• ΑΓΟΡΕΣ

    Kolanovic (JP Morgan): Βλέπει ανάκαμψη μετοχών-Γιατί διαφωνούν Μorgan Stanley, BofA και Goldman Sachs

    • Bloomberg
    Marko Kolanovic, αναλυτής JP Morgan

    Marko Kolanovic, αναλυτής JP Morgan


    O καλύτερος αναλυτής, σύμφωνα με τους επενδυτές για το 2021, ο Marko Kolanovic, επιμένει ότι στο β’ εξάμηνο του 2022, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στη Wall Street. Οι απόψεις του βρίσκουν αντίθετη την πλειοψηφία των αναλυτών σε μεγάλους οίκους, που συστήνουν επιφυλακτικότητα στους επενδυτές.

    Ο δημοφιλής αναλυτής της JP Morgan, μετά τις επιτυχείς εκτιμήσεις του το 2021, έχει καταγράψει μία σειρά «αστοχιών» το 2022, με τις αισιόδοξες απόψεις του να έρχονται σε πλήρη αντιπαράθεση με την πλειοψηφία των αναλυτών, αλλά και με τον CEO της επενδυτικής τράπεζας, Jamie Dimon.

    Το ποντάρισμα σε bull market

    Σε ένα εξάμηνο, που ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους ύφεσης, ο Kolanovic επιμένει να προτρέπει τους επενδυτές να πάρουν επενδυτικά ρίσκα.

    «Αν και υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις, θεωρούμε ότι οι αποδόσεις κέρδους προβλέπονται πολύ πιο ελκυστικές από τον κίνδυνο του ρίσκου», αναφέρει, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη των μετοχών θα γίνει σε πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις, εφόσον πλέον έχει περάσει ο κίνδυνος της περαιτέρω πτώσης των δεικτών.

    Kαι ίσως υπάρχουν στοιχεία που αιτιολογούν την αισιοδοξία του Kolanovic.

    Η άνοδος των μετοχών έπληξε μια κατηγορία, που βρέθηκε ευνοημένη κατά το πρώτο εξάμηνο, τους short-sellers. Σύμφωνα με τη Citigroup και τον αναλυτή Chris Montagu, την προηγούμενη εβδομάδα οι επενδυτές που είχαν short θέσεις κατέγραψαν μεγάλες απώλειες από το ράλι μετοχών στα αμερικάνικα χρηματιστήρια.

    Επίσης, ο Kolanovic θεωρεί ότι ακόμα και μετά το sell-off, οι τιμές των μετοχών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, , ενώ παράλληλα οι απώλειες που υπήρξαν ήταν συγκριτικά υψηλότερες, από αυτές που κατά μέσο όρο παρατηρούνται κατά τη διάρκεια ύφεσης. Επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει πλέον άλλος «χώρος» για πτώση.

    Κάποια απογοητευτικά στοιχεία για τα εταιρικά κέρδη τις προηγούμενες ημέρες, δεν πτόησαν τους επενδυτές, ένα ακόμα επιχείρημα για τον Kolanovic, ο οποίος υποστηρίζει ότι η αγορά έχει αποτιμήσει ακόμα και στα risky assets τα οικονομικά δεδομένα.

    Σχετικά με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, οι αναλυτές της JP Morgan θεωρούν ότι θα αποφευχθεί μια οικονομική συρρίκνωση.

    Διαφωνούν Μorgan Stanley, BofA και Goldman Sachs

    Επιφυλακτικοί απέναντι στις απόψεις του ότι οι αγορές έχουν τιμολογήσει τα οικονομικά δεδομένα και οι μετοχές θα ανέβουν αισθητά υψηλότερα τους επόμενους μήνες, είναι οι αναλυτές από κορυφαίες επενδυτικές όπως η Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley και Bank of America Corp.

    Η Cecilia Mariotti της Goldman Sachs έγραψε σε ένα σημείωμα, ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να απορρίψει κανείς τους κινδύνους της ύφεσης αλλά και μίας ενδεχόμενης στροφής από τη Fed για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

    Και ακόμα και μετά το sell-off στις μετοχές, ιδίως για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι κίνδυνοι για μία ύφεση δεν έχουν ακόμα αποτιμηθεί.

    Η άνοδος των δεικτών στα αμερικάνικα χρηματιστήρια γέννησε ελπίδες στους επενδυτές για μία καλύτερη εποχή στον S&P 500. Οι «αρκούδες» υπογραμμίζουν ότι εκτός από τα προβληματικά οικονομικά δεδομένα, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι ιστορικά δύο από τους χειρότερους μήνες για τον αμερικανικό δείκτη.

    Η UBS Global Wealth Management προτείνει στους επενδυτές της να μην ενθουσιάζονται από το ράλι μετοχών, ενώ Morgan Stanley και Bank of America θέτουν πολύ χαμηλά το πήχη για τον αμερικάνικο δείκτη.

    Ο αναλυτής Michael Hartnett της BofA ανέφερε ότι το «πραγματικό χαμηλό» για τον S&P 500 είναι κάτω από 3.600 μονάδες, δηλαδή 13% κάτω από το τελευταίο κλείσιμο του, ενώ προειδοποίησε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλάμε για bull market.

    Αντίστοιχα, η Morgan Stanley, και ειδικά ο Michael Wilson, o οποίος παραμένει ένας από τους πιο απαισιόδοξους αναλυτές, ανέφερε ότι αναμένει στο δ’ τρίμηνο αισθητή πτώση στα εταιρικά κέρδη.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς οι Έλληνες τραπεζίτες έπιασαν στον ύπνο τους αναλυτές



    ΣΧΟΛΙΑ