• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς οι Έλληνες τραπεζίτες έπιασαν στον ύπνο τους αναλυτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Στον ύπνο στην… κυριολεξία έπιασαν οι Έλληνες τραπεζίτες τους αναλυτές τόσο από τους ξένους οίκους, όσο και από τις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και του β’ 3μήνου.

    Σημειωτέον, σύμφωνα με την αγορά, το ίδιο ισχυρά αναμένονται τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει σήμερα η Άλφα, αλλά και αύριο η Πειραιώς.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος έκλεισε με κέρδη 5,9% χθες, συμβάλλοντας στο πέμπτο ανοδικό σερί του ελληνικού χρηματιστηρίου και το 10ο (με εξαίρεση της συνεδρίασης 25ης Ιουλίου) από τις 15 Ιουλίου και μετά.

    Εξαιτίας της κίνησης που βγήκε στις τράπεζες, οι Έλληνες επενδυτές αναθάρρησαν, επιβεβαιώνοντας την άποψη πως όταν μιλάμε για το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα πρέπει να αναφερόμαστε στον τραπεζικό κλάδο.

    Το σημαντικό από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι επιχειρήθηκε η διάσπαση των 867 μονάδων, επίπεδα τα οποία συνιστούν τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών.

    Ο γενικός δείκτης βρέθηκε μέχρι τις 868 μονάδες όταν εκείνη τη στιγμή τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη ανέρχονταν σε 6,2%.

    Την ίδια στιγμή, η χθεσινή συνεδρίαση τροφοδοτήθηκε από μια σειρά από εκθέσεις, όπως της αμερικανικής JP Morgan, η οποία διατηρεί τις συστάσεις υπεραπόδοσης (overweight) σε σχέση με την αγορά για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, με τιμές-στόχους στα 4,50 ευρώ και στα 1,60 ευρώ.

    Οι μετοχές της Eurobank διαπραγματεύονται 5,5 φορές σε όρους P/E και 0,51 φορές σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2023 και βάσει αυτών, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται με 27% premium έναντι των ελληνικών τραπεζών και 30% discount έναντι των ευρωπαϊκών σε όρους P/TBV.

    Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΕΤΕ είναι διαπραγματεύσιμη με 5,9 φορές τα κέρδη του 2023 σε όρους P/E και 0,46 φορές την ενσώματη λογιστική αξία P/TBV, αλλά και 8% αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROTE) το 2024. Οι μετοχές της ΕΤΕ διαπραγματεύονται με premium 25% σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και με 37% discount έναντι των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζών σε P/TBV.

    Εurobank

    Σύμφωνα με την τράπεζα JPM, η Eurobank παρουσίασε ένα εντυπωσιακό σύνολο αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη με σημαντικό περιθώριο για υψηλότερα βασικά έσοδα και έσοδα από συναλλαγές. Οι προοπτικές και οι κατευθυντήριες γραμμές μετά την ισχυρή απόδοση του πρώτου εξαμήνου από την διοίκηση της Eurobank έχει ως αποτέλεσμα τη θετική αναθεώρηση στους στόχους της για φέτος αναμένοντας πλέον καθαρό ROTE περίπου 11% το 2022 από 10% προηγουμένως.

    Τα αποτελέσματα επωφελήθηκαν από την επιτάχυνση του νέου δανεισμού, των σταθερών προμηθειών και εισοδήματος και των υψηλών κερδών συναλλαγών, ενώ η ποιότητα του ενεργητικού παρέμεινε ανθεκτική με σταθερό σχηματισμό οργανικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    ΕΤΕ

    Για την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0,67% 7,56 αντίστοιχα, η JPM εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου στα 186 εκατ. ευρώ ήταν σημαντικά πάνω από την εκτίμησή της (προέβλεπε 140 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω των υψηλών κερδών από συναλλαγές ύψους 204 εκατ. ευρώ έναντι 135 εκατ. ευρώ που προέβλεπε. Καλύτερη ήταν η επίδοση σε όλους τους τομείς της ΕΤΕ, με τα καθαρά έσοδα από τόκους και τις αμοιβές 11% και 5% υψηλότερα. Τα λειτουργικά έξοδα και οι προβλέψεις ήταν 1% και 18% χαμηλότερα, αντίστοιχα.

    Τα έσοδα επωφελήθηκαν από την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης και της διατηρήσιμης αύξησης των εσόδων από αμοιβές, ενώ το κόστος παρέμεινε υπό έλεγχο με τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να μειώνεται περαιτέρω σε 49%.

    Η ποιότητα του ενεργητικού ήταν ανθεκτική, με τον καθαρό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να παραμένει σε αρνητικό έδαφος και το κόστος κινδύνου χαμηλά στις 63 μονάδες βάσης.

    Έλληνες αναλυτές

    Η Piraeus Securities αναφέρει πως τα κέρδη της Eurobank ήταν ισχυρά και ανώτερα των εκτιμήσεων της κατά 12%.

    Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη μετοχή ως μία από τις κορυφαίες της επιλογές με τιμή στόχο τα 1,50 ευρώ.

    Για την Εθνική αναφέρει πως επίσης τα αποτελέσματά της σε επίπεδο κερδών βασικής λειτουργικής δραστηριότητας ήταν ανώτερα κατά 30% των εκτιμήσεων της και διατηρεί τη θετική της άποψη για τη μετοχή με τιμή στόχο τα 4,15 ευρώ.

    Η Eurobank Equities αναφέρει πως οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγω για καθαρά κέρδη 317 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο από τη Eurobank και αυτή δημοσίευσε 455 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνει πως το βασικό σενάριο σύμφωνα με τη διοίκηση είναι η διανομή μερίσματος το 2023.

    Για την Εθνική αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν ανώτερα από τις εκτιμήσεις της.

    Ανώτερα και των δικών της εκτιμήσεων αναφέρει η Euroxx πως ήταν τα αποτελέσματα και της Εθνικής και της Eurobank.

    Η Optima Bank αναφέρει πως τα αποτελέσματα της Εθνικής ήταν πολύ ισχυρά και ανώτερα κατά 22% των εκτιμησεων της σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας.

    Τα καθαρά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 186 εκατ. ευρώ και στο εξάμηνο στα 546 εκατ. ευρώ.

    Η διοίκηση ανέφερε πως περιμένει τώρα καλύτερη πορεία στα έσοδα από βασικές δραστηριότητες αλλά κράτησε την εκτίμηση και κέρδη από βασικές δραστηριότητες 490 εκατ. ευρώ.

    Για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,01% 2,00 αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν ανώτερα κατά 27% των εκτιμήσεων της με τα καθαρά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο στα 671 εκατ. ευρώ και στο εξάμηνο στα 941 εκατ. ευρώ.

    Η διοίκηση περιμένει κέρδη ανά μετοχή 0,16 ευρώ, αναθεωρημένα κατά 14% που σημαίνει ότι τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 593 εκατ. ευρώ ή 74 εκατ. ευρώ περισσότερα από την προηγούμενη εκτίμηση.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες ανεβάζουν τον δείκτη, φλερτ με τις 860 μονάδες

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πρόταση σε ομολογιούχους για επαναγοράς του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ που λήγει το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ