• ΑΓΟΡΕΣ

    Ιστορίες μετοχικής τρέλας – Από το μπουγέλωμα στην Χαλκιδική στον… φερετροποιό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ιστορίες μετοχικής τρέλας - Από το μπουγέλωμα στην Χαλκιδική στον... φερετροποιό


    Ιστορίες για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

    Από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων επενδυτών ως τους προπηλακισμούς επιχειρηματιών. Και από τα μπουγέλα σε εστιατόρια ως τις έκρυθμες γενικές συνελεύσεις, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει τους δικούς της κανόνες να αντιδρά όταν μέλη της, είτε από άγνοια, είτε από πικρία, είτε από αστοχία επενδυτικών επιλογών, περνάει στην αντίπερα όχθη, αυτή των προπηλακισμών, της χειροδικίας και των ύβρεων.

    Κι αν σε κάθε διαφήμιση, ακόμα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπάρχει ο «αστερίσκος» ότι η κάθε επένδυση αποτελεί ρίσκο και την ευθύνη αναλαμβάνει ο μέτοχος ή ο μεριδιούχος ή ο ομολογιούχος, το γενικό ρητό ο «παίζων χάνει», είναι το πρώτο μάθημα για όποιον πάει να ασχοληθεί με το… «σπορ».

    Αφορμή για τις «θύμησες» αυτές, αποτελεί η πληροφορία που δημοσίευσε χθες το mononews ότι εφοπλιστής μπουγέλωσε μέχρι πρότινος εισηγμένο επιχειρηματία σε εστιατόριο στη Χαλκιδική. Η σκηνή που διαδραματίστηκε το Σάββατο 9 Ιουλίου, όπως μας την περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, περιελάμβανε «λούσιμο» με εκλεκτά εδέσματα (σαλάτες κλπ.) του «επιχειρηματία» και «ψεκασμό» με ακριβό λευκό κρασί για τη σύζυγό του. Ο «ψεκασμός» με το λευκό κρασί έγινε και στον επιχειρηματία.

    «Μα τι κάνεις;» τόλμησε να ψελλίσει ο επιχειρηματίας για να λάβει την πληρωμένη απάντηση: «Με τα δικά μου τα λεφτά τρως και πίνεις, ό,τι θέλω κάνω.»

    Ο επιχειρηματίας άρχισε να φωνάζει και να λέει θα φέρω την αστυνομία, αλλά προφανώς μετά το σκέφτηκε καλά και δεν έκανε καμία απολύτως κίνηση.

    Να σημειωθεί ότι ο εφοπλιστής έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον του, δεσμεύοντας την προσωπική περιουσία του θεσσαλονικιού επιχειρηματία. Με επίδικο ζήτημα το 3% της συγκεκριμένης εταιρείας που είχε παραχωρηθεί στο παρελθόν σε κυπριακή εταιρεία του εφοπλιστή…

    Ποιος μπορεί να ξεχάσει όμως, πριν από 23 χρόνια, όταν επίκειτο η συγχώνευση της τότε Τράπεζας Πίστεως, νυν Alpha Bank, με την κρατική Ιονική, το τι είχε γίνει στη γενική συνέλευση της τελευταίας, η οποία επρόκειτο να δώσει το πράσινο φως. Στα πράγματα τότε ήταν η κυβέρνηση Σημίτη και δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η χρηματιστηριακή τρέλα του Χρηματιστηρίου, που έμεινε γνωστή ως η «φούσκα του 1999».

    Στην επίμαχη τότε γενική συνέλευση γνωστοί χρηματιστές είχαν επιτεθεί εναντίον της τότε διοίκησης και συγκεκριμένα στον τότε πρόεδρο της Ιονικής Τράπεζας, φτάνοντας στο σημείο να του βγάλουν το… παντελόνι και να τον διασύρουν επειδή ως μέτοχοι μειοψηφίας δεν συναινούσαν με τους όρους ανταλλαγής των μετοχών Πίστεως – Ιονικής.

    Την ίδια περίοδο μία φράξια μικρομετόχων μάζευε μετοχές της Θεσσαλικής. Επρόκειτο για μία εταιρεία οινοπνευματωδών, που πλέον όχι μόνο δεν υπάρχει στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά δεν υπάρχει καν και ως αναζήτηση στην Google! Επικεφαλής της φράξιας με τα μεγαλεπίβολα σχέδια της… Θεσσαλικής ήταν ένας μέτοχος που είχε μαζέψει εκατομμύρια μετοχές, οι οποίες ανέρχονταν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες δραχμές.

    Σε μία από τις γενικές συνελεύσεις λοιπόν, που οι μέτοχοι άκουγαν μόνο μακρόπνοα σχέδια ανάπτυξης, χωρίς να έχουν εισπράξει ούτε μία δραχμή από μέρισμα, σηκώθηκαν καρέκλες, κραδαίνονταν ποτήρια και τον επικεφαλής της ομάδας των επενδυτών, τον αποκαλούσαν περιπαικτικά «φερετροποιό»!

    Ένα άλλο σκηνικό που είχε λάβει χώρα μετά την κατάρρευση της αγοράς το 1999 ήταν η φραστική επίθεση που είχε δεχθεί ο αείμνηστος Θωμάς Λαναράς της τότε Κλωνατέξ και των Κλωστηρίων Ναούσης σε κοσμικό εστιατόριο της εποχής, κάπου στις αρχές της Λεωφόρου Συγγρού στην Αθήνα. Για την ιστορία και μόνο, οι μετοχές του ομίλου κατέρρευσαν εν μια νυκτί, ενώ ο ίδιος ο επιχειρηματίας έχασε τη ζωή του μετά από χρόνια, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

    Έντονη ήταν η αγανάκτηση των μετόχων μειοψηφίας και για τον lifestyle εισηγμένο, τον Αντώνη Λυμπέρη. Μερίδα μετόχων μειοψηφίας φερόταν ως αγανακτισμένη, επειδή ο επιχειρηματίας περνούσε όλα του τα ακριβά προσωπικά έξοδα (σ.σ. και της συζύγου του, όπως έλεγαν οι κακές χρηματιστηριακές γλώσσες της εποχής) από τασάκια και ακριβές καρέκλες μέχρι πούρα και κρυστάλλινα ποτήρια του ουίσκι στα έξοδα της εταιρείας. Ο αστικός μύθος θέλει κορυφαίο Έλληνα εφοπλιστή μέτοχο στην εισηγμένη του κ. Λυμπέρη να έχει επισκεφθεί τον εκδότη προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την πορεία της εταιρείας και να πετάει από το γραφείο του ο,τι δήποτε γυάλινο ή μπιμπελό το κοσμούσε!

    Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις επεισοδιακές συνελεύσεις της Creta Farms; Χειροδικίες, προπηλακισμοί, διαφυγή με φορτηγό μεταφοράς χοίρων (!) και παρέμβαση της αστυνομίας. Πρωταγωνιστές τα αδέλφια Δομαζάκη, Μάνος και Κωνσταντίνος, βασικοί μέτοχοι της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, οι οποίοι είχαν επιδοθεί σε έναν ανηλεή πόλεμο για την επικυριαρχία στην εταιρεία.

    Το μακρινό 2016 με επεισόδια και λιποθυμίες είχε επισφραγιστει η αναβολή της έγκρισης της σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Οι εντάσεις και προπηλακισμοί ξεκίνησαν όταν απαγορεύτηκε η είσοδος στο κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο πραγματοποιείτο η γενική συνέλευση, με καφέδες και λοιπά φαγώσιμα να καταλήγουν στα παράθυρα του κτιρίου. Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Οργανισμού, η συζήτηση του πιο σημαντικού θέματος αναβλήθηκε προς εκτόνωση της έντασης και η απόφαση να μην μπουν μέσα στο χώρο οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι πάρθηκε από την ίδια την ασφάλεια του ξενοδοχείου για να μη συνεχιστούν οι βανδαλισμοί εντός του χώρου.

    Διαβάστε επίσης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ