• Συνεντεύξεις

    Ορέστης Ομράν (υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ): Θα πέσει στο κενό η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα

    Ορέστης Ομράν


    Είναι νέος, επιτυχημένος δικηγόρος στις Βρυξέλλες, με παρεμβατικό λόγο για διάφορα πολιτικά και οικονομικά θέματα, ενώ έχει συμμετάσχει σε μια πρωτοβουλία για την επιστροφή των Ελληνόπουλων που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης.

    Έχει συγγράψει ένα ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «25+1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση» και αποτελεί ένα από τα καλά χαρτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

    Ο Ορέστης Ομράν, με καταγωγή του πατέρα του από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και της μητέρας του από την Κρήτη, μιλά στο mononews για τον λόγο που συμμετέχει στις ευρωεκλογές στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, για την ελληνική πολιτική σκηνή, για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

    Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

     

    Κύριε Ομράν. Γιατί αποφασίσατε να κατέβετε στις ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία;

    Αρχικά να σας πω ότι δεν αισθάνομαι ότι κατεβαίνω, όπως λέγεται συνήθως, αλλά ότι ανεβαίνω. Βαδίζω με δική μου απόφαση έναν δρόμο ανηφορικό. Αυτόν της υποψηφιότητας σε όλη την επικράτεια, αλλά και όπου υπάρχει ελληνισμός. Αποφάσισα να το κάνω, γιατί θέλω να συμβάλω στη μεγάλη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που γνωρίζω καλά. Αυτό των Βρυξελλών, όπου ζω και εργάζομαι τα τελευταία χρόνια.

    Για αυτό και είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία, επιδιώκοντας να εκπροσωπήσω όλους τους Έλληνες, τη γενιά μου, την ελληνική επιχειρηματικότητα, την Αττική όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, την Κρήτη από όπου κατάγομαι, αλλά και όλους εκείνες και εκείνους που συναντώ από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου.

     

    Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου;

    Σε όλη την Ευρώπη οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις δέχονται επίθεση από τους λαϊκιστές κάθε απόχρωσης. Είναι μια απόφαση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μέλλον μας.

    Στην Ελλάδα το κεντρικό διακύβευμα το έθεσε εξαιρετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε το Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας: οι ευρωκάλπες θα αναδείξουν την πολιτική δύναμη που επιθυμούν οι Ελληνες ψηφοφόροι να τους εκπροσωπεί στην Ευρώπη. Το κόμμα που πιστεύει διαχρονικά στις αξίες της, αλλά και το κόμμα που θα διεκδικήσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα της πατρίδας στα δύσκολα μέτωπα των Βρυξελλών.

    Υπάρχει, όμως, και μία τρίτη διάσταση στην επιλογή του Ιουνίου. Είναι η ανάγκη να πάψει να διασύρεται η χώρα διεθνώς με στόχο προσωρινά μικροπολιτικά κέρδη. Γι’ αυτό είναι κρίσιμη η εκλογή των ευρωβουλευτών που μας εκπροσωπούν.

     

    Βλέπουμε τελευταία ακραία πολιτική πόλωση, δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Πιστεύετε ότι αυτή η πόλωση θα καλύψει το πραγματικό νόημα της κάλπης;

    Είχα την ελπίδα ότι επειδή οι ευρωεκλογές μετά από 15 χρόνια διεξάγονται χωρίς άλλη κάλπη, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για αυτά που όντως διακυβεύονται σε αυτή την κάλπη. Δυστυχώς βλέπω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να δυναμιτίσουν όχι μόνο το κλίμα, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

    Προσωπικά, είμαι αποφασισμένος να μιλήσω για τα πραγματικά ζητήματα και κυρίως για τις λύσεις που μπορεί να έρθουν από τις Βρυξέλλες. Από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Για τον πληθωρισμό, για την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή, την κοινή αγροτική πολιτική, την τεχνητή νοημοσύνη, την ευρωπαϊκή άμυνα, η ασφάλεια…

     

    Είστε διεθνής δικηγόρος, ζείτε κι εργάζεστε στο εξωτερικό. Ποια είναι πλέον η εικόνα των ξένων για την Ελλάδα;

    Εργάζομαι στις Βρυξέλλες αλλά είμαι συχνά στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στις ΗΠΑ και αλλού λόγω δουλειάς. Μοιράζω τον χρόνο μου σε πολλές χώρες, για αυτό και θα σας απαντήσω με μεγάλη σιγουριά.

    Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχαν για την πατρίδα μας το 2015. Τότε πολλοί με ρωτούσαν ακόμα και αν είναι ασφαλές να έρθουν για διακοπές. Δεν συζητώ για τη διάθεση για επενδύσεις, η οποία ήταν στο ναδίρ. Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά – έχουμε δεκάδες σημαντικές ξένες επενδύσεις και κατακόρυφη αύξηση της αξιοπιστίας μας στο εξωτερικό. Και αυτό πιστώνεται στην Κυβέρνηση της Νεάς Δημοκρατίας.

     

    Συμμετέχετε εδώ και καιρό σε μια προσπάθεια για το λεγόμενο brain gain. Γιατί να επιστρέψουν τα ελληνόπουλα στη χώρα με τόσο χαμηλούς μισθούς, αναξιοκρατία, γραφειοκρατία και άλλες παθογένειες του ελληνικού κράτους;

    Είναι μια πρωτοβουλία για την οποία είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος. Ήταν η πρώτη μου επαφή με τα κοινά το 2016. Τότε με φίλους από όλη την Ευρώπη αποφασίσαμε να φτιάξουμε το Brain Gain για να ενισχύσουμε τη σχέση των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα.

    Έκτοτε δεν σταμάτησα να ασχολούμαι με τα κοινά από διάφορα μετερίζια, επειδή πιστεύω ότι αυτές τις αδυναμίες μπορούμε να τις θεραπεύσουμε. Το Brain Gain μέσα από το μετασχηματισμό του σε Brain Regain με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων έφθασε σήμερα να επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο καθώς εκατοντάδες νέοι επαγγελματίες του εξωτερικού προσελήφθησαν μέσω της πλατφόρμας του τελευταίου σε σημαντικές θέσεις στην Ελλάδα.

     

    Σας φοβίζει η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη; Πώς πρέπει να αντιδράσουν τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου;

    Η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται σε δύο παράγοντες: στην απήχηση των λαϊκίστικων θέσεων και στην αυξανόμενη αποχή. Τα κόμματα του συνταγματικού τόξου οφείλουν λοιπόν να αποδομήσουν τις εύηχες, αλλά ανεδαφικές λαϊκίστικες προτάσεις και κυρίως να ενισχύσουν τη συμμετοχή στις εκλογές, εξηγώντας την κρισιμότητά τους, αλλά και τον βαθμό στον οποίον οι μάχες του Ευρωκοινοβουλίου επηρεάζουν τη ζωή μας. Η μάχη κατά του λαϊκισμού και των ακροτήτων είναι και παραμένει συνεχής.

    Σε αυτή την κατεύθυνση είναι άλλωστε και η επιστολική ψήφος, που για πρώτη φορά καθιερώθηκε στην Ελλάδα αίροντας όλα τα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, εντός και εκτός της επικράτειας.

     

    Αν το αποτέλεσμα της κάλπης του Ιουνίου δεν είναι καλό για τη ΝΔ πιστεύετε ότι θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις;

    Το αποτέλεσμα θα είναι καλό για τη χώρα και για τη Νέα Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός  θα βγει ενισχυμένος και από αυτή την κάλπη και η Ελλάδα θα έχει ισχυρή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Είμαι εξάλλου βέβαιος πως η προσπάθεια τόσο της μείζονος όσο και της ήσσονος αντιπολίτευσης να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη συντριβή τους στις εθνικές εκλογές, θα πέσει στο κενό καθώς οι Έλληνες γνωρίζουν ποιος πραγματικά μπορεί να ανταποκριθεί και στις υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες της Ευρώπης.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Υπό διάλυση οι Σπαρτιάτες, έμειναν με 7 βουλευτές: Ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Διονύσης Βαλτογιάννης

    Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και για ένα αδίστακτο σχέδιο χειραγώγησης της κοινής γνώμης

    Ζαχαράκη: €400 εκατ. στις 13 Περιφέρειες για την σταθερή στήριξη 303.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος 



    ΣΧΟΛΙΑ