• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί οι αγορές έκαναν rebound παρά τα απογοητευτικά στοιχεία του πληθωρισμού

    • NewsRoom
    Οι σκιές μιας αρκούδας και ενός ταύρου, σε μπλε φόντο


    Οι αγορές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανατροπή την Πέμπτη με ένα εντυπωσιακό ράλι, το οποίο δεν πτοήθηκε από τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τα νέα στοιχήματα για εκτόξευση των επιτοκίων από τη Fed στο 4,9% τον Μάρτιο του 2023.

    Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, δύο ήταν οι παράγοντες που προκάλεσαν μία ανέλπιστη ανάκαμψη: η βουτιά των προηγούμενων ημερών που οδήγησε σε νέα χαμηλά τον S&P 500 και τον Nasdaq σε δεύτερη bear market αλλά και η πεποίθηση των επενδυτών ότι η Fed μπορεί να ανακαλέσει την πολιτική της για τα επιτόκια.

    Η ανάκαμψη θυμίζει το ράλι του καλοκαιριού

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν οριακή επιβράδυνση παρά τον επιθετικό ρυθμό αυξήσεων στα επιτόκια των τελευταίων μηνών από τη Fed.

    Τις προηγούμενες ημέρες, εν αναμονή των στοιχείων, οι αμερικάνικοι δείκτες κατέγραφαν επί έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις μια αξιοσημείωτη βουτιά.

    Σύμφωνα με τον Frank Cappelleri της συμβουλευτικής εταιρείας CappThesis, ένα εξαήμερο σερί απωλειών είχε καταγραφεί  και τον περασμένο Ιούλιο, το οποίο ήταν προάγγελος ενός παρατεταμένου ράλι των μετοχών τις επόμενες εβδομάδες.

    Ο δεύτερος παράγοντας, το σενάριο ότι η Fed «τραβάει το σκοινί» και σύντομα θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην νομισματική χαλάρωση, είναι  αυτό που κυριάρχησε μεταξύ των επενδυτών το καλοκαίρι και οδήγησε σε ένα ξέφρενο ράλι με τον S&P 500 να ανακτά το 17% των απωλειών που κατέγραψε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

    Εκτόξευση των επιτοκίων από τη Fed

    Κι ενώ οι επενδυτές ποντάρουν σε μία γρήγορη στροφή της Fed στη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι στις επόμενες συνεδριάσεις θα εκτοξευτούν τα επιτόκια, με τις αγορές πλέον να βλέπουν το βασικό επιτόκιο στο 4,9% τον Μάρτιο του 2023.

    «Οι εκκλήσεις για μεταστροφή Fed είναι πιθανό να πέσουν στο κενό. Η έκθεση για τον πληθωρισμό θα ενθαρρύνει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει αύξηση 125 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει ο Jason Pride, επικεφαλής επενδύσεων ιδιωτικής περιουσίας στη Glenmede.

    O ενθουσιασμός των επενδυτών προσκρούει στις προειδοποιήσεις των αναλυτών για το ενδεχόμενο ενός ακόμα ράλι.

    «Είναι πολύ δύσκολο για αυτήν την αγορά να οικοδομήσει ένα βιώσιμο ράλι, εξαιτίας του πολύ υψηλού πληθωρισμού και των επιθετικών κινήσεων της Fed»,  αναφέρει ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance.

    Θα… επιμείνει ο «επίμονος» πληθωρισμός, λέει η BoFA

    Με τα πρώτα αποτελέσματα εταιρειών να δείχνουν αντοχή στον πληθωρισμό και ισχυρά κέρδη τόσο στα πολυτελή προϊόντα και υπηρεσίες όσο και σε brands χαμηλότερου κόστους, η Βank of America προειδοποίησε σε σημείωμά της την Τετάρτη ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι μια μάχη χρόνων μέχρι να καταπολεμηθεί και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να συνηθίσουν σε εκθέσεις που αποτυπώνουν επίπεδα-ρεκόρ για τους επόμενους μήνες.

    «Ιστορικά, χρειάζονται κατά μέσο όρο 10 χρόνια για μια ανεπτυγμένη οικονομία να επιστρέψει σε πληθωρισμό 2%, από τη στιγμή που το όριο του 5% έχει ξεπεραστεί», δήλωσε η BofA.

    «Και οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed είναι πιθανό να έχουν μικρό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, καθώς πολλά από τα ζητήματα αφορούν την πλευρά της προσφοράς και όχι της ζήτησης», σημείωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Γκεοργίεβα (ΔΝΤ) : Στο 25% η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης αλλά χρειάζεται αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τις Κεντρικές Τράπεζες

    Wall Street: Άφησε πίσω του την ανησυχία για τον πληθωρισμό και επέστρεψε στις 30.000 μονάδες ο Dow Jones



    ΣΧΟΛΙΑ