• ΑΓΟΡΕΣ

    DZ Bank: Γιατί είναι «game changer» η αναβάθμιση της Fitch για τα ελληνικά ομόλογα

    Uwe Fröhlich, CEO DZ Bank

    Uwe Fröhlich, CEO DZ Bank


    Ο οίκος Fitch αναβαθμίζει κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από ΒΒ+ σε ΒΒΒ- και επιτεύχθηκε άλλη μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, εξηγεί η Sophia Oertmann της γερμανικής τράπεζας DZ Bank.

    «Ωστόσο, η Fitch οδήγησε σε μια αποφασιστική αλλαγή για την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Ο εκδότης ‘Ελλάδα’ περιλαμβάνεται πλέον σε πολλούς δείκτες σταθερού εισοδήματος, όπως ο δείκτης IHS Markit. Για να συμβεί αυτό, ένας εκδότης πρέπει να έχει κατηγοριοποιηθεί ως επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο οίκους από τους S&P, Moody’s και Fitch. Με ανεξόφλητο ονομαστικό όγκο περίπου 88 δισ. ευρώ, η Ελλάδα είναι πιθανό να είναι κατανεμηθεί μόνο μια πολύ μικρή στάθμιση στον δείκτη, αλλά τα ενεργά διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια και τα παθητικά κεφάλαια θα μπορούσαν ωστόσο να εξασφαλίσουν αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα, βραχυπρόθεσμα. Παρά τα ήδη εξαντλημένα επίπεδα περιθωρίου για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει ότι οι τίτλοι των ελληνικών ομολόγων δεν θα πρέπει να είναι σχεδόν καθόλου χειρότερα από ότι άλλοι εκδότες από τη νότια Ευρώπη μεσοπρόθεσμα. Προς το παρόν δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αλλάξουμε την επενδυτική μας σύσταση. Παρά τις πρόσφατες επιτυχίες αξιολόγησης, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην αξιολογείται σταθερά με επενδυτική βαθμίδα. Η Moody’s εξακολουθεί να αξιολογεί την Ελλάδα με Ba1. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΟΝΕ που κατηγοριοποιείται ως μη επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν οργανισμό. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να κατατάσσουμε την Ελλάδα και τα ομόλογα της ως αυξημένου κινδύνου», εξηγεί η Oertmann.

    Το ελληνικό «success story» αξιολόγησης έχει ήδη υπερτιμολογηθεί στα ελληνικά ομόλογα

    Η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων δύσκολα αντανακλά την τελευταία αναβάθμιση. Οι ελληνικοί τίτλοι έχουν ήδη υπερτιμολογήσει το “success story” της αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της του έτους. Τα spreads των ομολόγων ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύονται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, τα οποία ξεχωρίζουν και σε ιστορική σύγκριση.

    Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα από ΒΒ+ σε ΒΒΒ- την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. Οι προοπτικές παραμένουν “σταθερές”. Ο οίκος είχε κάποτε αποσύρει την αξιολόγηση της Ελλάδας την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2011 στον απόηχο της ελληνικής κρατικής κρίσης χρέους. Το 2012, ο οίκος αναγκάστηκε μάλιστα για λίγο να κηρύξει στάση πληρωμών (selected default).

    «Η αναβάθμιση δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη και τα ελληνικά ομόλογα (GGBs) αντιδρούν ελάχιστα στα τελευταία νέα της αξιολόγησης. Με την τελευταία αναβάθμιση, η Αθήνα βρίσκεται πλέον και πάλι στην κορυφαία επενδυτική κατηγορία του Fitch των εκδοτών κρατικών ομολόγων σε όλο τον κόσμο», συνεχίζει η αναλύτρια του οίκου.

    «Η Fitch ακολουθεί τους DBRS και S&P, οι οποίοι είχαν ήδη απονείμει στην Ελλάδα καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Η Ελλάδα παραμένει έτσι στην ταχεία λωρίδα αξιολόγησης. Σχεδόν καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να μπορεί να ανατρέξει σε μια τέτοια βελτίωση της πιστοληπτικής της ικανότητας τα τελευταία χρόνια. Η Fitch δικαιολογεί την τελευταία αναβάθμιση ιδίως με την εξαιρετικά ευνοϊκή δυναμική του χρέους και την αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο οίκος αναμένει ότι ο δείκτης χρέους της Ελλάδος μειωθεί σε σχεδόν 140% έως το 2027. Ο δείκτης θα είναι τότε ακόμη και ελαφρώς χαμηλότερος από εκείνον της Ιταλίας. Η απότομη μείωση βασίζεται στο χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, στη μεγάλη λήξη του ελληνικού δημόσιου χρέους (18 έτη) και ένα υψηλό επίπεδο ρευστών διαθεσίμων που ανέρχονταν σε 16,5% του ΑΕΠ στα μέσα Νοεμβρίου). Όσον αφορά τον προϋπολογισμό και την εξυγίανση, ο οίκος Fitch τονίζει τις συντηρητικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίες έχουν επίσης ξεπεραστεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα χρόνια», καταλήγει η Oertmann.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Δύσκολος μήνας ο Δεκέμβριος για τις αμερικανικές μετοχές

    Ebury: Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πανηγυρίζουν καθώς τα επιτόκια πέφτουν κατακόρυφα

    Bitcoin: Παραμένει κοντά στα 42.000 δολάρια – Κινείται αντίθετα από τις αγορές μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ