• ΑΓΟΡΕΣ

    Κολάνοβιτς (JP Morgan): Οι αμερικανικές μετοχές είναι πολύ ακριβές

    • NewsRoom
    Μάρκο Κολάνοβιτς, αναλυτής της JP Morgan

    Μάρκο Κολάνοβιτς, αναλυτής της JP Morgan


    Η JP Morgan δεν εγκαταλείπει τόσο εύκολα την υπόθεση της bear market παρά το γεγονός ότι ο S&P έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2022.

    Ο κορυφαίος επενδυτής Μάρκο Κολάνοβιτς της JP Morgan αποκαλεί τους επενδυτές ιδιαίτερα αισιόδοξους, καθώς συνεχίζουν να τροφοδοτούν το ράλι και σημειώνει ότι οι αμερικανικές μετοχές έχουν γίνει πολύ ακριβές.

    Επιφυλάξεις

    Η περίπτωση του Μάρκο Κολάνοβιτς τείνει να γίνει η εξαίρεση στον κανόνα, σε μια περίοδο που οι αναλυτές της Wall Street διαψεύστηκαν πανηγυρικά από την ανθεκτικότερη του αναμενόμενου αμερικανική οικονομία αλλά και από τα εταιρικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να αλλάξουν στρατόπεδο. Η βουτιά που προέβλεπαν δεν ήρθε ποτέ –τουλάχιστον μέχρι στιγμής- και πολλοί πλέον βλέπουν τον S&P 500 να έχει κι άλλα περιθώρια κέρδους, παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν λίγες εβδομάδες προεξοφλούσαν την αποτυχία του ράλι.

    Ο Κολάνοβιτς, ταύρος της Wall Street, ο οποίος δέχθηκε το 2022 μία ισχυρή διάψευση, από την κατάρρευση των αμερικανικών δεικτών, επιμένει φέτος στο στρατόπεδο των απαισιόδοξων, με τον Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley να λοξοκοιτάζει προς τους ταύρους, ύστερα από δύο χρόνια απαισιόδοξων προβλέψεων.

    «Οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν αντιστοιχούν σε μία ήπια προσγείωση της οικονομίας, αλλά σε μια συνεχή επέκταση παράλληλα με ταυτόχρονη νομισματική χαλάρωση μέσω της μείωσης των επιτοκίων. Όμως στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχουν ορατές μειώσεις και με βασική προϋπόθεση την μακροοικονομική επιβράδυνση, οι αποτιμήσεις αυτή τη στιγμή φαντάζουν υπερβολικά υψηλές», αναφέρει ο Κολάνοβιτς.

    Γιατί παραμένει η ανησυχία

    Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, υπάρχει μία σειρά από δείκτες που ενισχύουν την εκτίμηση του Κολάνοβιτς, ότι αν οι εταιρείες τελικά εμφανίσουν επιβράδυνση, οι επενδυτές θα πληρώσουν πολύ ακριβά την αισιοδοξία τους.

    Σε αυτούς περιλαμβάνει τον δείκτη για την πρόσθετη ανταμοιβή έναντι του ασφαλίστρου κινδύνου μετοχών, το οποίο έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών αλλά και το γεγονός ότι αυτή την περίοδο οι αμερικανικές μετοχές είναι πιο ακριβές από οποιαδήποτε άλλη χώρα ή περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Research Affiliates.

    Στον αντίποδα, σύμφωνα με το Bloomberg, όλο και περισσότεροι αναλυτές επιχειρούν να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τον S&P 500, θεωρώντας ότι θα κλείσει υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή του, παρά το γεγονός ότι έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις σχετικά με τη δυναμική στο ράλι των τεχνολογικών μετοχών.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Εμφατική άνοδος 2,15% η Πειραιώς εν μέσω διόρθωσης

    Ποιος αναλυτής βλέπει τον S&P 500 στις 4.900 μονάδες στο τέλος του έτους

    Deutsche Bank: Πώς σχολιάζει τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ