• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άφησε πίσω του την ανησυχία για τον πληθωρισμό και επέστρεψε στις 30.000 μονάδες ο Dow Jones

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το εντυπωσιακό comeback στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να αφήνουν πίσω τους τον προβληματισμό που προκάλεσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο και τις ισχυρές πιέσεις στην αρχή της συνεδρίασης και να κλείνουν τελικά με άνοδο άνω του 2%.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.038,72 μονάδες με άνοδο 2,83%. Ο δείκτης βρέθηκε στην αρχή της συνεδρίασης να υποχωρεί άνω των 500 μονάδων ενώ έκλεισε την ημέρα με κέρδη  827 μονάδων, καταγράφοντας ένα ενδοσυνεδριακό άλμα  1.300 μονάδων.

    Ο  S&P 500, ο οποίος άνοιξε με απώλειες άνω του 2% έκλεισε στις 3.669,90 μονάδες με κέρδη  2,60%, ενώ ο  Nasdaq που στα πρώτα λεπτά κινήθηκε στο -3% έκλεισε στις 10.649,15 μονάδες με άνοδο 2,23%.

    Οι επενδυτές χρειάστηκε να ξεπεράσουν τον αρχικό πανικός που επικράτησε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου, ο οποίος ήταν υψηλότερος από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% για τον μήνα, περισσότερο από την εκτίμηση 0,3% του Dow Jones. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 8,2%.

    Η έκθεση έδειξε πως ο πληθωρισμός παραμένει ένα επίμονο πρόβλημα, παρά τις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Κάτι που δίνει περιθώριο στη FED να συνεχίσει την επιθετική της πολιτική. Η έκθεση του ΔΤΚ, άλλωστε, έρχεται μια μέρα αφότου ο δείκτης τιμών παραγωγού, ένας άλλος δείκτης πληθωρισμού, αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά και μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED για τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, τα οποία έδειξαν πως η κεντρική τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να δει τον πληθωρισμό να υποχωρεί . Ωστόσο, ένα σχόλιο έκανε ορισμένους να πιστεύουν ότι η Fed θα μπορούσε αντ ’αυτού να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αν όχι να τις ανατρέψει, εάν συνεχιστεί η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Πλέον η αγορά ετοιμάζεται να μπει για τα καλά στο κλίμα των εταιρικών ανακοινώσεων για το τρίμηνο, με τις μεγάλες τράπεζες (JPMorgan Chase, Wells Fargo, Morgan Stanley και Citigroup) να ανακοινώνουν την  Παρασκευή τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου τους. Παράλληλα, ηαγορά θα έχει στραμμένη την προσοχή της και στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.

    Μετοχές

    Οι κλάδοι της ενέργειας και των τραπεζών ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της ημέρας, καθώς από την μία οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν λόγω της μείωσης των αποθεμάτων diesel στις ΗΠΑ, ενώ από την άλλη, η προοπτική της αύξησης των επιτοκίων της FED αλλά και η αναμονή των αυριανών αποτελεσμάτων των μεγάλων τραπεζών έδωσε ώθηση στις μετοχές του κλάδου.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η JPMorgan (5,56%), ενώ ακολούθησε η Walgreens Boots Alliance (5,35%) η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς. Ακολούθησαν με άνοδο άνω του 4% οι 3M (4,85%), Chevron (4,83%), Dow (4,82%), Intel (4,30%) και McDonald’s (4,09%). Καμία από τις 30 μετοχές του δείκτη δεν έκλεισε σε αρνητικό έδαφος.

    Από τις μετοχές του S&P 500 τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε αυτή της Domino’s Pizza, κλείνοντας στο +10,44%, καθώς οι συγκρίσιμες πωλήσεις που ανακοίνωσε ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Πάντως τα κέρδη της δέχθηκαν πίεση από τον πληθωρισμό.

    Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Warner Bros. Discovery κλείνοντας στο +7,20%. Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσε η Etsy, κλείνοντας στο -9,27%.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές η Delta Airlines έκλεισε στο +3,97% καθώς ανακοίνωσε έσοδα τρίτου τριμήνου σημαντικά υψηλότερα της αντίστοιχης περιόδου το 2019.

    Η μετοχή της Digital World Acquisition έκλεισε στο +14,66%. Η εταιρεία που σχεδιάζει για να αποκτήσει την εταιρεία μέσων Truth Social του Ντόναλντ Τραμπ βρήκε ώθηση από την ανακοίνωση ότι η Google θα επέτρεπε στην εταιρεία πολυμέσων να συμμετέχει στο κατάστημα εφαρμογών της.

    Η μετοχή της Relmada Therapeutics έκλεισε με πτώση 79.57% καθώς ένα φάρμακο της εταιρείας βιοτεχνολογίας κατά της κατάθλιψης δεν φάνηκε να ανταποκρίνεται στους στόχους για τη μελέτη του τελευταίου σταδίου.

    Η μετοχή της Albertsons, η ιδιοκτήτρια της Safeway και της Acme,  έκλεισε με άνοδο 11,53% έπειτα από μια είδηση για μια πιθανή εξαγορά από την ανταγωνιστική εταιρεία σούπερ μάρκετ Kroger που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

     



    ΣΧΟΛΙΑ