• Οικονομία

    Γκεοργίεβα (ΔΝΤ) : Στο 25% η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης αλλά χρειάζεται αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τις Κεντρικές Τράπεζες

    • NewsRoom
    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ΔΝΤ

    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ΔΝΤ


    Η καταπολέμηση του πληθωρισμού πρέπει να αποτελέσει τον κύριο στόχο των κεντρικών τραπεζών, ακόμα και αν οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται, επεσήμανε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

    Η Γκεοργκίεβα παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης έχει αυξηθεί περίπου στο 25%. Ωστόσο, τόνισε πως ακόμα κι έτσι, το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν την αυστηροποίηση της νομισματικής τους πολιτικής.

    Η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε πως τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να μειώσουν τον πληθωρισμό, ακόμη και όταν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται. Και αυτό καθώς το ακριβότερο χρήμα θα συμβάλει στη μείωση της ζήτησης, που θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας και των τροφίμων, αλλά και στη μείωση της πίεσης στην αγορά εργασίας.

    Νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο κινήθηκε στο 8,2%. Η αγορά θεωρεί πως η FED θα προχωρήσει σε νέα ισχυρή άνοδο επιτοκίων κατά την συνεδρίαση  της FOMC στο τέλος του Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    Οριακή επιβράδυνση στο 8,2% για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ-Απογοήτευση στις αγορές από τα νέα στοιχεία

    Πανικό στη Wall Street έφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό-Βουτιά για τους διεθνείς δείκτες



    ΣΧΟΛΙΑ