• Οικονομία

    Οριακή επιβράδυνση στο 8,2% για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ-Απογοήτευση στις αγορές από τα νέα στοιχεία

    • NewsRoom


    Σε υψηλό 40 ετών επέστρεψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, «απειλώντας» να πυροδοτήσει νέο sell-off στα αμερικάνικα χρηματιστήρια, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει ότι η Fed θα συνεχίσει τις επιθετικές κινήσεις. Τα futures κινήθηκαν πτωτικά λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων.

    Ειδικότερα, ο συνολικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κινήθηκε στο 8,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 0,4%

    Το ενδιαφέρον των αναλυτών εστιάζει στα στοιχεία του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, ο οποίος σημείωσε άνοδο κατά 0,6%, φτάνοντας το 6,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Νωρίτερα, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει επιβράδυνση του πληθωρισμού με τους συνολικές δείκτες να μειώνονται στο 8,1%, σε σχέση με το 8,3% του Αυγούστου.

    Είχαν όμως υπογραμμίσει ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, θα επιστρέψει σε υψηλά 40ετίας, με αύξηση κατά 6,5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία για τον μήνα Αύγουστο, ο λεγόμενος δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή(CPI) κατέγραψε άνοδο 0,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο του μήνα Ιουλίου και 6,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

    Δεν αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στις τιμές

    Τα νέα στοιχεία έρχονται μία μέρα μετά την δημοσιοποίηση των τιμών παραγωγού, οι οποίες, ύστερα από δύο μήνες ήπιας αποχώρησης, αυξήθηκαν κατά 0,4%, πάνω από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 0,2%.

    Πρόκειται για μία παρατήρηση που έκανε και η πρόεδρος της Fed στο Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, η οποία σε δηλώσεις της την Τρίτη ανέφερε ότι δεν υπήρξε πρόοδος στον πληθωρισμό.

    Τα στοιχήματα για τη Fed

    Αν και ο κίνδυνος ενός νέου sell-off όπως έγινε τον προηγούμενο μήνα είναι υπαρκτός στις αγοράς με το άνοιγμα της Wall Street, σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές έχουν ήδη συγκεντρώσει τα στοιχήματά τους σε μία αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed τον Νοέμβριο, που είναι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση.

    Ειδικότερα, οι αγορές υποστηρίζουν κατά 92% το σενάριο για μία τέταρτη διαδοχική αύξηση στο ίδιο ύψος (75 μ.β.) στα επιτόκια.

    Σημειώνεται ότι ο S&P 500 έχει ήδη απωλέσει το 25% της αξίας του μέσα στο 2020 από τα υψηλά του Ιανουαρίου και ο Nasdaq πάτησε το όριο της bear market για δεύτερη φορά μέσα στο έτος.

    Διαβάστε επίσης:

    FED: Σημάδια για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου – «Απαράδεκτα υψηλός ο πληθωρισμός»



    ΣΧΟΛΙΑ