• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank Equities για ΔΕΗ: Κορυφαία επιλογή – Αύξηση τιμής στόχου στα €17,5 από €13 

    Νίκος Αθανασούλιας, αναλυτής της Eurobank Equities - Γιώργος Στάσσης, Πρόεδος και CEO της ΔΕΗ

    Νίκος Αθανασούλιας, αναλυτής της Eurobank Equities – Γιώργος Στάσσης, Πρόεδος και CEO της ΔΕΗ


    Η Eurobank Equities και ο Νίκος Αθανασούλιας εκτιμούν ότι το νέο στρατηγικό σχέδιο επιταχύνει την πράσινη ανάπτυξη για τη ΔΕΗ και αυξάνουν την τιμή στόχο για τη μετοχή στα €17,5 από €13 με τη  σύσταση αγοράς να παραμένει.

    «Το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ περιγράφει την πορεία προς την ανάδειξη της εταιρείας σε κορυφαίο πράσινο ολοκληρωμένο προμηθευτή στη ΝΑ Ευρώπη.

    Μέσω του επενδυτικού σχεδίου ύψους 9 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε, η διοίκηση στοχεύει σε EBITDA 2,3 δισ. ευρώ έως το 2026 (15% 3ετής CAGR έναντι EBITDA 1,5 δισ. ευρώ το 2023), εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ 5,5GW και πλήρη απολιγνιτοποίηση.

    Παρά το ράλι 35% περίπου της μετοχής σε διάστημα 5 μηνών, τονίζουμε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη άνοδος, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα αποτίμηση δεν αποτυπώνει το εξελισσόμενο ενεργειακό μείγμα (65% από ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών μέχρι το 2026) και την πλεονεκτική καθαρή έκθεση της ΔΕΗ σε πελάτες. Συνεπώς, επαναλαμβάνουμε τη ΔΕΗ ως μία από τις κορυφαίες επιλογές μας στην Ελλάδα», επισημαίνει ο Αθανασούλιας

    «Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο κατευθύνει για 4,1GW προσθήκες ΑΠΕ μέχρι το 2026 (2,9 φορές τη δυναμικότητα του 2023), υποστηριζόμενες από τα 5GW που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας. Οι δικοί μας αριθμοί είναι κάπως πιο συντηρητικοί στοχεύοντας σε 4,6GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2026, για να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος πιθανών καθυστερήσεων που είναι εγγενείς στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

    Η ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος και ταχύτερα αναπτυσσόμενος παίκτης ΑΠΕ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

    Όσον αφορά τη συμβατική παραγωγή, υποθέτουμε πλήρη απεξάρτηση από την παραγωγή μέχρι το 2026, σε συγχρονισμό με τον στόχο της διοίκησης, ενώ παράλληλα ενσωματώνουμε τη λειτουργία του υπό ανάπτυξη, εξαιρετικά αποδοτικού CCGT 840MW μέχρι το ίδιο έτος», συνεχίζει ο αναλυτής της Eurobank Equities.

    «Η “ολιστική στρατηγική συνεργατών” στην ολοκληρωμένη προμήθεια στοχεύει στην ενίσχυση της διατήρησης των πελατών και τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης, αξιοποιώντας πρόσθετες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που προσφέρονται μέσω της Κωτσόβολος.

    Ο τερματισμός των ζημιογόνων συμβάσεων υψηλής τάσης θα είναι ενισχυτικός για τα κέρδη της ΔΕΗ, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από την υποχώρηση του μεριδίου της τοπικής αγοράς (σε 45% περίπου έως το 2026).

    Όσον αφορά τη Ρουμανία, ευθυγραμμιζόμαστε με την καθοδήγηση της διοίκησης για σταθερό μερίδιο αγοράς 18%, αναμένοντας ουσιαστικά ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει το καθεστώς του ηγέτη της αγοράς και στις δύο χώρες.

    Όσον αφορά τις συνέργειες, η συμφωνία με την Κωτσόβολος προσφέρει εξοικονόμηση επενδύσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ η Ρουμανία είναι έτοιμη να συνεισφέρει 50 εκατ. ευρώ ετησίως από τη διασυνοριακή βελτιστοποίηση και εμπορία», υπογραμμίζει ο αναλυτής.

    «Αναμένουμε ότι η ρυθμιζόμενη αξία (RAB) του Ομίλου θα αυξηθεί σε 5,1 δισ. ευρώ ως το 2026 από 4,3 δισ. ευρώ το 2023, δηλαδή περίπου 6% ετήσιο ρυθμό αύξησης,τροφοδοτούμενο από το επενδυτικό σχέδιο ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

    Εκτός από την αύξηση του RAB, αναμένουμε ότι η κερδοφορία του τομέα θα προωθηθεί περαιτέρω από την πραγματοποιηθείσα αύξηση του μέσου σταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) του ΔΕΔΔΗΕ (σε 7,66% από 6,7%) και μια πιθανή αύξηση του WACC στη Ρουμανία (σε 7% περίπου από 6,4%) κατά την επόμενη ρυθμιστική περίοδο το 2025.

    Η αύξηση του στόχου τιμής στα €17,5 ενσωματώνει τα πρόσφατα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία στη Ρουμανία αντικατοπτρίζοντας το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ.

    Αυξάνουμε το 2024/25 EBITDA κατά 31/40% (6/14% οργανικά), ευθυγραμμισμένοι με τη διοίκηση για φέτος (EBITDA στα 1,7 δισ., +13% ετήσια αύξηση), ενώ παραμένουμε περίπου 9% κάτω από τις προβλέψεις για το 2026 λόγω της παραδοχής μας για χαμηλότερες προσθήκες ΑΠΕ.

    Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τοποθετούν την αποτίμηση σε 7,8 φορές τον μελλοντικό δείκτη EV/EBITDA, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τις υψηλότερες τιμές των ανταγωνιστών της.

    Πιστεύουμε ότι αυτός ο πολλαπλασιαστής μπορεί να δικαιολογηθεί από το ανώτερο αναπτυξιακό προφίλ της ΔΕΗ και την ταχεία μετατόπιση του ενεργειακού μείγματος προς τις ΑΠΕ.

    Η άσκηση αντίστροφης μηχανικής μας δείχνει επίσης ότι στην τρέχουσα τιμή, η συμβατική δραστηριότητα παραγωγής/προμήθειας της ΔΕΗ αποτιμάται σε κάτω από 3,5 φορές τον δείκτη EV/EBITDA του 2026, το οποίο είναι μάλλον ‘τιμωρητικό’ κατά την άποψή μας», καταλήγει ο Αθανασούλιας.

    Διαβάστε επίσης:

    AXIA για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα τιμή-στόχος στα 24,80, με περιθώρια ανόδου 72%

    Bitcoin και χρυσός: Πώς σημείωσαν ταυτόχρονα ιστορικό υψηλό – Τα κοινά και οι διαφορές

    Χρηματιστήριο: Ασανσέρ η αγορά λόγω placement της Πειραιώς, βουτιά για ΕΛΧΑ



    ΣΧΟΛΙΑ