• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Σαράντης, Ιντραλότ και ΟΛΠ μπαίνουν με φόρα στο β’ τρίμηνο

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Κυριάκος Σαράντης, Σωκράτης Κόκκαλης (Intralot)

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Κυριάκος Σαράντης, Σωκράτης Κόκκαλης (Intralot)


    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Σαράντης, Ιντραλότ και ΟΛΠ δίνουν το στίγμα για το δεύτερο τρίμηνο στην αγορά.

    ΓΕΚ Τέρνα – Τέρνα Ενεργειακή

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 ήδη κινείται σε υψηλά που είχε να δει από την περίοδο του 2000, η Τέρνα Ενεργειακή επιστρέφει σε κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 2,13 δισ. ευρώ και όλα δείχνουν ότι ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας του Γιώργου Περιστέρη.

    Σήμερα μπαίνουν οι υπογραφές για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του δρόμου για 35 χρόνια, project που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλα που τρέχει ο κατασκευαστικός όμιλος:

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει κατά 100% τις συμβάσεις των οδικών παραχωρήσεων Νέα Οδός (Ιόνια Οδός και Αθηνών – Λαμίας, με αρχή την περιοχή του Ανισόπεδου Κόμβου Μεταμόρφωσης έως την περιοχή της Σκάρφειας – μετά τα Καμένα Βούρλα – και το συνδετήριο κλάδο του ΠΑΘΕ Σχηματάρι – Χαλκίδα) και Κεντρική Οδός (Ε 65), έχει μερίδιο 17% στην Ολυμπία Οδό, ενώ έχει επικρατήσει και στον διαγωνισμό για τη νέα 25ετή σύμβαση για την Αττική Οδό.

    Επίσης, ο Όμιλος έχει παρουσία και σε άλλες παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ, όπως το μεγάλο έργο στο αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη, το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων (π.χ. Πελοπόννησο), η υπο-παραχώρηση του λιμένα Φίλιππος Β’ στην Καβάλα, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού (ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband, ψηφιακός μετασχηματισμός, τηλεματική, και ενιαίο αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου για τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης κ.α.), παρουσία σε σταθμούς αυτοκινήτων κ.α.

    Μέσα στον Απρίλιο, εκτός απροόπτου, όλα δείχνουν ότι θα είναι ο μήνας που οριστικοποιηθεί το  deal στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23  με την είσοδο της κρατικής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Masdar.

    ΔΕΗ

    Στο μεταξύ η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 με απόδοση μικρότερη του 6% από την αρχή του χρόνου, δήλωσε το «παρών» στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

    Η ΔΕΗ βρίσκεται σε στρατηγικό μετασχηματισμό, με τις ΑΠΕ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

    Ο όμιλος έχει δεσμευτεί για επενδύσεις ανάπτυξης ύψους 9 δισ. ευρώ την περίοδο 2024-2026 και η στρατηγική επικεντρώνεται σε επιθετικές προσθήκες δυναμικότητας ΑΠΕ, προσθέτοντας πάνω από 4 GW στην αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση, παράλληλα με τον παροπλισμό των λιγνιτικών εργοστασίων και τις επενδύσεις στη διανομή.

    Τα EBITDA θα φτάσουν τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026.

    Το ισχυρό μακροοικονομικό πλαίσιο θα πρέπει να στηρίξει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στο μέλλον, ενώ, σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, η επιτυχής επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ θα πρέπει να μεταφραστεί σε EBITDA ύψους 2,3 δισ. ευρώ το 2026, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης.

    Αυτοί είναι οι λόγοι που η Euroxx απογειώνει τη μετοχή στα 19,7 ευρώ με απόδοση σχεδόν 68% από τα τρέχοντα επίπεδα και σύσταση υπεραπόδοσης.

    ΟΠΑΠ

    Διάσπαση των 16,45 ευρώ για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 ανοίγει τον δρόμο για νέα μεγάλη κίνηση της μετοχής, σημειώνουν οι αναλυτές, με το υψηλό 52 εβδομάδων να εντοπίζεται στα 17,31 ευρώ.

    Κοντά στο 8% τα κέρδη για φέτος στο ταμπλό.

    Η Χρυσοχοϊδης ΑΧΕΠΕΥ γράφει σε έκθεσή της πως «Ο ΟΠΑΠ προσφέρει κέρδη με υψηλή ορατότητα σε ένα μέγεθος πάνω από 750 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA σε απόλυτη ευθυγράμμιση του συμφέροντος του μεγαλομετόχου με εκείνο του μετόχου μειοψηφίας αφού το 100% των κερδών διανέμεται και παράλληλα αποδεικνύει πως υπερασπίζεται το μερίδιό τους στην αγορά έναντι του ανταγωνισμού από νέους παίκτες.

    Μία χρονιά με Ολυμπιακούς Αγώνες και Euro στη Γερμανία η επένδυση στο αξιόπιστο μοντέλο του ΟΠΑΠ δείχνει ελκυστική.

    Η χρηματιστηριακή περιμένει για το 2024 καθαρά κέρδη 448 εκατ. ευρώ και 468 εκατ. ευρώ το 2025».

    Στα 20 ευρώ η τιμή στόχος.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Ως προς την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98  μέχρι τα 3,78 ευρώ έγραψε χαμηλό η μετοχή μετά το placement στα 4 ευρώ για το 27% στις αρχές Μαρτίου.

    Όλα δείχνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή της τάσης, σημειώνουν οι αναλυτές, με τη Citigroup να αυξάνει την τιμή στόχο στα 5 ευρώ από 4,15 ευρώ πριν.

    Επίσης, σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η Ιντραλότ ΙΝΛΟΤ 0% 1,13 το ομόλογο της οποίας, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη διαπραγμάτευσής του, κινείται πάνω από το 101!

    Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή CEO, κ. Χρυσόστομου Σφάτου, η Iντραλότ έχει πετύχει 36-40% απομόχλευση ενώ ο χαμηλός δανεισμός πλέον δίνει την δυνατότητα να μπορεί να προχωρεί σε απευθείας δανεισμό ανάλογα με το κόστος του έργου που διεκδικεί.

    «Γυρίσαμε σελίδα και πλέον έχουμε έναν υγιή ισολογισμό. Η απομόχλευση είναι στο 36-40% και ο χαμηλός δανεισμός δίνει την δυνατότητα η εταιρεία να μπορεί να δανείζεται μόνο όταν θα θέλει να κάνει έργα» δήλωνε στο τέλος Φεβρουαρίου ο κ. Σφάτος.

    ΟΛΠ

    Η μετοχή του ΟΛΠ ΟΛΠ 2,06% 24,75 σημειώνει από τις υψηλότερες επιδόσεις φέτος στο ταμπλό με την μετοχή σε ιστορικά υψηλά, ενώ σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του 2023.

    Στο εννεάμηνο ο ΟΛΠ είχε καθαρά κέρδη 65,88 εκατ. ευρώ.

    Sarantis

    Τέλος, πέμπτο ανοδικό σερί για τη Σαράντης ΣΑΡ 1,73% 11,78 και μόλις τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις τον Μάρτιο.

    Στα 788 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, καθώς όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει στον FTSE κατά την αναθεώρηση στο τέλος Απριλίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Εγνατία Οδός: Υπογράφεται σήμερα από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η σύμβαση – Κλείνει ο διαγωνισμός που κράτησε επτά έτη

    Φήμες, ψέματα, limit up και limit down στην Πληροφορική: Εφοπλιστές, διαψεύσεις και το σκωτσέζικο ντους των επενδυτών

    Citi: Νέες αυξημένες τιμές στόχοι σε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα

    Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΑΛΦΑ, CENER, S&P 500



    ΣΧΟΛΙΑ