• ΑΓΟΡΕΣ

    ΑΧΙΑ για Eurobank: Ισχυρό τρίμηνο – Σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα €2,3

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Η AXIA εκτιμά ότι η Eurobank δημοσίευσε ένα ακόμη ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, αναφέροντας προσαρμοσμένο δείκτη αποδοτικότητας RoTE 17,8%.

    Αυτό υποστηρίχθηκε από μια +3% διαδοχική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), +3% πάνω από τις εκτιμήσεις της AXIA και +1% πάνω από το consensus, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

    Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες μειώθηκαν κατά περίπου 5% σε τριμηνιαία βάση, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΧΙΑ, κυρίως λόγω των εποχικά χαμηλότερων εκταμιεύσεων. Όπως αναμενόταν, το κόστος ήταν ελαφρώς αυξημένο (+3% σε τριμηνιαία βάση) λόγω των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, των μισθολογικών προσαρμογών και της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της BNP Paribas Personal Finance στη Βουλγαρία.

    Το κόστος κινδύνου διαμορφώθηκε στις 84 μονάδες βάσης (εκτίμηση AXIA στις 88 μ.β., στόχος 2023: 85 μ.β.) και ακολουθήθηκε από μείωση του δείκτη NPE του ομίλου κατά 30 μ.β. διαδοχικά, φτάνοντας στο 4,9%. Ως αποτέλεσμα, ο όμιλος τροποποίησε τους στόχους του για φέτος, αναβαθμίζοντας τον στόχο RoTE του ομίλου σε πάνω από 15% (από 13%), αν και το consensus βρίσκεται ήδη σε αυτά τα επίπεδα.

    Ο δείκτης FL CET1 της Eurobank αυξήθηκε στο 16,8%, 144 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το τρίμηνο, ενώ ο συνολικός κεφαλαιακός δείκτης στο 19,5% (β’ τρίμηνο: 18%). Η διοίκηση εξέφρασε την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει το πλεονάζον κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση της αύξησης των δανείων, τη χρηματοδότηση ευκαιριών συγχωνεύσεων και εξαγορών και την ενίσχυση του επιχειρηματικού franchise.

    Σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζεται ότι η Eurobank ανακοίνωσε τη συμφωνία για την απόκτηση πρόσθετων μετοχών στην Ελληνική Τράπεζα και την αύξηση του ποσοστού της σε 55% από 29%, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των εποπτικών αρχών, μετατρέποντάς την σε θυγατρική. Έχοντας ολοκληρώσει την επαναγορά μετοχών του ΤΧΣ, η Eurobank είναι η πρώτη συστημική τράπεζα της χώρας στην οποία το κράτος δεν έχει πλέον συμμετοχή.

    Η διοίκηση επανέλαβε τη δέσμευσή της να ανταμείψει τους μετόχους, επιβεβαιώνοντας τα ήδη γνωστοποιημένα σχέδιά της για διανομή μερίσματος με δείκτη διανομής τουλάχιστον 25% από τα φετινά κέρδη. Συνολικά, η επενδυτική τράπεζα επαναλαμβάνει τη θετική μακροπρόθεσμη άποψή της για τη μετοχή της Eurobank με αξιολόγηση αγοράς (Buy), με αμετάβλητη τιμή στόχο στα 2,3 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζες: «Απογείωση» κερδών στα 3 δισ. ευρώ – Τι μηνύματα στέλνουν τα αποτελέσματα 9μήνου

    Eurobank: Στα 980 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο

    Αlpha Bank: Η τράπεζα με τη μικρότερη κρατική βοήθεια και τις λιγότερες απώλειες για το ΤΧΣ – Πώς έχει η συνολική εικόνα



    ΣΧΟΛΙΑ