• ΑΓΟΡΕΣ

    Κέρδη και τραπεζική αναταραχή δεν ξεκόλλησαν τον S&P από τη στασιμότητα-Χάνουν τη δυναμική τους οι περιφερειακές τράπεζες

    Wall Street


    Τον τελευταίο μήνα κι εν μέσω ενός β’ γύρου τραπεζικής αναταραχής, ο S&P 500 παραμένει στάσιμος στο εβδομαδιαίο κλείσιμό του με τις μεταβολές να μην ξεπερνάνε το 1%. Οι επενδυτές περιμένουν το γεγονός που θα τροφοδοτήσει ένα νέο ράλι, ώστε να ξεκολλήσει ο αμερικανικός δείκτης με τα μάτια όλων να έχουν στραφεί στα στοιχεία του πληθωρισμού, που ανακοινώνονται την Τετάρτη.

    Η αγωνιώδης προσπάθεια της First Republic να διασωθεί και η μετέπειτα κατάρρευσή της αλλά και τα  υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη στο 79% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα δεν ήταν αρκετά τον προηγούμενο μήνα για να δώσουν ώθηση ή να οδηγήσουν σε απώλειες στον αμερικανικό δείκτη.

    Μικρή ανάκαμψη για τις περιφερειακές τράπεζες

    Σε αυτό το σκηνικό, το ράλι στις περιφερειακές τράπεζες χάνει τη δυναμική της περασμένης Παρασκευής. Η PacWest η οποία έχει χάσει το 73% της αξίας της μετοχής της μέσα στο 2023, έκλεισε την Δευτέρα με μικρή ανάκαμψη και αφού ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το μέρισμα προς τους μετόχους.

    Αντίστοιχη πορεία είχαν και οι άλλες περιφερειακές τράπεζες, όπως Western Alliance, Zions Bancorporation και Comerica, οι οποίες κατάφεραν να ανατρέψουν το sell off, έχοντας χάσει ήδη πάνω από το 50% της αξίας της μετοχής τους.

    Οι αγορές χθες έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και ενώ τα σημάδια για ύφεση στις ΗΠΑ πληθαίνουν.

    Μειωμένη ζήτηση στα δάνεια

    Η έκθεση της Fed για τις τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε αυστηρότερους όρους και ασθενή ζήτηση δανείων, με το 46% των αμερικανικών τραπεζών να έχουν αυστηροποιήσει τους όρους σε εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια και τη ζήτηση για τα αντίστοιχα δάνεια να έχει μειωθεί κατά 55.6%.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το 2009, εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και με το ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009, όπου και κυμαινόντας στο 31,3%.

    Με αυτά τα δεδομένα στα χέρια τους, οι traders ποντάρουν ότι η Fed θα κάνει μεταστροφή στο δεύτερο μισό του 2023, με κάποιους να ποντάρουν ότι θα προχωρήσει σε δύο μειώσεις, υπό την πίεση της ύφεσης.

    Τι υποστηρίζουν οι αναλυτές

    Οι αναλυτές από την πλευρά τους λένε στους επενδυτές «προσέχετε τι εύχεστε».

    «Η πίεση του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ και η επικείμενη προθεσμία για το ανώτατο όριο του χρέους αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης», δήλωσε ο Μάρκο Κολάνοβιτς, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Chase & Co. «Εφόσον δεν προκύψει κάποιος ανατρεπτικός παράγοντας αναμένουμε ότι η δυναμική της ύφεσης στις ΗΠΑ θα εδραιωθεί σταδιακά και δεν θα δημιουργήσει χώρο για χαλάρωση της Fed φέτος», ανέφερε.

    Παρά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών, οι οποίοι σημειώνουν ότι τα αισιόδοξα σημάδια από τα εταιρικά αποτελέσματα έχουν εξαντληθεί για φέτος, όπως ανέφερε ο Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley, οι επενδυτές ποντάρουν σε θετικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού αλλά και στην σημερινή συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με ηγέτες του Κογκρέσου για την επίλυση του θέματος με το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία τεχνική χρεοκοπία.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Επιφυλακτικά και με μεικτά πρόσημα οι δείκτες αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

    Τι συμβαίνει με το Binance: Μεταφορά Bitcoin 4,5 δισ. δολαρίων, διακοπές αναλήψεων και αύξηση της προμήθειας



    ΣΧΟΛΙΑ