• Τράπεζες

    UniCredit: Πληροφορίες για βελτιωμένο τίμημα στο €1,43 με €1,45 ανά μετοχή για το 9% της Alpha Bank

    Andrea Orcel (UniCredit), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

    Andrea Orcel (UniCredit), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)


    Στην αύξηση του τιμήματος που προσφέρει για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα προχωρήσει την Παρασκευή η Unicredit, βελτιώνοντας την τιμή κατά 8% με 10%, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

    Όπως είναι γνωστό η αρχική προσφορά της Unicredit διαμορφώθηκε στο 1,33 ευρώ ανά μετοχή.

    Μία αύξηση της τάξης του 8% ανεβάζει το τίμημα στο 1,4364 ευρώ ανά μετοχή και μία αύξηση κατά 10% σημαίνει προσφορά στο 1,46 ευρώ.

    Η Unicredit θα καταθέσει αυτήν τη βελτιωμένη προσφορά στο ΤΧΣ την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

    Το πρωί της ίδιας μέρας –πριν από τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου– η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 3ου τριμήνου 2023 και στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει η ενημέρωση των αναλυτών.

    Στο πλαίσιο λοιπόν της διαδικασίας –καθώς το Ταμείο έχει στόχο να διαθέσει το πακέτο του 9% στην υψηλότερη δυνατή τιμή– η Lazard, που είναι η σύμβουλος αποεπένδυσης του ΤΧΣ, βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Unicredit, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει βελτιωμένη προσφορά.

    Εξάλλου και η αγορά τιμολογεί την μετοχή της ελληνικής τράπεζας υψηλότερα από αυτήν που πρόσφεραν οι Ιταλοί και μάλιστα δεν αποκλείουν τελικά η τιμή αγοράς να «κλείσει» και πιο πάνω από το 1,46 ευρώ.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, το διάστημα από τις 24 έως και τις 31 Οκτωβρίου άλλαξαν χέρια 48.936.206 μετοχές της Alpha Bank, συνολικής αξίας 68,177 εκατ. ευρώ.

    Σε όλες τις περιπτώσεις καμία πράξη δεν έγινε κάτω από τα 1,33 ευρώ, που όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, έδωσε η UniCredit μπαίνοντας στη «μάχη» της διεκδίκησης.

    Στο διάστημα αυτό η μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 κινήθηκε από το χαμηλό των 1,342 ευρώ, έως το υψηλό των 1,437 ευρώ.

    Σε έξι μέρες συναλλαγών η μετοχή έγραψε κέρδη 11% και «πριμ» 6% επί της εναρκτήριας προσφοράς που έκανε η ιταλική τράπεζα.

    Χθες η μετοχή έκλεισε στα  1,40 ευρώ (η κεφαλαιοποίηση στα 3,292 δισ. ευρώ).

    Η ενσώματη λογιστική αξία της τράπεζας να διαμορφώνεται τώρα στα 2,585 ευρώ ανά μετοχή, η αρχική προσφορά των 1,33 ευρώ αντιστοιχεί στο 51,5%.

    Όταν η τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής στα 1,4 ευρώ αντιστοιχεί πάνω από το  54% της καθαρής λογιστικής αξίας.

    Ενέχοντας σημαντικό discount της τάξεως του 25% έναντι του μέσου όρου των άλλων τριών συστημικών τραπεζών της χώρας και  39% έναντι των τραπεζών της ΝΑ Ευρώπης.

    Επίσης η τρέχουσα τιμή της μετοχής της Alpha Bank υπολείπεται κατά 30,5% σε σχέση με το μέσο όρο της τιμής-στόχου των 2,03 ευρώ, που έχουν δώσει τον τελευταίο καιρό 9 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και εγχώριοι αναλυτές.

    Με την υψηλότερη εξ αυτών (2,20 ευρώ) να έχει δοθεί από JP Morgan και HSBC και τη χαμηλότερη (1,83 ευρώ) από την Optima Bank.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Τα €68,17 εκατ. των συναλλαγών πάνω από την προσφορά της UniCredit και οι φήμες

    Αlpha Bank: Στο σκοτάδι οι επενδυτές μία εβδομάδα δια χειρός Ξηρουχάκη – Πιο ψηλά από το 1,33 δείχνει η αγορά για το τίμημα

    Άρθρο παρέμβαση: Ο Ξηρουχάκης και τα σοβαρά λάθη του ΤΧΣ στο deal Alpha – UniCredit



    ΣΧΟΛΙΑ