• Τράπεζες

    Τράπεζες: «Απογείωση» κερδών στα 3 δισ. ευρώ – Τι μηνύματα στέλνουν τα αποτελέσματα 9μήνου

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Εντυπωσιακά κέρδη που ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο 9μηνο φέτος.

    Την ίδια ώρα η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα βρίσκονται στην τελική ευθεία για την αποχώρηση του δημοσίου από το μετοχικό τους κεφάλαιο. Και τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν (όπως και αυτά της Πειραιώς που ακολουθεί την άνοικη του 2024), ισχυροποιούν της θέση τους και δίνουν διαφορετικό τόνο στις αποεπενδύσεις που είναι σε εξέλιξη.

    Η UniCredit έχει καταθέσει προσφορά για να αποκτήσει το 9% της Alpha Bank, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και ταυτόχρονα την σκυτάλη θα πάρει η Εθνική Τράπεζα με το ΤΧΣ να προχωρά στη διάθεση του 20%, από το 40,4% που κατέχει στην ΕΤΕ.

    Η Eurobank ήταν η πρώτη συστημική τράπεζα που επαναγόρασε το 1,4% των μετοχών της που βρισκόταν στα χέρια του ΤΧΣ, ενώ η έξοδος του Ταμείου από την Τράπεζα Πειραιώς θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο μετά την ανακοίνωση των ετησιών αποτελεσμάτων του 2023.

    Εθνική Τράπεζα

    Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, με τα οργανικά κέρδη να ανέρχονται στα 855 εκατ. ευρώ στο 9μηνο.

    Στόχος μας είναι να παραμείνουμε η Τράπεζα Πρώτης Επιλογής ανέφερε ο  Διευθύνων Σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς υπογραμμίζοντας πως:

    «Η ισχυρή κερδοφορία είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 60μ.β σε τριμηνιαία βάση και 220μ.β. από την αρχή του έτους, οδηγώντας τον δείκτη CET1 κοντά στο 18% και τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας άνω του 20%. Το πλεόνασμα κεφαλαίου προσφέρει στην τράπεζα σημαντική στρατηγική ευελιξία, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής διανομής κεφαλαίου στους μετόχους».

    Ο στόχος τώρα για την Εθνική Τράπεζα είναι η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, που θα διαμορφωθεί στο 30%, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επαναγορά μετοχών.

    Στο 9μηνο οι εκταμιεύσεις των δανείων έφτασαν τα 1,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 40% σε τριμηνιαία βάση, με τη χρηματοδότηση να κατευθύνεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ναυτιλία, τουρισμός, μικρομεσαίες, μεγάλα έργα.

    Την ίδια ώρα ο δείκτης ΜΕΑ υποχώρησε στο 3,6%, πολύ χαμηλότερα από το 5% που ήταν ο στόχος για το σύνολο του έτους.

    Στην Ελλάδα, τα ΜΕΑ διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2023, μειωμένα κατά 600 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας την περαιτέρω εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Εθνικής Τράπεζας μέσω συναλλαγών.

    Τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ήταν 150 εκατ ευρώ από την αρχή του έτους και «παραμένουν πολύ χαμηλότερες των εκτιμήσεών μας για το σύνολο του έτους», όπως ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές.

    Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση στα 28 δισ. ευρώ, με  τις εκταμιεύσεις να αγγίζουν σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ το τρίτο  τρίμηνο 2023.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Καθαρά κέρδη 577 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς στο 9μηνο του 2023, με τα κέρδη το 3ο τρίμηνο να διαμορφώνονται σε 277 εκατ. ευρώ.

    Η Πειραιώς πέτυχε στο 9μηνο καθαρή πιστωτική επέκταση 830 εκατ ευρώ, με δυναμική απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει περίπου 50 ελληνικές επιχειρήσεις ως τώρα, εκ των οποίων τα 2/3 μικρές και μεσαίες.

    Ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 5,5%, από 8,8% ένα χρόνο πριν.

    Ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 12,8% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17,4%, τον Σεπτέμβριο 2023.

    Σε pro forma επίπεδο για τη μείωση σταθμισμένων βάσει κινδύνων στοιχείων ενεργητικού από τις πωλήσεις NPE που θα ολοκληρωθούν την προσεχή περίοδο, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 12,9% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17,6%.

    Ισχυρό είναι το προφίλ ρευστότητας της Πειραιώς, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας στο 242% και δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 62%.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους του 3ου τριμήνου ανήλθαν σε 531 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 9% σε τριμηνιαία βάση.

    Ενώ τα  υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών αυξήθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση (4% σε τριμηνιαία), στα 8,5 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο, λόγω των εισροών σε προϊόντα διαχείρισης περιουσίας και της θετικής δυναμικής της αγοράς

    Όπως δήλωσε ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου: «Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα και τον τραπεζικό τομέα, στην πορεία σύγκλισης με τις ομόλογες ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Σε αυτό το περιβάλλον, η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε ένα ακόμη ισχυρό σύνολο οικονομικών αποτελεσμάτων το 3ο τρίμηνο 2023, παράγοντας 0,21 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και 17,6% απόδοση κεφαλαίων.

    Η επιταχυνόμενη οργανική παραγωγή κεφαλαίου φέτος οδήγησε τον δείκτη CET1 στο 12,9%, και  ενσωματώνει πρόβλεψη για διανομή στους μετόχους.

    Είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε ή θα υπερβούμε τους στόχους μας για το 2023, δεδομένης της θετικής δυναμικής, η οποία αναμένουμε να συνεχιστεί και το 2024, διασφαλίζοντας παράλληλα το ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς στη στήριξη των πελατών της και της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα».

    Αlpha Bank

    Δυναμικά κινήθηκε η κερδοφορία και η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου της Alpha Bank στο 9μηνο του 2023 με τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους σχεδόν να διπλασιάζονται στα 564,7 εκατ.ευρώ, ενισχυμένα κατά 91,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022.

    Ως αποτέλεσμα της ισχυρής κερδοφορίας ο Δείκτης Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) διαμορφώθηκε στο 13,9% στο γ’ τρίμηνο και στο 12,8% στο εννεάμηνο, με το στόχο κερδοφορίας για το 2023 να αναβαθμίζεται  σε πάνω από 11,5% (από >11% τον Αύγουστο).

    Ο δείκτης CET1 ανήλθε  στο 13,9% και ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας  στο 18,2%.

    Παράλληλα, συνεχίστηκε η εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων  να μειώνεται στο 7,2% το γ’ τρίμηνο, χάρη στην ενισχυμένη δραστηριότητα που παρουσιάζει η τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και στη θετική επίπτωση από την ολοκλήρωση της συναλλαγής Cell τον Οκτώβριο.

    Ο δείκτης Δάνεια προς Καταθέσεις μειώθηκε στο 74%, σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και τον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ανήλθε στο 191%, δηλαδή 91 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα όρια που θέτει ο επόπτης.

    Να σημειωθεί ότι η αρχική προσφορά της ιταλικής τράπεζας για την απόκτηση του 9% διαμορφώθηκε στο 1,33 ευρώ ανά μετοχή, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε βελτίωση του τιμήματος μέχρι την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου καθώς η μετοχή της τράπεζας διατηρείται σταθερά πάνω από το 1,4 ευρώ.

    Ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης χαρακτήρισε τη συμφωνία «Μία καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Alpha Bank. Μία στιγμή που επιβεβαιώνει τη σταθερή πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και κερδοφορία».

    «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ιδιαιτέρως θετική υποδοχή αυτής της συμφωνίας από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και την ευρεία αναγνώριση των ωφελειών που θα αποφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως θα ενδυναμώσει το δίκτυό μας, θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, θα εδραιώσει την ηγετική μας θέση.

    Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των δύο Ομίλων, που ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο Ομίλων στη Ρουμανία, όπου το νέο σχήμα θα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, με την Alpha Bank να διατηρεί το 9,9% σε αυτό και να λαμβάνει χρηματικό τίμημα ύψους 300 εκατ.

    Στο επίπεδο της καθαρής πιστωτικής επέκτασης σημειώθηκε άνοδος (αύξηση €0,1 δισ.), παρά τις αυξημένες αποπληρωμές δανείων, με το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») να αυξάνεται σε 31,8 δισ. ευρώ, το γ’ τρίμηνο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκιο ΜΕΑ απαρτίζεται κατά 50% από στεγαστικά δάνεια με  εξασφαλίσεις, ενώ ένα μεγάλο μέρος αποτελείται από ρυθμισμένα ανοίγματα με λιγότερο από 90 ημέρες σε καθυστέρηση (45% του συνόλου ή 1,3 δισ.).

    Eurobank

    Μια ανάσα από το 1 δισ. ευρώ (στα 980 εκατ. ευρώ) ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank στο εννεάμηνο του 2023, με τα  προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 916 εκ. ευρώ.

    Tα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 55,3% σε ετήσια βάση στα 1,6 δισ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 6,2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 403εκ. ευρώ, με τα συνολικά έσοδα να αυξάνονται κατά 0,5% σε  2,034 δισ. ευρώ.

    Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,26 ευρώ και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 18% το εννεάμηνο 2023.

    Κερδοφόρες ήταν και οι δραστηριότητες στο εξωτερικό με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ενισχύονται σε 342 εκ. ευρώ το εννεάμηνο 2023 (από 145εκ. το εννεάμηνο 2022).

    Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 4,9% το εννεάμηνο 2023, από 5,6% το εννεάμηνο 2022. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά 167 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

    Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 249 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισ. ευρώ (ή 500 εκατ. μετά από προβλέψεις).

    Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 19,5% και ο δείκτης CET1 σε 16,8%. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,97 ευρώ (+ 20,9% σε ετήσια βάση).

    Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 42,2 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου (περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης ύψους 4,5δισ.) Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 24,3δισ., τα στεγαστικά σε 10δισ. και τα καταναλωτικά σε 3,4 δισ. ευρώ.

    «Η ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί προτεραιότητά μας. Την ολοκλήρωση της επαναγοράς μετοχών 1,4% φέτος θα ακολουθήσει η διανομή μερίσματος σε μετρητά το επόμενο έτος από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

    Σημείωσε πως: «Το 3ο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε από ισχυρά αποτελέσματα, αλλά και από δύο ακόμη σημαντικές εξελίξεις: Η Eurobank ήταν η πρώτη συστημική τράπεζα από την οποία το ΤΧΣ αποεπένδυσε. Επίσης, τη συμφωνία αύξησης του ποσοστού μας στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου στο 55%, που ενισχύει περαιτέρω το επιχειρηματικό μας μοντέλο.

    Το εννεάμηνο χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αποτελέσματα, με την ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή να αυξάνεται κατά 16% στο 1,97 ευρώ. Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή, με δείκτη συνολικών κεφαλαίων στο 19,5%. Η πτωτική τάση των NPEs συνεχίστηκε, με τον δείκτη να μειώνεται κάτω από το 5%, που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 ετών».

    Διαβάστε επίσης:

    Καραβίας: Οι 3 στόχοι της Eurobank – Επιβεβαίωσε τη διανομή μερίσματος στο 25%

    Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 577 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο – Το μήνυμα του Χρήστου Μεγάλου

    Εθνική: Τα υψηλά κέρδη «απογειώνουν» το placement – Alpha: Στην τελική ευθεία για βελτιωμένη πρόταση από UniCredit



    ΣΧΟΛΙΑ