• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί απογειώθηκαν οι μετοχές της οικογένειας Στασινόπουλου, ο FTSE 25 και το placement

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)


    O πρώτος μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών της χρονιάς για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΧΑ 1,58% 1,93 με σχεδόν 670 χιλιάδες κομμάτια και ο τρίτος μεγαλύτερος για τη Cenergy CENER 0,66% 7,57 με 480 χιλιάδες, αλλά και τη Βιοχάλκο ΒΙΟ 2,16% 5,67  με 363 χιλιάδες πραγματοποιήθηκε χθες στο Χρηματιστήριο.

    Μαζικό και σφοδρό το ενδιαφέρον για τις μετοχές του ομίλου, τον ίδιο και τις θυγατρικές του με κέρδη 4,45% για τη Βιοχάλκο ΒΙΟ 2,16% 5,67 5,18% για τη Cenergy και 2,12% για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

    Ιστορικά υψηλά για τη Cenergy στα 6,29 ευρώ, με υψηλό ημέρας στα 6,34 ευρώ και για… 4 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση θα ήταν στο 1,2 δισ. ευρώ.

    Κοντά στο 1,958 δισ. ευρώ η αθροιστική κεφαλαιοποίηση για Cenergy CENER 0,66% 7,57 και Βιοχάλκο με την αντίστοιχη της μητρικής Βιοχάλκο ΒΙΟ 2,16% 5,67 στο 1,581 δισ. ευρώ και πολλοί θα μπορούσαν να ισχυριστούν, σύμφωνα με τους χρηματιστές, ότι το ράλι που συντελείται στο Χρηματιστήριο συνδέεται με το γεγονός ότι η μητρική εταιρεία υστερεί σε κεφαλαιοποίηση σε σχέση με τις δύο θυγατρικές της.

    Πλην όμως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, η μετοχή της Cenergy εισέρχεται στον FTSE 25, που σημαίνει ότι και οι τρεις εταιρείες της οικογένειας Στασινόπουλου θα διαπραγματεύονται πλέον στα μεγάλα σαλόνια του Χ.Α.

    Σύμφωνα με άλλες πηγές είναι ορόσημο για τη Cenergy η κεφαλαιοποίηση του 1,2 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο τραπεζικών πηγών όσο και του asset management στέκονται σε επαφές που έχουν γίνει εκ μέρους της διοίκησης, της οικογένειας Στασινόπουλου, επαναφέροντας στην επικαιρότητα το θέμα του placement και της μείωσης της θέσης των βασικών μετόχων.

    Σημειωτέον, ότι Cenergy και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συμμετείχαν την Τρίτη που μας πέρασε στο roadshow του Χ.Α. στη Γενεύη.

    Ειδικά για την Cenergy εφόσον η χρηματιστηριακή της αξία σταθεροποιηθεί στα επίπεδα αυτά, άνω του 1,2 δισ. ευρώ, το διάστημα για την πραγματοποίηση του placement, είναι ανοιχτό.

    Το ποσοστό της Βιοχάλκο σήμερα στη Cenergy CENER 0,66% 7,57 των περίπου 3 δισ. ευρώ ανεκτέλεστου έργων, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει εξασφαλισμένη αύξηση στα EBITDA τουλάχιστον μέχρι το 2025, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ξεπερνάει το 80%.

    Την ίδια ώρα τα ποσοστά των μελών της οικογένειας Στασινόπουλου, των κ.κ. Ιπποκράτη, Νικόλαου, Ευάγγελου και Μιχαήλ Στασινόπουλου προσεγγίζει το 84% και αν υπολογιστούν και κάποιες φίλιες δυνάμεις από τους κόλπους των θεσμικών επενδυτών μπορεί να ξεπερνάει και το 90%, σύμφωνα με ορισμένες πηγές.

    Το ίδιο εντυπωσιακό επίσης, είναι το ποσοστό της Βιοχάλκο και στην ΕλβάλΧαλκόρ, το οποίο αγγίζει το… 85%.

    Ουκ ολίγες φορές, μέλη της οικογένειας που έχουν βρεθεί στο Λονδίνο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχουν δεχτεί κρούσεις από ξένους οίκους για τη διάθεση μετοχών.

    Σημειώνεται ότι ακόμα και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος έχει τονίσει την ανάγκη μείωσης της συμμετοχής των βασικών μετόχων με εντυπωσιακά μεγάλα ποσοστά στις εταιρείες τους, προκειμένου να αυξηθεί η διασπορά των μετοχών, στοιχείο απαραίτητο για την αναβάθμιση της αγοράς από κάποιον από τους μεγάλους ξένους οίκους (π.x. FTSE, MSCI).

    Σε κάθε περίπτωση, η μείωση της συμμετοχής της Βιοχάλκο στη Cenergy κρίνεται από την αγορά ως ένα από τα στοιχήματα της φετινής χρονιάς, κάτι βεβαίως που ουκ ολίγες φορές έχει διαψεύσει η διοίκηση του ομίλου.

    Διαβάστε επίσης

    Μπλακ άουτ στο ελβετικό χρηματιστήριο – Τρεις ώρες χωρίς συναλλαγές

    Premia Properties: Διευκρινίσεις για το ακριβές ύψος του μερίσματος

    Kοντόπουλος: Fidelity, Capital κρίνουν την επιστροφή του Χ.Α. στα ώριμα χρηματιστήρια

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ