• Ενέργεια

    ΕΛΠΕ: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά – Oι αστάθμητοι παράγοντες


    Σε σταυρόλεξο  για… απαιτητικούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, τόσο λόγο της μεγάλης αξίας της επιχείρησης όσο και λόγω των αστάθμητων παραγόντων που καθορίζουν τη στάση των διεθνών επενδυτών. Έτσι με  διαφορετικά σενάρια για την πώληση των ΕΛΠΕ, και με το πλήθος των παραμέτρων που τα επηρεάζουν, πρόκειται να προσέλθει  σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας στις συζητήσεις με τους θεσμούς για την ιδιωτικοποίησή τους.

    Από την πορεία αυτών των συζητήσεων αλλά και από τα μοντέλα και την ενημέρωση που θα παρουσιάσουν οι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης στον υπουργό,  θα καθοριστεί η επιλογή που θα προκριθεί, και αν τελικά τα ΕΛΠΕ θα πωληθούν τμηματικά μέσω Χρηματιστηρίου ή αν θα προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός.

    Έγκυρες πηγές, από το ΥΠΕΝ, τονίζουν πως “όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, από το τι ποσοστό θα πουλήσει το Δημόσιο και αν θα πουλήσει το ποσοστό της η Paneuropean μέχρι τον τρόπο που θα γίνει η πώληση».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση μέσω Χρηματιστηρίου αποτελεί πιο άμεση διαδικασία από τη διενέργεια διαγωνισμού, ωστόσο ενέχει ρίσκα και εξαρτά την επιτυχία του εγχειρήματος από αστάθμητους παράγοντες όπως και  τις επιπτώσεις του Brexit στα διεθνή Χρηματιστήρια ή τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

    Επίσης, σημειώνεται ότι μια πώληση με μεγάλο discount κρίνεται απαγορευτική ενώ η διαδικασία του ανοίγματος βιβλίου προσφορών (book building) επίσης έχει κινδύνους, στην περίπτωση που δεν καλυφθεί η προσφορά, να προκαλέσει κατάρρευση της τιμής της μετοχής στο ταμπλό.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι στην περίπτωση διενέργειας διαγωνιστικής διαδικασίας, η Paneuropean έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης, ενώ πηγές από το ΥΠΕΝ τονίζουν ότι δεν είναι ακόμη τίποτα ξεκάθαρο σε σχέση με τις προθέσεις της. Επίσης, ότι, εάν τελικά η Paneuropean δεν προτίθεται να πουλήσει το δικό της μερίδιο στα ΕΛΠΕ, πρέπει το νέο σχέδιο αποκρατικοποίησης να εγκριθεί από τους θεσμούς.

    Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Λάτση  μέσω της  Paneuropean κατέχει το 45,47%. Το Δημόσιο, του οποίου η συμμετοχή στα Ελληνικά Πετρέλαια ανέρχεται σε 35%, ευελπιστεί να αποκομίσει από την πώληση έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να προκύψουν από την πώληση ενός μεριδίου ύψους 17%.

    Στόχος να ολοκληρωθεί γρήγορα και σωστά

    Η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει προχωρήσει μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν θα γίνει έλεγχος από τους θεσμούς, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση.  Ωστόσο δίνεται ιδιαίτερη σημασία η διαδικασία να γίνει σωστά ώστε να μην προκληθεί οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στην αξία της εταιρείας.

    Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ –Goldman Sachs και Εθνική– που είχαν προσληφθεί για την απόπειρα συνδυασμένης πώλησης από το Δημόσιο και τον όμιλο Λάτση, έχουν αρχίσει να διερευνούν την αγορά προκειμένου να δουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και να εισηγηθούν το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθούν προς πώληση, το πιθανό εύρος τιμών, το κατάλληλο timing και τους πιθανούς κινδύνους. Το υπουργείο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις αφού μελετηθούν προσεκτικά όλα τα δεδομένα.

    Ταυτόχρονα, τα ΕΛΠΕ ετοιμάζουν διαδικασίες και οι τυπικές εγκρίσεις για να προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ με στόχο να μειώσουν περαιτέρω τα κόστη, επωφελούμενα από την πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ενώ η ζήτηση για το ομόλογο θα αποτελέσει ένα crash test των αντιδράσεων των διεθνών αγορών, εν όψει της προετοιμασίας για την πώληση πακέτου μετοχών της εταιρείας.



    ΣΧΟΛΙΑ