• ΑΓΟΡΕΣ

    Έπιασαν πάτο οι αγορές; Τα σενάρια για ύφεση και ανάκαμψη


    Προς το τέλος του χρόνου προβλέπουν κάποιοι αναλυτές ανάκαμψη, προειδοποιώντας ότι ότι το sell off μπορεί να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

    Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι έρχεται ομαλή προσγείωση με επερχόμενη ανάκαμψη και άλλους να στηρίζουν το σενάριο της ύφεσης.

    H ανατροπή του S&P 500 την περασμένη Παρασκευή και το «φλερτ» στα επίπεδα του bear market, έχει φουντώσει τις συζητήσεις μεταξύ των αναλυτών για το πτωτικό σερί που μετράει σχεδόν δύο μήνες.

    Σε ένα δραματικό ράλι που οδηγούσε προς bear market τον S&P 500, με τον δείκτη στα χαμηλά της συνεδρίασης να υποχωρεί  υποχωρεί 20%, από το ρεκόρ του Ιανουαρίου, στο κλείσιμο, έγινε θετικό γύρισμα.

    Ο δείκτης έκλεισε οριακά χαμηλότερα από τη bear market, πατώντας σχεδόν το όριο, είναι όμως η πρώτη φορά που διολίσθησε σε καθοδική αγορά από το Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού είχε φθάσει στο απόγειό της.

    Σύμφωνα με την Bespoke Investment Group, είναι μόλις το τέταρτο σερί επτά ή περισσότερων εβδομαδιαίων απωλειών από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Οι μετοχές σημείωσαν πτώση την περασμένη εβδομάδα, με τον S&P 500 να υποχωρεί 3% στις 3.901. Ο Nasdaq κατέγραψε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 3,8%, ενώ οι κάποτε αγαπημένες επιλογές μετοχών τεχνολογίας κατέρρευσαν. Η Apple σημείωσε πτώση 6,4% την εβδομάδα και η Tesla σημείωσε πτώση 13,7%.

    Πώς θα κινηθούν οι αγορές 

    Σε «αμηχανία» βρίσκονται οι αναλυτές, οι οποίοι εκφράζουν αδυναμία να προχωρήσουν σε προβλέψεις, λόγω της αβεβαιότητας της αγοράς.

    Κι αυτό αποτυπώνεται στις προβλέψεις τους. Έξι αναλυτές μείωσαν τον στόχο τους για το δείκτη του S&P 500 για το τέλος του έτους,  με το χάσμα μεταξύ της υψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής να έχει απόκλιση κατά 37%.

    Μια απόκλιση που έχει καταγραφεί ακόμα μία φορά, μετά το sell-off του Μαρτίου 2020.

    «Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το που οδεύει η οικονομία. Έχουμε το στρατόπεδο που υποστηρίζει ότι θα έχουμε ύφεση, ένα στρατόπεδο που κάνει λόγο για «ομαλή προσγείωση» και στη μέση όλα τα ενδιάμεσα σενάρια, αναφέρει ο Quincy Krosby, επικεφαλής στην LPL Financial.

    Σύμφωνα με τον John Stoltzfus, επικεφαλής ερευνών στην συμβουλευτική Oppenheimer, θα έχουμε ανοδική τάση. Πρόκειται για τον αναλυτή που θέτει τον στόχο για τον δείκτη S&P 500 στο υψηλότερο όριο, στο 5.330, για το τέλος του χρόνου.

    «Το κάνω αυτό για 39 χρόνια και το ένστικτό μου μού λέει ότι αυτή η περίοδος μοιάζει με τις αρχές του 2009, λίγο πριν τα πράγματα διορθωθούν. Μοιάζει με το τέταρτο τρίμηνο του 2018», ανέφερε και συνέχισε: «Αν παρουσιάζεις μόνο τα αρνητικά, χάνεις το ράλι που ακολουθεί και το οποίο θέτει την κατάσταση (στις αγορές) στο σωστό μέγεθός».

    Για την ιστορία, ο Μάρτιος του 2009 σηματοδότησε την έναρξη μιας παρατεταμένης ανοδικής αγοράς που γεννήθηκε εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Το 1994, η Fed ξεκίνησε ένα γύρο αύξησης των επιτοκίων και απέφυγε με επιτυχία την κρίση.

    «Βρισκόμαστε σε πτωτική διαδικασία. Κι αυτό θα πάρει χρόνο. Αυτή η εβδομάδα ήταν τρομακτική και η επόμενη είναι σημαντική, καθώς μετά την κατάρρευση των κολοσσών στο λιανικό εμπόριο, αναμένουμε τις προβλέψεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο», ανέφερε ο Julian Emmanouel, της συμβουλευτικής Everscore ISI.

    Υποστήριξε την ίδια άποψη που έχουν εκφράσει και άλλοι οίκοι, ότι «μεσοπρόθεσμα προς μακροπρόθεσμα, προς το τέλος του έτους, βλέπουμε υψηλότερες τιμές μετοχών».

    «Η οικονομία είναι εύθραυστη αυτή τη στιγμή και έχει αποδυναμωθεί. Ο πληθωρισμός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε πολλές εταιρείες και επενδυτές», αναφέρει ο Mike Mullaney, διευθυντής ερευνών στην Boston Partners.

    «Δεν έχουμε δει ακόμα αρνητικές αναθεωρήσεις και μέχρι να δούμε, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η αγορά συνεχίζει να μειονεκτεί», συνέχισε.

    Για τον Keith Lerner της Truist Advisory Services, η φυγή επενδυτών και η αστάθεια είναι μεν μία άβολη κατάσταση που φέρνει άσχημα νέα για την αγορά, όμως είναι το τίμημα για τους επενδυτές που μπορούν να ελπίζουν σε μακροπρόθεσμες αποδόσεις στην πλειοψηφία των κλάδων.

     Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της Fed

    Μέχρι στιγμής, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής δείχνουν ελάχιστη συμπόνια για την αιμορραγία της αγοράς.

    Λίγες ημέρες πριν, η πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Κάνσας, Έσθερ Τζορτζ ξεκαθάρισε ότι στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι ο πληθωρισμός και όχι οι συνέπειες που βιώνει η χρηματιστηριακή αγορά.

    Μία μέρα πριν,  ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ,  Τζέρομ Πάουελ, είχε προαναγγείλει συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης μέσω της ανόδου των επιτοκίων μέχρι να πέσουν οι τιμές και ο πληθωρισμός να προσγειωθεί στο 2%.

    Σύμφωνα με την Έσθερ Τζορτζ, σε δηλώσεις της στο CNBC, η σκληρή εβδομάδα για τις αγορές δεν ήταν έκπληξη και ως ένα βαθμό αντικατοπτρίζει την πολιτική της σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας.

    Πάντως, οι επενδυτές συνεχίζουν να ελπίζουν σε μια παρέμβαση της Fed, στην περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν.

    Σύμφωνα με κάποιους δύσπιστους όμως, οι αγορές φαίνεται ότι θα μείνουν μόνες τους να παλέψουν, σε μια περίοδο που έχουν καταγραφεί πολλές αποτυχημένες προσπάθειες.

    Ο Eric Johnston της Canton Fitzerald, θέτει τον χαμηλότερο στόχο για τον S&P 500 για το τέλος του έτους, στο 3.900.

    Η σύσφιξη της οικονομίας είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», δήλωσε ο Pramod Atluri, της  Capital Group. Οι επιθετικές δηλώσεις του πρόεδρος της Federal Reserve, Jerom Powell  υποδηλώνουν ότι η Fed επιδιώκει «χαμηλότερες μετοχές, υψηλότερες αποδόσεις και αυξανόμενη ανεργία» για να επιβραδύνει την οικονομία και τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

     

    550 δις χάθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα

    Η κατάρρευση των μετοχών λιανικού εμπορίου, εταιρειών-κολοσσών όπως η Walmart Inc. και η Target Corp, οδήγησε σύμφωνα με το Bloomberg στο να χαθούν 550 δις δολάρια, σε μία αγορά που ήδη πιέζεται από τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων.

    Η Walmart και η Target θεωρούνται από τους πιο έμπειρους διαχειριστές της εφοδιαστικής αλυσίδας στην αγορά και αντιμετωπίζουν συνεχόμενες διαταραχές από την έναρξη της πανδημίας. Ακόμα κι έτσι, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τους βρήκε απροετοίμαστους.

    Η αδυναμία να ανταποκριθούν συνέτριψε τις μετοχές τους, χτύπησε τον κλάδο της λιανικής και παρέσυρε την αγορά πολύ χαμηλότερα, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι η αδυναμία των καταναλωτών να οδηγήσει σε πτωτική πορεία μετοχές του ίδιου κλάδου.

    Οι απώλειες στον καταναλωτικό τομέα χαμηλώνουν τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς  αυτές «διαβάζονται» ως ένα καμπανάκι για την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

    Τα αποτελέσματα σε Dollar General Corp.,  Macy’s Inc. και  Costco Wholesale Corp. αυτή την εβδομάδα, βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

    
    

    Wall Street: Αμετάβλητος έκλεισε ο S&P 500, μετά το φλερτ με το bear market – 8η εβδομάδα απωλειών για τον Dow Jones (upd)

    Frigoglass: Η αγορά ανησυχεί για κούρεμα των ομολογιούχων – 9,29% για το ομόλογο των 260 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ