• Business

    ENTSO: Επτά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος στο προσχέδιο ευρωπαϊκού οδικού χάρτη για τις ηλεκτρικές υποδομές

    Δημήτρης Κοπελούζος - Γιώργος Στάσσης - Γιώργος Περιστέρης - Γιώργος Καλαβουρζιώτης

    Δημήτρης Κοπελούζος – Γιώργος Στάσσης – Γιώργος Περιστέρης – Γιώργος Καλαβουρζιώτης


    Το εμβληματικό και καθοριστικό έργο για τη μελλοντική ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα, η διασύνδεση Green Aegean, ακόμη τέσσερις διασυνδέσεις της Ελλάδας με Αφρική και Βουλγαρία αλλά και δύο έργα αντλησιοταμίευσης, περιλαμβάνονται στο  προσχέδιο του δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης, του Ευρωπαίο ENTSO το οποίο δημοσίευσε τις προηγούμενες μέρες.

    Το Ten-Year Network Development Plan TYNDP 2024, είναι ο οδικός χάρτης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και κρίσιμων έργων αποθήκευσης που προγραμματίζονται σε επίπεδο ΕΕ για τα επόμενα δέκα χρόνια, είναι το πανευρωπαϊκό σχέδιο υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο εντοπίζει τα κενά υποδομής από πανευρωπαϊκή προοπτική και αξιολογεί την ανάγκη να υλοποιηθούν.

    Η παρουσία των ελληνικών έργων στη λίστα αυτή, αν και είναι προσχέδιο, είναι σημαντική, γιατί εφόσον παραμείνουν στην τελική λίστα που θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο και δεν κοπούν από την ανάλυση κόστους-οφέλους που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους, θα τεθούν σε διαβούλευση και θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος PCI και τη χρηματοδότησή τους.

    Στις 29 Φεβρουαρίου 2024, δημοσιεύτηκε το προσχέδιο του καταλόγου των έργων υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας που θα αξιολογηθούν στην επόμενη έκδοση του Δεκαετούς Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύων (TYNDP).

    Επόμενο στάδιο είναι η δημοσίευση του τελικού  σχεδίου για τη δεκαετή ανάπτυξη TYNDP 2024, που αναμένεται τον Απρίλιο του 2024.

    Η Μελέτη των Αναγκών του Συστήματοςεντοπισμός κενών στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας – και τα αποτελέσματα της ανάλυσης κόστους-οφέλους των έργων θα ακολουθήσουν στο τέλος του χρόνου, οπότε και θα διαμορφωθεί ο τελικός χάρτης των έργων του δεκαετούς σχεδίου του Διαχειριστή.

    Αφού διαμορφωθεί το δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης, θα τεθεί σε διεθνή διαβούλευση.

    Ποια είναι τα ελληνικού ενδιαφέροντος έργα που περιλαμβάνονται

    Στο Ten-Year Network Development Plan TYNDP 2024, περιλαμβάνονται 176 έργα διασυνδέσεων και 33 έργα αποθήκευσης, μεταξύ των οποίων 5 νέες –υπό εξέταση– νέες ελληνικής βάσης διασυνδέσεις.

    Στην κατηγορία διασυνδέσεις περιλαμβάνονται 5 νέα έργα –υπό εξέταση που ξεκινούν από την Ελλάδα.

    Ο Green Aegean, του ΑΔΜΗΕ που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Γερμανία με έτος έναρξης το 2035.

    Στόχος του έργου Green Aegean Interconnector είναι η μεταφορά της πλεονάζουσας αιολικής ενέργειας από το Αιγαίο στα βιομηχανικά κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης και πρόκειται για μια καθοριστικής σημασίας διασύνδεση για την ανάπτυξη των μεγάλων έργων ΑΠΕ που πραγματοποιούνται και σχεδιάζονται στην Ελλάδα.

    Επίσης, είναι ένα έργο που προαπαιτείται για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

     Οι προκαταρκτικές μελέτες έχουν τοποθετήσει το κόστος σε 7 έως 8 δισ. ευρώ. Οι εμπλεκόμενες χώρες πραγματοποιούν αναλύσεις κόστους-οφέλους.

    Η αρχική διαδρομή διέρχεται από την Αδριατική Θάλασσα, χωρίς να διακλαδίζεται προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ή την Κροατία. Αφού φτάσει στη Σλοβενία, το Green Aegean θα στραφεί βόρεια προς την Αυστρία και από εκεί στη Γερμανία και το Μόναχο.

    Ενδέχεται να υπάρξουν μικρότερες γραμμές στην πορεία  για τις άλλες βαλκανικές αγορές. Να σημειωθεί ότι ο Κροατικός Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (HOPS) ξεκίνησε πρόσφατα συνομιλίες με τον ΑΔΜΗΕ της Ελλάδας και άλλους ομολόγους της στην περιοχή σχετικά με τη δυνατότητα ένταξής του στο έργο.

    Ο Gregy, του ομίλου Κοπελούζου που θα διασυνδέει την Αττική με Αίγυπτο με έτος έναρξης το 2028. Πρόκειται για το έργο που είναι γνωστό με το όνομα «GREGY-Elica Interconnector» και που ήδη έχει κερδίσει την υποστήριξη των δύο κρατών, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το έργο είναι υποψήφιο για ένταξη στην 6η λίστα έργων PCI/PMI.

    Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας και συνολικού προϋπολογισμού 4.2 δις. Ευρώ, θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Αιγύπτου, και θα συμβάλει ώστε η χώρα μας να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος «πράσινης» ενέργειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.

    Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του θετικού ενεργειακού αποτυπώματος του έργου: 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρονται από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.

    Τα 3.000 αυτά μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το έργο GREGY, θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

    Ο GAP, του ομίλου Eunice, που θα διασυνδέει την Κρήτη με την Αφρική με έτος έναρξης το 2030.

    Το Greece Africa Power Interconnector  είναι ένα διακρατικό και διεθνές project, για μια διασύνδεση 2 GW που θα βοηθήσει την Αίγυπτο να εξάγει την πλεονάζουσα ισχύ της στην Ευρώπη και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει την εγχώρια παραγωγή της πράσινης ενέργειας στα Βαλκάνια και την Ιταλία, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας.

    Η Eunice Energy Group ηγείται της διακρατικής κοινοπραξίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για το έργο GAP, το οποίο στοχεύει να συμβάλει στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα διευκολύνοντας τη διηπειρωτική μεταφορά καθαρής ενέργειας.

    Ο κάθετος ηλεκτρικός διάδρομος Ελλάδας –Βουλγαρίας (Λαγκαδάς-Blagoevgrad), του ΑΔΜΗΕ, με έτος έναρξης το 2036.

    Ο κάθετος Διάδρομος Ελλάδας Βουλγαρίας Ανατολικής Ευρώπης (Μαρίτσα-Νέα Σάντα), του ΑΔΜΗΕ με έτος έναρξης το 2036.

    Τα ελληνικού ενδιαφέροντος έργα στην αποθήκευση

    Στην αποθήκευση, εκτός από το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που είναι υπό κατασκευή και θα ολοκληρωθεί το 2026, εντάσσονται δύο ακόμη έργα αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή:

    Το έργο αντλησιοταμίευσης της Τερνα Ενεργειακή στα Βροχόνερα στη Βόρειο Ελλάδα.

    Πρόκειται για το αντλησιοταμιευτικό (αποθηκευτικό) σταθμό παραγόμενης ισχύος 401 ΜW και ικανότητας άντλησης 372 MW, στη θέση «Βροχονερα Ι» και αντίστοιχα για παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με υδροηλεκτρικό έργο αντλησιοταμίευσης, ισχύος παραγωγής 231,5MW και εγκατεστημένης ισχύος άντλησης 217,8MW στη θέση «Βροχονερα ΙI» στην Δημοτική Ενότητα Μακεδονίδος του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

    Το έργο αντλησιοταμίευσης Τέρνα Ενεργειακή με ΔΕΗ στο Λάδωνα στην Πελοπόννησο.

    Πρόκειται για το έργο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αντλησιοταμιευτικό (αποθηκευτικό) σταθμό παραγόμενης ισχύος 174,8 ΜW και ικανότητας άντλησης 243,6 MW, στη θέση «Σκάλα- Άγιος Νικόλαος– Λάδωνας» στο Δήμο Τροπαίων Αρκαδίας και πρόκειται για joint venture μεταξύ της Τέρνα Ενεργειακής (με ποσοστό 51%) και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (με ποσοστό 49%).

    Επίσης, στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης του ENTSO εντάσσεται και το έργο αποθήκευσης της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα  που είναι σε φάση αδειοδότησης.

    Διαβάστε επίσης:

    ElvalHalcor: Από την πορεία των επιτοκίων εξαρτάται η ζήτηση και τα μεγέθη του 2024

    O ουγγρο-ελβετικός όμιλος MET και στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τι προβλέπει το 12ετές διμερές συμβόλαιο με την ΕΥΑΘ



    ΣΧΟΛΙΑ