο sell-off και πτώση 13% στον S&P 500

    Mike Wilson, επικεφαλής στρατηγικής αμερικανικών μετοχών και CIO της Morgan Stanley


    «Πολύ νωρίς» ακόμα για μία ανάκαμψη των αγορών αναφέρει η Morgan Stanley, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση αναμένεται πτώση 10% στον S&P 500.

    Η προηγούμενη Παρασκευή έφερε μία από τις θεαματικότερες ανατροπές, με τον S&P 500 να πατάει τη γραμμή του bear market και να πρασινίζει στο παρά πέντε του κλεισίματος.

    Κι αν για τους πιο αισιόδοξους αυτό σημαίνει ότι έρχεται η σταδιακή ανάκαμψη, ύστερα από σερί δύο μηνών πτωτικής τάσης, η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι «είναι πολύ νωρίς».

    «Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη μόλις αναδύνονται, είναι πολύ νωρίς για ανοδική πορεία», αναφέρει ο Michael Wilson, επικεφαλής στρατηγικής αμερικανικών μετοχών και CIO της Morgan Stanley.

    Ο ίδιος νωρίτερα είχε προβλέψει το sell-off στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η δυνατότητα του καταναλωτή να ξοδέψει, το στενό περιθώριο λάθους αλλά και κυκλική ύφεση που παρατηρείται στην κατανάλωση σε τεχνολογικά προϊόντα είναι αυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο και επηρεάζουν την οικονομία και την αγορά.

    Η πρόβλεψη για τους επόμενους δύο μήνες

    Σύμφωνα με τον Wilson η τιμή στα 3.400 για τον S&P 500, 13% κάτω από την τιμή που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή πατώντας τη γραμμή του bear market, είναι το σημείο που θα μπορούσε να αντικατοπτρίσει με τον καλύτερο τρόπο τον κίνδυνο τον οποίο αντιμετωπίζουν τα κέρδη.

    H αμερικανική επενδυτική τράπεζα προειδοποιεί ότι δεν έχει φτάσει ακόμα στον πάτο της bear market η αγορά και εντός των επόμενων  δύο μηνών θα μπορούσε να γίνει αυτό.

    «Μέχρι τότε, ένα σκληρό ράλι bear market θα φωτίσει τις πιο ευάλωτες μετοχές στην επαναφορά των κερδών», εξηγεί ο Wilson.

    Συνεχίζοντας χαρακτηρίζει underweight τις μετοχές τεχνολογίας και λιανικού εμπορίου, μετά και την κατάρρευση δύο κολοσσών στην Αμερική λόγω μη ανταπόκρισης στις προκλήσεις που έχουν προκύψει στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    Φόβοι για νέα πτώση

    Οι φόβοι για επιβράδυνση της οικονομίας και για σκληρή πολιτική από την Ομοσπονδιακή  Τράπεζας της Αμερικής έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των αναλυτών σε δυσοίωνες προβλέψεις, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

    Σε μία δημοσκόπηση της MLIV Pulse, σύμφωνα με το Bloomberg, η πλειοψηφία κάνει λόγο για πτώση 10%, με το δείκτη να φτάνει στο 3.500. Δηλαδή 10% κάτω από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής και 27% κάτω από την υψηλότερη τιμή τον Ιανουάριο.

    Ένα πολύ μικρό ποσοστό βλέπει μία ακόμα ιστορική –στα πρότυπα της πανδημίας-  κατάρρευση με κλείσιμο στο 2.240, ενώ το 4% αυτών θεωρεί ότι έχει ήδη πιάσει πάτο.

    «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα χειρότερα δεν έχουν μείνει πίσω μας», δήλωσε η Savita Subramanian, επικεφαλής σε τμήμα μελετών στην τράπεζα America Corp και συνεχίζει: «Το συναίσθημα είναι πολύ αρνητικό και γι’ αυτό πιστεύω ότι είμαστε κοντά στον πάτο». Πολύ πιο θετική είναι η εκτίμηση των αναλυτών για το τέλος του έτους, με τους περισσότερους να προβλέπουν ότι ο S&P 500 θα κλείσει με άνοδο.

    Υπάρχουν βέβαια και οι αισιόδοξες τοποθετήσεις, όπως η JP Morgan, με τον αναλυτή Marko Kolanovic να χαρακτηρίζει ως υπερβολικούς τους φόβους για ύφεση, ενώ ο  David J. Kostin της Goldman Sachs Group Inc. αναμένει ότι ο S&P 500 θα τελειώσει φέτος 10% υψηλότερα χάρη στην πρόβλεψη αύξησης κερδών ανά μετοχή 8%.

    Για την Kristina Hooper της Invesco, ενώ μια οικονομική ύφεση είναι «πολύ ακριβή», δεν βλέπει να συμβαίνει αυτό.

    Το αδιέξοδο των επενδυτών

    Μετά από 15 μήνες εκροών κεφαλαίων, οι αγορές προσπαθούν να μετρήσουν τους κινδύνους. Για κάποιους διαχειριστές, με τη πτώση των μετοχών θα πρέπει να ξεκινήσει η επαναγορά τους, σταδιακά.

    Ωστόσο, παραμένει ο κίνδυνος βαθύτερων απωλειών , ειδικά εάν η οικονομία της Κίνας οδηγηθεί σε επιβράδυνση ή η Fed γίνει πιο επιθετική στην πολιτική της.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Εθνική, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ συντηρούν τη δεύτερη συνεχόμενη αντίδραση του δείκτη



    ΣΧΟΛΙΑ