• ΑΓΟΡΕΣ

    Κέρδη για ομόλογα, χρυσό και δολάριο μετά το διάγγελμα Πούτιν – Εκτίναξη στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου

    • Bloomberg


    Τα κρατικά ομόλογα, ο χρυσός και το δολάριο σημειώνουν άνοδο μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που εντείνει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές, οι οποίες ήδη προετοιμάζονταν για μία τεράστια αύξηση επιτοκίων από την Fed.

    Αύξηση σημειώνουν εκ νέου οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, με το ολλανδικό φυσικό αέριο του επόμενου μήνα, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, να εκτινάσσεται στα 206,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο 6,5%. Την Τρίτη έκλεισε με κέρδη 6,6%.

    Το ευρώ υποχωρεί και το πετρέλαιο εκτοξεύτηκε καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην πρόθεση του Πούτιν να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας».

    Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του brent ενισχύονταν νωρίτερα κατά 3%, στα 93,33 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν, μετά τις ασιατικές μετοχές που κατέγραφαν απώλειες από την έναρξη των συναλλαγών.

    Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησαν τέσσερις μονάδες στο 3,52%. Πτώση σημείωσαν και οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.

    Ο δείκτης δολαρίου βρέθηκε κοντά σε νέο υψηλό, ενώ το bitcoin υποχώρησε κάτω από τα 19.000 δολάρια. Το γουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τα μέσα του 2020.

    Στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι της Fed φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέα γενναία αύξηση των επιτοκίων. Αναμένεται να αυξηθούν ξανά κατά 75 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

    Markets Price in 75BP Hike as Certainty

    Ο οικονομολόγος Nouriel Roubini, ο οποίος προέβλεψε την οικονομική κρίση του 2008, βλέπει τώρα μια «μακρά και άσχημη» ύφεση να εμφανίζεται στα τέλη του 2022 που θα μπορούσε να διαρκέσει όλο το 2023 και μια απότομη διόρθωση του S&P 500. «Ακόμη και με μια ήπια ύφεση, ο S&P 500 μπορεί να πέσει κατά 30%», είπε ο πρόεδρος της Roubini Macro Associates. «Στην περίπτωση μιας σκληρής προσγείωσης, η πτώση θα αγγίξει τα επίπεδα του 40%», εκτίμησε.

    Ωστόσο, ορισμένοι επαγγελματίες κερδοσκόποι ενισχύουν τις ανοδικές και πτωτικές θέσεις τους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών. Καθώς ο S&P 500 υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα, τα hedge funds τοποθετήθηκαν σε μεμονωμένες μετοχές ενώ στοιχηματίζουν ενάντια στο σύνολο της αγοράς με επενδυτικά προϊόντα όπως τα ETF, δείχνουν τα στοιχεία της Goldman Sachs.

    Διαβάστε ακόμη:

    Bitcoin: Συσσώρευση με το βλέμμα στα χαμηλότερα επίπεδα διετίας- Κλειδί η απόφαση της Fed

    Ρουμπινί: O Dr Doom βλέπει παγκόσμια ύφεση και κατάρρευση 40% στον S&P 500



    ΣΧΟΛΙΑ