• ΑΓΟΡΕΣ

    Εθνική Τράπεζα: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το book building – Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Εμφανής η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η απουσία των ξένων επενδυτών το τελευταίο διάστημα από το Χρηματιστήριο.

    Η συμμετοχή των ξένων στον τζίρο του Χρηματιστήριου Αθηνών (Χ.Α) έχει μειωθεί σε… 51%, περίοδος που μπορεί να συγκριθεί με το μακρινό 2008.

    Πλην όμως, ούτε τα ισχυρά αποτελέσματα των τραπεζών ήταν ο καταλύτης για την ενεργοποίηση των ξένων κεφαλαίων που σταθερά από τον περασμένο Μάρτιο καταγράφονται ως πωλητές με τις συνολικές καθαρές πωλήσεις να ξεπερνούν για το σύνολο του 2023 τα 358 εκατ. ευρώ!

    Αντιστοίχως, οι πωλήσεις αυτές έχουν καλυφθεί με ισάξιες αγορές από τους Έλληνες επενδυτές. Ζητούμενο είναι ως προς τη συμπεριφορά των ξένων η ευόδωση του deal Unicredit (σ.σ. ή όπου άλλου ενδιαφερόμενου) ΤΧΣ για την απόκτηση του 9% της Alpha, με την προσδοκία η τιμή να είναι ανώτερη της αρχικής προσφοράς του 1,33 ευρώ (1,46 ευρώ το χθεσινό κλείσιμο που παραπέμπει σε premium της τάξης του 10%).

    Και βεβαίως, το placement για το 20% της Εθνικής Τράπεζας.

    Για την περίπτωση της Εθνικής, η διαδικασία κρίνεται ως πιο κρίσιμη.

    Από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που, επίσης, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, θεωρούν ότι αν υπάρξει δημόσια προσφορά για μέρος του 20%, ακόμα κι αν πρόκειται για το 5%, θα πρέπει να κατατεθεί ενημερωτικό δελτίο.

    Αν έχει κατατεθεί ενημερωτικό δελτίο, οι διαδικασίες, εγκρίσεις, αποφάσεις και άνοιγμα του βιβλίου προσφορών θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες.

    Κι αυτό διότι η εβδομάδα -χρηματιστηριακά- 20-24 Νοεμβρίου περιλαμβάνει την Ημέρα των Ευχαριστιών για του Αμερικανούς και η επόμενη είναι η… Black Friday.

    Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία «νεκρή» για τις αγορές περίοδο, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου οι ξένοι επενδυτές έχουν κλείσει τις θέσεις τους ενόψει της νέας χρονιάς. Πρόκειται, δε, για διαδικασία η οποία ξεκινά από τέλος Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η διαδικασία της Εθνικής αναμένεται να τρέξει από στιγμή σε στιγμή.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενημερωτικό της Εθνικής προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου αυτή να εγκρίνει την δημόσια προσφορά για τις μετοχές που θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό (ιδιώτες επενδυτές), περίπου 5%, έχει αποσταλεί από την περασμένη Τρίτη, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων γ’ 3μήνου και 9μήνου.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή θέλει χρόνο για την έγκρισή του, προκειμένου να ελεγχθεί, μία τυπική διαδικασία που θέλει κάποιες μέρες.

    Που σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, ότι το Δ.Σ. της Παρασκευής, 10/11, δεν θα προλάβει να ασχοληθεί.

    Το πιθανότερο σενάριο, δεδομένου ότι αποτελεί μέγιστης σημασίας για την αγορά και την οικονομία ζήτημα, είναι να συνέλθει το Δ.Σ. με έκτακτη συνεδρίασή του.

    Αν το Δ.Σ. συνέλθει εκτάκτως την Δευτέρα, χρειάζονται δύο μέρες για να τρέξουν παράλληλα

    α) δημόσια εγγραφή στην οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν και οι Έλληνες επενδυτές, και

    β) το  book building. Δηλαδή, αν υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση την Δευτέρα, οι διαδικασίες εγγραφής και ανοίγματος του βιβλίου θα ξεκινήσουν Τετάρτη, 15/11 για να ολοκληρωθούν Παρασκευή, 17/11.

    Διαφορετικά, σύμφωνα με άλλες πηγές, η διαδικασία μπορεί να πάει πιο πίσω. Η Επ. Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο στις 24/11, ημέρα Παρασκευή, για να τρέξει το book building μία εβδομάδα μετά.

    Σημειωτέον ότι την 1η Δεκεμβρίου η Fitch δίνει τον δικό της χρησμό για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας με όλα τα στοιχήματα να δίνουν και να παίρνουν υπέρ της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από αυτόν τον οίκο.

    Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει μεγάλη προετοιμασία από την διοίκηση της ΕΤΕ με συνεχείς παρουσιάσεις σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, έχοντας καταγράψει ισχυρό ενδιαφέρον για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, καθώς δεν πρόκειται για ένα απλό placement, αλλά για περισσότερα από 182 εκατ. κομμάτια που αντιστοιχούν στο 20%, αν και κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης το ποσοστό αυτό να ανέλθει τελικά μέχρι 25%.

    Ουσιαστικά, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, αυτός είναι ο βασικός λόγος που έχουν ατονήσει οι συναλλαγές και κυρίως η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο.

    Ο τζίρος έχει κατέλθει κατά μέσο όρο κάτω από 70 εκατ. ευρώ, όταν στις 13 Οκτωβρίου διαμορφωνόταν στα 120 εκατ. ευρώ

    Διαβάστε επίσης:

    Piraeus Securities: Αυξάνει την τιμή στόχο για τη Mytilineos στα €44,5 από €34,5 προηγουμένως

    ΑΧΙΑ για Eurobank: Ισχυρό τρίμηνο – Σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα €2,3

    Reuters: Τις επόμενες εβδομάδες η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ