ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Τουρκία επιδιώκει να εξασφαλίσει, σε μια πρώτη συμφωνία, την παράδοση έξι μαχητικών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άρει την απαγόρευση που έχει επιβληθεί στην Άγκυρα για την αγορά των προηγμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που υπογράφουν οι Τούρκοι ανταποκριτές Selcan Hacaoglu, Firat Kozok and Beril Akman.
Αν και ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τα περίπου 40 μαχητικά που επιδιώκει να αποκτήσει η Τουρκία, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε σημαντική γεωπολιτική επιτυχία για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία σε άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως το Ισραήλ και η Ελλάδα.
Ο Τραμπ βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και είχε την Τρίτη διμερή συνάντηση με τον Ερντογάν, έναν ηγέτη για τον οποίο έχει επανειλημμένα εκφράσει τον θαυμασμό του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, έπειτα από χρόνια πιέσεων από την Άγκυρα.
Η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει 1,4 δισ. δολάρια
Η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει 1,4 δισ. δολάρια για έξι F-35, τα οποία παραμένουν αποθηκευμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εάν αρθούν οι κυρώσεις, η Άγκυρα θα μπορούσε να παραλάβει τα αεροσκάφη σχετικά γρήγορα, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή συζητούν ιδιωτικές πληροφορίες. Δεν έδωσαν, πάντως, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε το Bloomberg στις δηλώσεις του Τραμπ μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν.
Τα F-35, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, έχουν χαρακτηριστεί ως ο «quarterback των αιθέρων» λόγω των ιδιαίτερα προηγμένων δυνατοτήτων τους και οι ΗΠΑ περιορίζουν αυστηρά τον αριθμό των κυβερνήσεων που μπορούν να τα αποκτήσουν.
Το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή που διαθέτει F-35 και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επαναλάβει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκτήσει τα συγκεκριμένα μαχητικά.
Ανάλογες επιφυλάξεις διατηρεί και η Ελλάδα, η οποία παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας.
Το αγκάθι των S-400
Η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, πριν από περίπου μία δεκαετία.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονη διαμάχη με άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία υποστήριξαν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αποκτήσει κρίσιμες πληροφορίες εάν η Τουρκία χρησιμοποιούσε τους S-400 παράλληλα με προηγμένα αεροσκάφη όπως τα F-35.
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Τουρκία να απομακρύνει το σύστημα S-400 προκειμένου να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο συμβιβασμού, παραχωρώντας στις ΗΠΑ τεχνική εποπτεία του συστήματος S-400, διατηρώντας παράλληλα τους πυραύλους στο οπλοστάσιό της.
Η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει τη δυνατότητα χρήσης τους σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν θεωρεί ότι απειλείται η εθνική της ασφάλεια, ανέφεραν οι πηγές.
Τα εμπόδια στο Κογκρέσο
Παρά τις ενδείξεις προόδου, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για την Τουρκία, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο θα μπορούσε να μπλοκάρει οποιαδήποτε μεταβίβαση των μαχητικών.
Ωστόσο, ορισμένοι Αμερικανοί γερουσιαστές που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την Τετάρτη τη στήριξή τους σε μια πιθανή επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα.
Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 «θα ήταν μια θετική εξέλιξη», εφόσον βρεθεί «ένας αποδεκτός τρόπος αντιμετώπισης των S-400 και της απειλής που συνιστούν για την τεχνολογία των F-35», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Δημοκρατική γερουσιαστής του Νιου Χάμσαϊρ, Τζιν Σαχίν.
Παρόμοια τοποθέτηση έκανε και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Ντακότα, Μάικ Ράουντς, σημειώνοντας ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο και συνεισφέρει ουσιαστικά στο ΝΑΤΟ.
Στο επίκεντρο και οι ανησυχίες του Ισραήλ
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος επίσης βρίσκεται στην Άγκυρα, επρόκειτο να επισκεφθεί το Ισραήλ την Τετάρτη, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.
Στην ατζέντα της επίσκεψης αναμενόταν να βρεθεί και το ενδεχόμενο πώλησης F-35 στην Τουρκία.
Ωστόσο, ο Χέγκσεθ ακύρωσε το ταξίδι του για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί.
Το τουρκικό «Steel Dome»
Παράλληλα, η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια ένα πολυεπίπεδο δίκτυο αεράμυνας, το οποίο αποκαλεί «Steel Dome».
Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται και η προσπάθεια να πειστεί η Γαλλία να επιτρέψει στην Άγκυρα να αποκτήσει το γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP/T.
Η Τουρκία ενίσχυσε τις σχετικές προσπάθειες μετά την εκτόξευση αρκετών ιρανικών πυραύλων προς το έδαφός της τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας αναγκάστηκαν να αναχαιτίσουν τα βλήματα.
Ο Ερντογάν επιχειρεί πλέον να παρουσιάσει την Τουρκία ως αναντικατάστατο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και το ξέσπασμα των πολέμων στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Ιράν.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι συγκρούσεις αυτές καθιστούν επιτακτική την ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη να ενσωματώσουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία στις αμυντικές τους βιομηχανίες.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΔΥΠΑ: Την Πέμπτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 150.000 επιταγές αγοράς βιβλίων
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αφαιρέσουν τη Συρία από τη λίστα κυρώσεων για την τρομοκρατία
- Ρούτε για το τουρκικό casus belli: Δεν είμαι εδώ για να σχολιάζω, αλλά για να διατηρώ την ενότητα
- Ευρώπη Holdings: Εγκρίθηκε επιστροφή κεφαλαίου €45,5 εκατ. – Στα €0,31 ανά μετοχή
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.