• ΑΓΟΡΕΣ

    Kοντόπουλος: Fidelity, Capital κρίνουν την επιστροφή του Χ.Α. στα ώριμα χρηματιστήρια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕXAE)

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕXAE)


    Fidelity, Paulson, Capital, CVC, Fairfax, δηλαδή οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς με θέσεις, μεταξύ άλλων, σε Aegean ΑΡΑΙΓ -0,33% 12,26 , Τιτάν TITC -0,35% 28,10 , Εθροβανκ, Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,54 , Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -1,51% 37,72 , ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 , ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,35% 5,73  και Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 είναι αυτοί που θα δώσουν το πράσινο φως στον MSCI για την επιστροφή του Χ.Α. στο  club των ώριμων αγορών.

    Σε ερώτηση από δημοσιογράφους που δέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος μετά το τέλος της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΧΑΕ   είπε ότι ο κάθε οίκους έχει τα δικά του κριτήρια.

    Η διαδικασία που ακολουθεί ο MSCI, ο οποίος, ως γνωστόν περιλαμβάνει στους δείκτες του δέκα ελληνικές μετοχές, ΕΤΕ ΕΤΕ -1,31% 7,56 , Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 , Αlpha ΑΛΦΑ 0% 1,63 , Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,54 , Mytilineos ΜΥΤΙΛ -1,51% 37,72 , ΟΤΕ ΟΤΕ -0,42% 14,22 , ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,81% 16,28 , ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 , Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,06% 18,10 και Μότορ Όιλ ΜΟΗ -2,49% 26,60 , είναι να εξετάζει αν πληρούνται τα κριτήρια που αφορούν στην αγορά των παραγώγων (δανεισμός τίτλων), αν η κεφαλαιοποίηση των μετοχών είναι επαρκής, αν η απόδοση της αγοράς είναι μεγάλη, τόσο σε σχέση με τα αναδυόεμενα χρηματιστήρια, όσο και σε σχέση με τις ώριμες αγορές, αλλά και το αν οι μεγάλοι “πελάτες” του Χ.Α., όπως τα προαναφερόμενα funds συστήνουν τη Λεωφόρο Αθηνών να επιστρέψει στις αναπτυγμένες αγορές.

    Για τον ίδιο οίκο, ακόμα κι αν πληρούνται όλα τα κριτήρια, μία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση, αυτή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σε εξέλιξη αλληλογραφία και αναμένονται απαντήσεις μέχρι τέλος Ιουνίου για το αν και πότε θα πάρει το χρόνο επιστροφής στα ώριμα χρηματιστήρια το Χ.Α. Αυτό συνήθως γίνεται εντός 14 μηνών. Στη συνέχεια ακολουθεί η δέσμευση του οίκου ότι θα αναβαθμίσει το Χ.Α. εντός 12 μηνών.

    Λίγο – πολύ, την ίδια πολιτική ακολουθούν και οι άλλοι οίκοι που δίνουν το πράσινο φως επιστροφής στις ώριμες αγορές: FTSE και S&P. Για τον τελευταίο δε, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν είναι δεσμευτική η επενδυτική βαθμίδα της χώρας.

    Ο δε FTSE περιλαμβάνει διάφορες άλλες προϋποθέσεις, όπως τα τεχνικά χαρακτηριστικά λειτουργίας μιας αγοράς, τα οποία όμως, το Χ.Α. εκπληρώνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Ο ίδιος ο κ. Κοντόπουλος είπε ότι από τη στιγμή που η χώρα πάρει επενδυτική βαθμίδα, αίρονται οι περιορισμοί από τα  funds που θέλουν να επενδύσουν στο Χ.Α.

    Αν μια χώρα δεν έχει  investment grade, είναι απαγορευτικές οι επενδύσεις σε  assets της, από τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια, επειδή κάτι τέτοιο προβλέπει το καταστατικό τους, πόσο μάλλον στις μετοχές.

    Διαβάστε επίσης

    Reds: Παραιτήθηκε ο CEO Γιώργος Κωνσταντινίδης

    Intracom Telecom: Συνεργασία με την 802 Networks

    ElvalHalcor: Ισχυρός αναπτυξιακός πόλος της ελληνικής οικονομίας

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ