• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Αναμένεται ισχυρότερη ανάκαμψη το γ’ τρίμηνο

    ΕΚΤ: Ελληνικά ομόλογα άνω των 32 δισ. ευρώ

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ


    Σε σωστή τροχιά η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης βρίσκεται, ωστόσο η πανδημία εξακολουθεί να σκιάζει τις προοπτικές, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

    «Η οικονομία ανέκαμψε το β’ τρίμηνο και βρίσκεται σε τροχιά για ισχυρότερη ανάκαμψη το τρίτο», δήλωσε, συνδέοντας το με την άρση των μέτρων για την πανδημία.

    Η ΕΚΤ εκτιμά πως θα υπάρξει rebound στην μεταποίηση και στις υπηρεσίες, ωστόσο μια πιθανή επέκταση της Δέλτα, πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά αυτή την ανάκαμψη, ειδικά για τον κλάδο των υπηρεσιών.

    Με το άνοιγμα της οικονομίας, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται, το ίδιο συμβαίνει και με την αγορά εργασίας, κάτι που αυξάνει την αισιοδοξία ανάμεσα στις επιχειρήσεις και έτσι και οι επενδύσεις. Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στα προ-πανδημικά επίπεδα στο 2ο τρίμηνο του επόμενου έτους.

    Πληθωρισμός

    «Ο πληθωρισμός έχει ανεβάσει ρυθμό, ωστόσο η ανάκαμψη αναμένεται να είναι βραχύβια και το outlook του πληθωρισμού παραμένει συγκρατημένο», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. Τόνισε ότι τον Ιούνιο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 1,9%, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και να μειωθεί στη συνέχεια, όσο υποχωρούν οι λόγοι που οδήγησαν και στις αυξήσεις τιμών σε ενέργεια κ.α. Ωστόσο, διευκρίνισε πως πιέσεις σε τιμές θα παραμείνουν για ένα διάστημα. Γενικά, μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουναυξήσεις των τιμών παραμένοντας όμως κάτω από τον στόχο του 2%.

    Τέλος, η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε πως η εξάπλωση της πανδημίας ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη της παραγωγής.



    ΣΧΟΛΙΑ