• ΑΓΟΡΕΣ

    Η Fidelity επιστρέφει στο Χρηματιστήριο!

    Wall Street


    Επιστρέφουν στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια που είχαν βρεθεί εκτός από το 2010, όταν και η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της παρουσίασης των εισηγμένων στο roadshow του Χ.Α. έδωσε το παρών ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως, η Fidelity με υπό διαχείριση κεφάλαια περισσότερα από 1,5 τρισ. δολάρια!

    Την προηγούμενη δεκαετία, το αμερικανικό fund, από τα desks του οποίου στο Λονδίνο, έχει περάσει και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Νότης Μηταράκης, πριν ασχοληθεί με την πολιτική, είχε έντονη δραστηριότητα ως επενδυτής στο ελληνικό χρηματιστήριο – αφού κατείχε μεγάλη θέση στην Cosmote πριν απορροφηθεί από τον ΟΤΕ (που πάντως η ίδια δεν είχε επιβεβαιώσει ποτέ το μέγεθός της) – αλλά και σημαντική παρουσία στις αγοραπωλησίες μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων στους Έλληνες επενδυτές.

    Ο ίδιος οίκος, επίσης, παρακολουθούσε στενά εισηγμένες, όπως το Jumbo συμφερόντων κ. Απ. Βακάκη και ο όμιλος της Quest, συμφερόντων κ. Θ. Φέσσα, ο οποίος ταυτόχρονα είναι σήμερα πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

    Πληροφορίες από τους μετέχοντες στο roadshow έκαναν λόγο για θετικό κλίμα που συνάντησαν εκ μέρους των ξένων επενδυτών, λέγοντας μάλιστα ότι, «ήταν πολύ καλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

    Μάλιστα, όπως τονίστηκε στο mononews.gr, «οι επενδυτές έκαναν focus στις εταιρείες και στις προοπτικές τους, διατυπώνοντας συγκεκριμένες ερωτήσεις για την επόμενη μέρα».

    Επίσης, υπήρξαν συγκεκριμένες αναφορές στην επανεκκίνηση του Χ.Α. και στη σημαντική αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών, ενώ έκανε αίσθηση η εμφάνιση μεγάλων funds που τα προηγούμενα χρόνια απείχαν, όπως η Fidelity.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κανονίστηκαν 560 τετ α τετ, συναντήσεις μεταξύ των ξένων διαχειριστών και των υψηλόβαθμων στελεχών τω εισηγμένων εταιρειών.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν δε ότι τα περισσότερα προγραμματισμένα ραντεβού είχαν κλειστεί στον ΟΠΑΠ και την Ιντραλότ.

    Ήδη περισσότερα από 300 funds έδωσαν το παρών στο Ελληνικό Διήμερο του Λονδίνου, ενώ οι fund managers είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι, και φθάνουν τους 134.

    Οι ελληνικές εισηγμένες από τον κλάδο της υψηλής αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο είναι οι ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, EXAE, Autohellas, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Ελβάλ-Χαλκόρ, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα – Terna Energy, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Intralot, Κρι-Κρι, Lamda Development, MLS, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Εθνική Πανγαία, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, Profile Software, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν και Βιοχάλκο.

    Τέλος, για σήμερα τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σ. Λαζαρίδης και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυρία Βασιλική Λαζαράκου δίνουν το πρωί της Πέμπτης συνέντευξη στο Bloomberg, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία του υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ