• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο αισιόδοξος Marko Kolanovic διαφωνεί πάλι με τη JP Morgan

    Ο Μarko Kolanovics, ο υπεύθυνος στρατηγικής ανάλυσης στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan


    Γι’ ακόμη μια φορά διαφοροποιείται η JP Morgan στο εσωτερικό της. Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις των επενδυτικών οίκων, ακόμα και αυτού στον οποίο ανήκει ο ίδιος, ο Markο Kolanovic προβλέπει ότι η Fed θα εκπλήξει τις αγορές αλλά… θετικά.

    Δηλαδή, δεν θα προχωρήσει σε άνοδο των επιτοκίων άνω του 0,5%, σε αντίθεση με άλλους αναλυτές της JP Morgan αλλά και άλλων τραπεζών που επιμένουν ότι μετά τα στοιχεία για τον επίμονο πληθωρισμό στην Αμερική στο 8,6% για τον Μάιο, η Fed θα προχωρήσει μέσα στον Ιούνιο σε αύξηση κατά 0,75%.

    «Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων που έχει συγκλονίσει τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, και οι οποίες τελικά «το πήγαν πολύ μακριά¨», αφήνουν τη πόρτα ανοιχτή για να ξαφνιάσει η Fed τους επενδυτές με λιγότερο επιθετικές αυξήσεις, οδηγώντας σε μία πιο ήπια προσγείωση την οικονομία, αναφέρει ο Marko Kolanovic στο σημείωμά του.

    «Πιστεύουμε ότι η Fed  εκπλήξει έντονα σε σχέση με αυτό που τιμολογείται τώρα», καταλήγει.

    Αισιόδοξος αλλά «άστοχος» το 2022

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η άποψή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την στάση άλλων οικονομολόγων της ίδια τράπεζας. Πριν λίγες ημέρες, η άποψή του για την πορεία της οικονομίας ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή που εξέφρασε ο CEO της JP Morgan Jamie Dimon, την ίδια κιόλας ημέρα, με τον πρώτο να κάνει λόγο για «sunny stocks», ηλιόλουστες μετοχές, και τον άλλο να προειδοποιεί για οικονομικό τυφώνα.

    Αυτή τη φορά, η άποψή του είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την άποψη που εξέφρασε ο οικονομολόγος Michael Feroli και η ομάδα του, οι οποίοι ανέφεραν ότι η Fed θα αυξήσει κατά 0,75% τα επιτόκια στη συνάντησή τους, μετά από έρευνα που έδειξε ότι οι προσδοκίες των Αμερικανών για την πορεία του πληθωρισμού καταγράφουν περαιτέρω άνοδο.

    Εν μέσω ζοφερών προβλέψεων για το κλείσιμο του S&P 500 στο τέλος της χρονιάς, ο Kolanovic επιμένει ότι θα κλείσει αμετάβλητος ο δείκτης. Βέβαια, αν και πέρσι είχε αναδειχθεί στον νούμερο ένα αναλυτή, φέτος δεν φαίνεται να έχει την ίδια ευστοχία.

    Δεν βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ

    Ένας αυξανόμενος αριθμός στρατηγών διαφωνεί με την αισιόδοξη άποψη του Kolanovic. Ο Mark Wilson της Morgan Stanley, ο οποίος συνεχίζει να είναι μεταξύ των «αρκούδων» της Wall Street, βλέπει το καταθλιπτικό καταναλωτικό συναίσθημα ως βασικό κίνδυνο για το χρηματιστήριο και την οικονομία.

    Ο Kolanovic, ωστόσο, αναμένει ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί προς 100.000 μηνιαίο ρυθμό αργότερα αυτό το έτος, γεγονός που πιθανότατα θα αναγκάσει τη Fed να μετριάσει τον τρέχοντα ρυθμό αύξησης των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

    «Πιστεύουμε ότι μια βραχυπρόθεσμη ύφεση θα αποφευχθεί τελικά χάρη στη δύναμη των καταναλωτών, την επαναλειτουργία-ανάκαμψη από τον Covid και την πολιτική τόνωσης στην Κίνα», ανέφερε ο Kolanovic.

    Διαβάστε επίσης:

    BofA: Απαισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αισιόδοξοι για τις τράπεζες

    Goldman Sachs: Τι πυροδοτεί το νέο “risk off” στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ