• ΑΓΟΡΕΣ

    Πόσο θα κρατήσει το ράλι μετοχών-Τι λένε Morgan Stanley, JP Morgan και Goldman Sachs

    • NewsRoom
    Από αριστερά: Μichael Wilson της Morgan Stanley,David J. Costin, της Goldman Sachs Mislav Matejka της JP Morgan

    Από αριστερά: Μichael Wilson της Morgan Stanley,David J. Costin, της Goldman Sachs Mislav Matejka της JP Morgan


    Με άνοδο 9,1% μέσα στον Ιούλιο και την καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2020, αναλυτές και επενδυτές προσπαθούν να υπολογίσουν αν το ράλι μετοχών στη Wall Street ήρθε για να μείνει ή αν θα επιστρέψουν οι δείκτες στα χαμηλά των προηγούμενων μηνών.

    Η αύξηση των επιτοκίων και οι φόβοι ύφεσης μέσα στο 2022 δεν αποτελούν και τα πιο ευοίωνα μηνύματα, όμως μέχρι στιγμής ο ενθουσιασμός των επενδυτών παραμένει ισχυρός.

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

    Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα απ’ όσο τα περίμεναν.

    «Το 56% των εταιρειών του δείκτη S&P 500 κατέγραψαν κέρδη, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όμως ο ρυθμός των κερδών παρουσιάζει σημαντική επιβράδυνση», αναφέρει ο David J. Kostin, της Goldman Sachs.

    Πάντως σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, οι αγορές σε περίπτωση ύφεσης στις ΗΠΑ, μπορεί να κινηθούν χαμηλότερα κι από τα ιστορικά χαμηλά του πρώτου εξαμήνου του 2022.

    Στο τέταρτο τρίμηνο αναμένει η Morgan Stanley την βουτιά των εταιρικών κερδών, με τις εταιρείες να ελπίζουν σε ένα καλύτερο 2023.

    Ο Μichael Wilson, αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας ανέφερε σε σημείωμά του ότι η ανάκαμψη των μετοχών είναι πιθανόν να είναι βραχύβια, καθώς η οικονομία οδεύει σε συρρίκνωση εν μέσω συνεχιζόμενης σύσφιξης της πολιτικής από τη Fed.

    H JP Morgan διατηρεί την αισιόδοξη στάση της προς τις αγορές μετοχών.

    Οι αναλυτές της με επικεφαλής τον Mislav Matejka αναφέρουν ότι ναι μεν τα κέρδη θα μειωθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο αλλά τα έσοδα θα αυξηθούν με οποιαδήποτε πτώση των κερδών να μην είναι σημαντική.

    Ιστορικές τάσεις της Wall Street

    Δύο από τους χειρότερους μήνες για τον S&P 500 είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος με μέση πτώση 0,6% και 0,7% αντίστοιχα.

    Και σύμφωνα με τους αναλυτές, στη συνέχεια έρχεται ο Οκτώβριος ο οποίος φέρνει μνήμες από το κραχ του 1929, του 1987 και του 2008.

    «Είναι ανθεκτικό το ράλι; Δεν ξέρουμε ακόμα», δήλωσε ο Yung-Yu Ma, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην BMO Wealth Management. «Αυτή τη στιγμή, το μακροοικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε εύκολα να ανατρέψει την αγορά με κάθε δυνατό τρόπο».

    Πέρα από τις ιστορικές τάσεις, ένας άλλος παράγοντας που αντιμετωπίζουν οι αμερικάνικες μετοχές φέτος είναι οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Η χρηματιστηριακή αγορά τείνει να δυσκολεύεται κατά τις προεκλογικές περιόδους και στη συνέχεια να σημειώνει ράλι αμέσως μετά τα αποτελέσματα.

    Το γ’ τρίμηνο ενός εκλογικού έτους τείνει να είναι το πιο ασταθές.

    Φυσικά, οι μετοχές θα μπορούσαν να είναι έτοιμες για περαιτέρω ανάκαμψη μετά το ράλι 9% του S&P 500 τον περασμένο μήνα. Από το 1928, όταν ο δείκτης ανεβαίνει τουλάχιστον κατά 5% τον Ιούλιο, ακολουθούν συνήθως περισσότερα κέρδη, με τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να έχουν μέση απόδοση 2% και 0,7%, σύμφωνα με την Bank of America Corp.

    Το παράδοξο των μετοχών

    Μετά τα ιστορικά χαμηλά του 2022, οι περισσότεροι επενδυτές αναζητούν μία οποιαδήποτε αισιόδοξη είδηση για να αγοράσουν.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μετοχές τεχνολογίας.

    Alphabet και Google, παρά τα χαμηλά κέρδη τους και έσοδα για το β’ τρίμηνο, δεν απογοήτευσαν τους επενδυτές.

    Αν και συνήθως μετά από τέτοια αποτελέσματα, οι μετοχές κάνουν βουτιά, οι επενδυτές εστίασαν στην αύξηση της διαφήμισης των μηχανών αναζήτησης, ένα από τα λίγα «φωτεινά» στοιχεία των στοιχείων των δύο εταιρειών, εκτινάσσοντας τη τιμή της μετοχής τους κατά 5%.

    Αντίστοιχη περίπτωση και αυτή της Google, όπου οι διαφημίσεις της ήταν αυξημένες κατά 0,9% πάνω από τις προβλέψεις με τους επενδυτές να αγοράζουν τη μετοχή της. Μέχρι και Microsoft δεν απογοήτευσε παρά τα απογοητευτικά στοιχεία της για κέρδη και πωλήσεις.

    Η αισιοδοξία των επενδυτών δεν συμπίπτει με τους αναλυτές, οι οποίοι έχουν ήδη προχωρήσει σε αναθεωρήσεις προς τα κάτω για τα κέρδη των εταιρειών για το έτος.

    Τώρα αναμένουν ότι τα κέρδη από τις εταιρείες του S&P 500 θα αυξηθούν κατά 8,9% το 2022, κάτω από τις προβλέψεις για αύξηση 10,2% στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών δεδομένων, FactSet.

    Πολλοί άλλωστε υποστηρίζουν ότι η αγορά δεν θα καταφέρει να ανακάμψει μέχρι η Fed να σταματήσει τον γύρο αυξήσεων των επιτοκίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Με νέα ισχυρή άνοδο ολοκληρώθηκε ο καλύτερος μήνας στη Wall Street τα τελευταία 2 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ