• Μετοχές

    Mytilineos: H AXIA απογειώνει την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 23,10 ευρώ!

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Σύσταση αγοράς (buy) και τιμή στόχο 23,10 ευρώ για τέλος του 2022, από 15,70 ευρώ προηγουμένως, δίνει για τη μετοχή της Mytilineos η AXIA Ventures, αποδίδοντας στο «χαρτί» περιθώριο ανόδου 53% από τα τρέχοντα επίπεδα ΜΥΤΙΛ -0,37% 38,16.

    Όπως εξηγεί στο τελευταίο report της η AXIA, η επενδυτική πρόταση της Mytilineos βασίζεται στο γεγονός ότι ο όμιλος είναι στρατηγικά τοποθετημένος έτσι ώστε να βγει κερδισμένος από τις τάσεις που καταγράφονται παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση, παρουσιάζοντας σημαντική ανάπτυξη με πολύ ελκυστικό προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής.

    Το τμήμα αλουμινίου του ομίλου αξιοποιεί ήδη το υποστηρικτικό περιβάλλον, έχοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστική βάση κόστους (το νέο τριετές συμβόλαιο προμήθειας ενέργειας σε σταθερή τιμή που υπογράφηκε πρόσφατα προστατεύει τον όμιλο από τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας).

    Ταυτόχρονα η μετάβαση της Ελλάδας προς ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα φαίνεται να δημιουργεί σφικτές συνθηκές στις αγορές ενέργειας και συνθήκες επιταχυνόμενης ανάπτυξης ισχύος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σε μια περίοδο που η Mytilineos θέτει σε λειτουργία νέους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) και επεκτείνεται επιθετικά στις ΑΠΕ.

    Τέλος, μετά μια μεταβατική περίοδο, οι κλάδοι του ομίλου που σχετίζονται με έργα Μελέτης, Προμήθειας και Κατασκευής (EPC), Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) και Sustainable Engineering Solutions (SES) βρίσκονται σε σημείο καμπής με έναν αριθμό έργων και πρωτοβουλιών να εισέρχονται στο στάδιο της εκτέλεσης και να ενισχύουν την κερδοφορία.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Mytilineos αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την ικανότητα παραγωγής κερδών της και να ενισχύσει τη βιωσιμότητά της από το 2022-23 και μετά.

    Οι αναλυτές αναμένουν, λοιπόν, τα EBITDA του ομίλου να αυξηθούν σε επίπεδα >500 εκατ. ευρώ (έναντι μέσου όρου για την περίοδο 2017-21 310 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά έσοδα σε επίπεδα >300 εκατ. ευρώ (έναντι μέσου όρου για την περίοδο 2017-21 150 εκατ. ευρώ).

    Ισχυρό momentum για τη μετοχή της Mytilineos

    Από την πλευρά της αγοράς, όπως ανέμεναν, η τιμή της μετοχής έχει χτίσει momentum υποστηριζόμενη από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, έκανε ράλι ~30% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 φτάνοντας τα επίπεδα της προηγούμενης τιμής στόχου που είχε θέσει η AXIA, των 15,70 ευρώ/μετοχή, και έκτοτε, όπως επισημαίνουν, αιωρείται γύρω από αυτά τα επίπεδα.

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διοίκηση καταβάλλει προσπάθειες για τη διασφάλιση της κερδοφορίας της μεταλλουργίας, τη βελτίωση της ορατότητας σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της τοπικής αγοράς ενέργειας και την ανάκαμψη της δραστηριότητας στα έργα EPC, οι αναλυτές προχωρούν, όπως προαναφέρθηκ,ε στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων και της αποτίμησής τους για την εταιρεία.

    Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουν ότι η Μυτιληναίος στο μέλλον θα πρέπει να προσελκύει ολοένα και περισσότερο την προσοχή των επενδυτών όχι μόνο για την σταθερή δυναμική που παρουσιάζει σε επίπεδο κερδοφορίας (που οφείλεται στην έκθεσή της στην αγορά αλουμινίου) αλλά και λόγω της στρατηγικής του ομίλου για τη δημιουργία αξίας εκμεταλλευόμενη τη μέγα τάση της ενεργειακής μετάβασης.

    Η νέα τιμή στόχος που δίνουν με ορίζοντα τα τέλη του 2022, των 23,10 ευρώ ανά μετοχή, υποδηλώνει, όπως υπογραμμίζουν, περιθώριο ανόδου 53% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

    Σημειώνουν επίσης ότι η Mytilineos διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή με δείκτες 6,3x-5,7x EV/EBITDA και 7,7x-6,7x P/E για το 2022-23, ενώ, παρά το γεγονός ότι το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη, η υψηλή παραγωγή λειτουργικών ταμειακών ροών από υφιστάμενα assets (το 2021-23 τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες FFO θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ) επιτρέπει την αδιάλειπτη εκτέλεση κρατώντας τη μόχλευση στο επίπεδο του ~2,0x το 2022-23, διατηρώντας παράλληλα τις ελκυστικές διανομές μερισμάτων (4,5%-5,3% μερισματική απόδοση για την περίοδο 2022-23).

    Στο βασικό σενάριο των αναλυτών της AXIA, η Mytilineos θα διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA 7,6x και P/E 10,2x για το 2023, διατηρώντας μερισματική απόδοση 3,0%.

    Mytilineos οικονομικά στοιχεία



    ΣΧΟΛΙΑ