• Οικονομία

    Ώρα… Λονδίνου για τις ελληνικές εισηγμένες-Πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών


    Οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών ήταν για πρώτη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των fund managers και των επενδυτικών τραπεζών κατά τις συναντήσεις τους με τους CFO και τους επικεφαλής IR των ελληνικών τραπεζών κατά το διήμερο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, που ολοκληρώνεται σήμερα.

    Η είδηση άλλωστε που μετέδωσε το Bloomberg για την παροχή κρατικών εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του project Hercules, δηλαδή της δημιουργίας του Asset Protection Scheme στο οποίο θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια ύψους 30 δις ευρώ των ελληνικών τραπεζών, λειτούργησε ως θρυαλλίδα, μονοπωλώντας τις συζητήσεις και τις ερωτήσεις των fund managers, που όπως επιβεβαιώνεται και από τις συναντήσεις στο Λονδίνο έχουν θέσει υψηλά στα ραντάρ τους την Ελλάδα.

    Όπως χαρακτηριστικά σημείωνε στέλεχος ελληνικής τράπεζας που συμμετείχε στις συναντήσεις για πρώτη φορά το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο είναι μεν υψηλά στην ατζέντα, αλλά δεν αποτελεί το μοναδικό θέμα στις συζητήσεις. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει αποφασιστικά στην αντιμετώπισή του, μέσω της δημιουργίας του APS εκλαμβάνεται ως ουσιαστική κίνηση για την ταχεία εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στη χορήγηση ρευστότητας στην οικονομία και στη δημιουργία σταθερών πηγών εσόδων.

    «Η μεταστροφή από το ξεκαθάρισμα του balance sheet στο θέμα του P&L ήταν ξεκάθαρη στις ερωτήσεις των επενδυτών», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος ελληνικής τράπεζας που βρίσκεται στο Λονδίνο και συμμετέχει στα διαδοχικά ραντεβού με τους επενδυτές της, καθώς για πρώτη φορά, όπως σημειώνει «οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών είναι ορατές και δεν περιορίζονται στα έκτακτα κέρδη».

    Η ενίσχυση των οργανικών εσόδων μέσα και από το συνεχιζόμενο ράλι των ελληνικών ομολόγων, την αύξηση των προμηθειών και των τόκων, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την αποκατάσταση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών σε θετικό έδαφος μετά από χρόνια, όπου το ROE ήταν σταθερά αρνητικό. Η προοπτική αυτή, όπως εξηγεί, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια βλέπουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση πιο μακροπρόθεσμων επενδυτών.

    Η αισιοδοξία από το περιβάλλον των fund managers και του investment banking είναι διάχυτη και τον τόνο για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αναμένεται να δώσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα μιλήσει στις 2 το μεσημέρι – ώρα Λονδίνου – για τις προοπτικές της χώρας.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θα συναντηθεί με 50 επενδυτές σε ξεχωριστά round tables, ενώ την Παρασκευή το πρωί και αφού έχει ολοκληρωθεί το roadshow, θα συναντηθεί με άλλα 25 funds.



    ΣΧΟΛΙΑ