• ΑΓΟΡΕΣ

    Μπλακ άουτ στο ελβετικό χρηματιστήριο -Τρεις ώρες χωρίς συναλλαγές

    • Bloomberg

    Το χρηματιστήριο SIX της Ελβετίας


    Μία τεχνική βλάβη επηρέασε τις συναλλαγές μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως της Νestle και της Roche Holdings, στο ελβετικό χρηματιστήριο SIX.

    Πρόκειται για τη χειρότερη διακοπή λειτουργίας από το 2012, με το χρηματιστήριο της Ζυρίχης να αναφέρει ότι διενεργεί έρευνα και ότι τα πορίσματα να αναμένονται εντός των επόμενων δύο ημερών.

    «Μπορούμε σίγουρα να αποκλείσουμε ότι επρόκειτο για χάκερ», ανέφερε ο  Juerg Schneider, εκπρόσωπος του ελβετικού χρηματιστηρίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, χωρίς να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες.

    Οι συναλλαγές διεκόπησαν την Τρίτη στις 11 το πρωί, ώρα Ελβετίας και επανήλθαν μετά τις δύο το μεσημέρι, επηρεάζοντας τις συναλλαγές σε ορισμένες μεγάλες εταιρείες.

    Οι ενδοσυνεδριακές συναλλαγές και το σημείο διακοπής

    Την ώρα της διακοπής, στις ΗΠΑ ανακοινώνονταν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία έδειξαν ισχυρή υποχώρηση στο 4%, έναντι του 4,6% για τον Απρίλιο, με τους συναλλασσόμενους να χάνουν πολύτιμη ώρα, ενώ οι αγορές παγκοσμίως αντιδρούσαν θετικά ενόψει των αποφάσεων της Fed.

    «Ένιωσα ότι διήρκησε αιώνες. Τρεις ώρες είναι μια ζωή σε μία ημέρα συναλλαγών, ειδικά την ημέρα που ανακοινώνεται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ipek Ozkardeskaya, ανώτερος αναλυτής της Swissquote Bank.  «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα και αυτό είναι απογοητευτικό».

    Δεν είναι η πρώτη φορά που τεχνικές δυσκολίες προκαλούν διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών και διακοπή συναλλαγών. Τον Οκτώβριο του 2020, οι συναλλαγές σε όλες τις μετοχές και τα παράγωγα στις αγορές της Euronext NV έκλεισαν για τρεις ώρες, την ίδια χρονιά που ο γερμανικός φορέας Deutsche Boerse AG επλήγη από δύο μεγάλες διακοπές λειτουργίας. Φέτος, συνέβη το ίδιο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Ο δείκτης αναφοράς SMI Index περιλαμβάνει τις 20 μεγαλύτερες και πιο ρευστοποιήσιμες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο ελβετικό χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένων δύο από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Premia Properties: Διευκρινίσεις για το ακριβές ύψος του μερίσματος

    Deutsche Bank: Συστάσεις αγοράς για τις τράπεζες και λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

    Χρηματιστήριο: Νέο μέρισμα από Jumbo, στροφή στα small caps, κόπωση στις τράπεζες

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ