• ΑΓΟΡΕΣ

    Ρουμπινί: O Dr Doom βλέπει παγκόσμια ύφεση και κατάρρευση 40% στον S&P 500

    • NewsRoom
    Rubini

    Nuriel Rubini (Nouriel Roubini) Οικονομολόγος


    Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί βλέπει μία «μακρά και άσχημη» ύφεση παγκοσμίως στο τέλος του 2022, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

    Παράλληλα βλέπει μια απότομη διόρθωση στις μετοχές του αμερικανικού δείκτη S&P 500.

    «Ακόμα και στην περίπτωση μιας ήπιας ύφεσης, ο S&P 500 μπορεί να πέσει κατά 30%», δήλωσε ο Ρουμπινί, πρόεδρος και CEO της Macro Associates, σε συνέντευξή του.

    «Στην περίπτωση μιας σκληρής προσγείωσης, η πτώση θα αγγίξει τα επίπεδα του 40%», συνέχισε.

    Ο Ρουμπινί «κέρδισε» το παρατσούκλι Dr Doom γιατί προέβλεψε το κραχ του 2008. Τώρα, απαντάει σε όσους προβλέπουν μία ήπια ύφεση ότι θα «πρέπει να δουν τους δείκτες χρέους και κυβερνήσεων».

    Μονόδρομος για Fed

    Σύμφωνα με τον Ρουμπινί η επίτευξη του στόχου 2% για τον πληθωρισμό που έχει θέσει η Fed είναι «αδύνατη αποστολή αν δεν προβλέπει και το σενάριο μιας ανώμαλης προσγείωσης για την οικονομία».

    Αναμένει από τη Fed να αυξήσει την Τετάρτη τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και να ακολουθήσουν τουλάχιστον ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

    Αυτές οι κινήσεις θα οδηγήσουν το επιτόκιο στις ΗΠΑ να κυμαίνεται μεταξύ 4% και 4,25%.

    «Ωστόσο ο επίμονος πληθωρισμός δεν θα αφήσει τη Fed με άλλη επιλογή από το να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι και το 5%», αναφέρει.

    Επιπλέον, ο Dr Doom προειδοποιεί ότι δεν θα υπάρξει η παροχή μέτρων δημοσιονομικής ενίσχυσης. «Ο υψηλός πληθωρισμός θα σημαίνει ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική τόνωση, υπερθερμαίνει τη συνολική ζήτηση», αναφέρει.

    Γι’ αυτό το λόγο επιμένει στη θεωρία του για στασιμοπληθωρισμό, όπως ακριβώς τη δεκαετία του 1970.

    «Δεν πρόκειται να είναι μια σύντομη και ήπια ύφεση, θα είναι σοβαρή, μακρά και άσχημη», σημείωσε.

    Ο Ρουμπινί αναμένει ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα διαρκέσει όλο το 2023, ανάλογα με το πόσο σοβαρό θα είναι το σοκ στη προσφορά και στην οικονομία.

    Η συμβουλή του προς του επενδυτές

    «Μην εκτίθεστε πολύ στις μετοχές. Προτιμήστε τα μετρητά. Αν και τα μετρητά διαβρώνονται από τον πληθωρισμό, η ονομαστική τους αξία παραμένει στο μηδέν. Αντίθετα, οι μετοχές μπορεί να μειωθούν κατά 10%, 20% ή και 30%», αναφέρει.

    Επίσης προειδοποιεί τους επενδυτές να μείνουν μακριά από ομόλογα μακράς διαρκείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Πτωτικά οι βασικοί δείκτες με το βλέμμα στη Fed – Ισχυρές πιέσεις 7% για τη Ford



    ΣΧΟΛΙΑ