• ΑΓΟΡΕΣ

    Ιστορικά γεγονότα στα ομόλογα: Κάτω από 1% η απόδοση του 25ετούς, σταθερά αρνητική η απόδοση του 5ετούς, στις 860 μονάδες σκαρφαλώνει το Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    Ξεκάθαρος οδικός χάρτης για τα ομόλογα και την ελληνική οικονομία τίθεται προς τιμολόγηση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

    Οι επαναγορές ομολόγων των κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, που δεν διαθέτει ακόμα επενδυτική βαθμίδα, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το 2023 και μάλιστα με ένταση, όπως δήλωσε η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ. Το 2023 συμπίπτει με την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ότι μέχρι τότε θα έχει έρθει η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ξεκίνησε ελαφρώς ανοδικά, αλλά πάνω και από τις 860 μονάδες, με κέρδη 0,45%, δηλαδή όσο κερδίζουν αυτή την ώρα και οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης.

    Το καλό νέο όμως, είναι ότι οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στα ελληνικά ομόλογα και μάλιστα σε μακρινό ορίζοντα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, το ελληνικό 25ετές γράφει απόδοση 0,99%, κάτω από 1%. Το 10ετές διαμορφώνεται στο 0,65%, προσεγγίζοντας τα ιστορικά χαμηλά του περασμένου Δεκεμβρίου (0,62%) και το 5ετές γράφει αρνητική απόδοση -0,125%!

    Πρόκειται για ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις, που αν δεχθούμε την άποψη της Scope Ratings, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα ξεπεράσει ακόμα και φέτος το 6%. Δυνητικά θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, όταν το προσεχές Σαββατοκύριακο αναμένονται σχεδόν 400 πτήσεις από το μέχρι τις 19/7 κλειστό Ηνωμένο Βασίλειο!

    Το lockdown της Μυκόνου που έγινε για λόγους εκφοβισμού προς τους επαγγελματίες του νησιού που είχαν το 47% του προσωπικού τους ανεμβολίαστο(!), αίρεται και παρά τις ανησυχίες από την μετάλλαξη Δέλτα. Όλα δείχνουν ότι μπορεί να πιαστεί το νήμα του τουρισμού, με τις αφίξεις να κινούνται στο +130% σε σχέση με πέρσι περίπου 47% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019.

    Το ξεκίνημα στο Χ.Α. μπορεί να είναι θετικό, αλλά η Άλφα ΑΛΦΑ 0,61% 1,64 ξεκίνησε με πτώση 0,6% στο 1,04 ευρώ, αλλά η ΕΤΕ ΕΤΕ -0,65% 7,61 και η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01 ενισχύονται οριακά σχεδόν κατά 0,5%. Απώλειες 0,52% για την Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,25% 3,95.

    Σημειωτέον ότι σήμερα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της Eurobank. Η δε, Άλφα ανακοίνωσε χθες ότι τα κόκκινα δάνεια θα κατέλθουν στο 2% ως το 2024.

    Κατά τα άλλα, στα 2,44 ευρώ υποχωρεί η Cenergy, αλλά πάνω από 1% ενισχύεται η Τιτάν, η οποία υιοθετεί νέο σύστημα παραγωγής τσιμέντου στις μονάδες της στις ΗΠΑ.

    Κέρδη πάνω από 1% για την Coca Cola, αλλά απώλειες για την Ελλάκτωρ στο 1,22 ευρώ, ενώ απώλειες καταγράφει και η ΕΧΑΕ, στα 3,84.

    Αντίδραση 1,6% για την Reds, 1,87% τα Κρι Κρι, οριακές απώλειες για Λάμδα στην περιοχή των 8 ευρώ, 0,81% ενισχύεται το Jumbo, 0,71% o Mυτιληναίος, ενώ θετικό το πρόσημο για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, στα 11,64 και 14,80 ευρώ, αντίστοιχα.

    Άνοδος πάνω από 1% για τα Πλαστικά Θράκης και το Πλαίσιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιστορίες μετοχικής τρέλας – Από το μπουγέλωμα στην Χαλκιδική στον… φερετροποιό

    Λαγκάρντ: Αναμένεται ισχυρότερη ανάκαμψη το γ’ τρίμηνο

    ΕΚΤ: Διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα



    ΣΧΟΛΙΑ