• Διεθνής πολιτική

    Το φόρουμ του Νταβός επιστρέφει με λιγότερους δισεκατομμυριούχους και χωρίς χιόνι – Οι ηχηρές απουσίες

    • Bloomberg
    Νταβός

    Νταβός


    Μετά από μία διακοπή δύο ετών λόγω πανδημίας, η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός δεν θα είναι ίδια.

    Η λίστα των καλεσμένων είναι κατά εκατοντάδες ονόματα μικρότερη, με πολλούς κολοσσούς του χρηματοοικονομικού κλάδου να απουσιάζουν. Οι επικεφαλής της Goldman Sachs και της JPMorgan Chase & Co. δεν θα παραβρεθούν. Ούτε ο Larry Fink της BlackRock ή ο Steve Schwarzman, ο δισεκατομμυριούχος των private equities.

    Απόντες θα είναι επίσης οι Ρώσοι μεγιστάνες — αρκετοί από τους οποίους που συμμετείχαν το 2020 υφίστανται πλέον κυρώσεις — και πολλοί από τους Κινέζους ομολόγους τους.

    Ακόμη και η χρονική περίοδος και ο καιρός θα είναι διαφορετικά: Αντί για το συνηθισμένο χιόνι και τον καθαρό αέρα του Ιανουαρίου, η πρόβλεψη για τον καιρό στο Νταβός τον Μάιο κάνει λόγο για βροχές.

    Η παράταση της πανδημίας, ο αχαλίνωτος πληθωρισμός, η πτώση των χρηματιστηρίων και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό για την πενθήμερη εκδήλωση. Το θέμα της φετινής χρονιάς μετά από όλα τα παραπάνω είναι δυσοίωνο: «Η ιστορία σε σημείο καμπής».

    «Απλώς δεν νομίζω ότι υπάρχει ο ενθουσιασμός», είπε η Wendy Craft, επικεφαλής του προσωπικού της Fulcrum Equities, ενός οικογενειακού γραφείου με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Οι αγορές, ο πόλεμος και ο ιός σίγουρα δεν βοηθούν».

    Ποιοι θα συμμετέχουν

    Η εκδήλωση εξακολουθεί να αναμένεται να προσελκύσει περίπου 2.000 παρευρισκόμενους, χωρίς να υπολογίζονται όσοι θα πάνε στην περιοχή αλλά δεν παραβρίσκονται σε επίσημες εκδηλώσεις. Η Jane Fraser της Citigroup και ο Brian Moynihan της Bank of America θα είναι εκεί.

    Το ίδιο και περίπου 90 δισεκατομμυριούχοι που παρακολουθούνται από τον Bloomberg Billionaires Index. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι φιλάνθρωποι Bill Gates και George Soros, ο μεγιστάνας των hedge fund Ray Dalio και ο Ινδός Gautam Adani, του οποίου η προσωπική περιουσία έχει εκτοξευθεί στα ύψη φέτος, καθιστώντας τον τον έκτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

    Συγκριτικά, τουλάχιστον 119 δισεκατομμυριούχοι συγκεντρώθηκαν στo Νταβός τον Ιανουάριο του 2020, μόλις ξεκίνησε η πανδημία. Μεταξύ αυτών και ο Jamie Dimon, ο οποίος αυτή τη φορά θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη για την ημέρα του επενδυτή της JPMorgan. Η Goldman στέλνει μια ομάδα κορυφαίων στελεχών αλλά όχι τον David Solomon, τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

    Ενώ περίπου 50 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων αναμένεται να παραβρεθούν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα είναι ο μόνος επικεφαλής της Ομάδας των Επτά.

    Και ενώ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας το 2020, η αμερικανική αντιπροσωπεία φέτος θα διευθύνεται από την Υπουργό Εμπορίου Gina Raimondo. Ο πιο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος θα είναι ο Xie Zhenhua, ο ειδικός απεσταλμένος για την κλιματική αλλαγή.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy, θα μιλήσει στη συγκέντρωση από το κατεστραμμένο από τον πόλεμο Κίεβο τη Δευτέρα.

    Αφού οι επισκέπτες παρακολουθήσουν μια σειρά από πάνελ, μπορούν, ως συνήθως, να ανέβουν τα 33 πέτρινα σκαλοπάτια στο Steigenberger Grandhotel Belvedere. Φέτος θα γίνουν λιγότερα πάρτι. Η JPMorgan, για παράδειγμα, δεν θα πραγματοποιήσει την παραδοσιακή της εκδήλωση σε μια τοπική γκαλερί τέχνης.

    Πολλοί από τους παρευρισκόμενους φέτος είναι ωστόσο ενθουσιασμένοι για την επιστροφή στην κανονικότητα: οι συναντήσεις, οι χειραψίες, η απόλαυση μίας Monsteiner, της τοπικής μπύρας που παρασκευάζεται στο ζυθοποιείο του μεγαλύτερου υψομέτρου της Ευρώπης, στο Piano Bar.

    «Ανυπομονώ να δω ανθρώπους από κοντά», δήλωσε ο Tim Gokey, Διευθύνων Σύμβουλος της Broadridge Financial Solutions Inc., με έδρα το Lake Success της Νέας Υόρκης.

    Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά από όλες φέτος μπορεί να είναι απλώς ο καιρός.

    Όπως είπε πρόσφατα ένα στέλεχος της Wall Street σε έναν συνεργάτη: Το Νταβός απλά δεν είναι Νταβός χωρίς το χιόνι.

    Διαβάστε ακόμη:

    «Ψηφιακό ραντεβού» Μητσοτάκη, Μακρόν, Σι και Μέρκελ στο Νταβός – Απών ο Μπάιντεν

    Daniel Yergin (S&P Global): Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην ενέργεια θα συζητηθεί στο Νταβός



    ΣΧΟΛΙΑ