• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέες απώλειες για τους βασικούς δείκτες, στο -13,73% βυθίστηκε η Cisco

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με απώλειες έκλεισε και την Πέμπτη η Wall Street, καθώς ο φόβος του στασιμο-πληθωρισμού παραμένει πάνω από την αγορά, λαμβάνοντας μάλιστα ώθηση από μια σειρά από απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 31.253,13 μονάδες με απώλειες -0,75%, ο S&P 500 στις 3.900,78 μονάδες με πτώση -0,58% ενώ ο  Nasdaq στις 11.388,50 μονάδες, παρά την προσπάθειά του να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας τελικά υποχώρηση κατά -0,26%.

    Οι αγορές σημείωσαν την Τετάρτη τη χειρότερη, μέχρι στιγμής, συνεδρίαση του 2022, με τον Dow Jones να υποχωρεί σχεδόν κατά 1200 μονάδες, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των μεγάλων αλυσίδων του λιανικού εμπορίου, Walmart και Target για το πρώτο τρίμηνο. Οι δύο εταιρείες δεν κατάφεραν να πιάσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα κέρδη που ανακοίνωσαν, ρίχνοντας την ευθύνη στο υψηλό κόστος ενέργειας, καθώς και στην μείωση της ζήτησης από συγκεκριμένα προϊόντα, όπως για παράδειγμα τηλεοράσεις, από τους καταναλωτές, ως αποτέλεσμα της επίπτωσης του σταθερά υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

    H μετοχή της Target, η οποία υποχώρησε κατά 25% την Τετάρτη, συνέχισε και την Πέμπτη να δέχεται πιέσεις κλείνοντας στο -5,06%, ενώ η Walmart, που την Τρίτη είχε σημειώσει βουτιά 11%, έκλεισε σήμερα στο -2,74%.

    Την Πέμπτη, αρνητική πρωταγωνίστρια της ημέρας ήταν η μετοχή της Cisco, η οποία απογοήτευσε και αυτή με τη σειρά της τους επενδυτές με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, αναφέροντας επίσης και απογοητευτικές προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο, καθώς προειδοποίησε για τα προβλήματα που προκύπτουν με τις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω των lockdown στην Κίνα. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε με πτώση -13,73%, την χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Dow Jones.

    Πάντως, αρκετές από τις εταιρείες τεχνολογίας έκλεισαν με άνοδο την Πέμπτη, ανακάμπτοντας από τις βαριές απώλειες της Τετάρτης. Η Synopsys έκλεισε με άλμα 10,25% μετά την αύξηση κερδών που ανακοίνωσε, ενώ η Datadog σημείωσε άλμα 9,6% και η  Nvidia  στο +1,1%.

    Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Kohl’s (+4,72%), παρά το ότι απογοήτευσε με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε και περιέκοψε τις προβλέψεις της για πωλήσεις και κέρδη, κυρίως λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στην κατανάλωση. Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε πως αναμένει τελικές και πλήρως χρηματοδοτούμενες προσφορές από πιθανούς αγοραστές τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις από ακτιβιστές να πουλήσει.

    Βουτιά 11,87% σημείωσε η Under Armour, μετά την απόφαση του CEO Patrik Frisk να παραιτηθεί από την 1η Ιουνίου και την υποβάθμιση της μετοχής από την Morgan Stanley, ενώ στο -9,24% έκλεισε η μετοχή της Harley-Davidson καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πως ανέστειλε τη συναρμολόγηση και την αποστολή των περισσότερων μηχανών που κατασκευάζει για δύο εβδομάδες λόγω προβλήματος ανταλλακτικών που σχετίζεται με έναν προμηθευτή.

    Πρόσθετο προβληματισμό στην αγορά έδωσαν και τα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για καταβολή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν στις 218.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Μαΐου, σε υψηλό 4 μηνών, σε μια τελευταία ένδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.



    ΣΧΟΛΙΑ