• ΑΓΟΡΕΣ

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Δύσκολος μήνας ο Δεκέμβριος για τις αμερικανικές μετοχές

    • NewsRoom
    Μάικ Ουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley

    Μάικ Ουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley


     Μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι που θύμισε υψηλά προηγούμενων ετών, οι αμερικάνικοι δείκτες θα κλείσουν την χρονιά με αρκετά σκαμπανεβάσματα.

    Η πιο συνεπής «αρκούδα» της Wall Street, o αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικ Ουίλσον διαφοροποιήθηκε ακόμα μία φορά από τους αισιόδοξους αναλυτές και κατέρριψε τον μύθο του ράλι του «Άγιου Βασίλη», που είθισται να καταγράφεται τον Δεκέμβριο.

    Καθοριστικός ο ρόλος της Fed

    Ο Ουίλσον πιστεύει ότι ο Δεκέμβρης μπορεί να φέρει αστάθεια στις αγορές για μικρό χρονικό διάστημα. Αντίθετα με το νέο έτος, ο Ουίλσον προβλέπει επιπλέον στήριξη για τις μετοχές.

    Για τον αναλυτή της Morgan Stanley, η εκτόξευση του δείκτη κατά 9% οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές σε έναν πολύ «ακριβό» επίπεδο. Ένα τεχνικό επίπεδο που θεωρείται «προάγγελος» ενός sell off.

    Η Fed αποτελεί για τον Ουίλσον καταλύτη των αγορών, με τις προοπτικές της αγοράς να παραμένουν θετικές καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και η οικονομία δέχεται πιέσεις. Οι επενδυτές έχουν αυξήσει τα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις στα επιτόκια ακόμα και στις αρχές της άνοιξης το 2024.

    Αν και δεν είναι πρώτη φορά που οι επενδυτές ποντάρουν σε μία πρόωρη νομισματική χαλάρωση, ο Ουίλσον υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά στηρίζουν για τόσο μεγάλο διάστημα αυτό το στοίχημα, διατηρώντας τον S&P 500 κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ.

    Οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά

    Οι προβλέψεις του Ουίλσον για ένα πιο θετικό άνοιγμα το νέο έτος, συμπίπτει με τις απόψεις πολλών αναλυτών επενδυτικών τραπεζών, οι οποίοι θεωρούν ότι η επόμενη χρονιά θα οδηγήσει τον δείκτη σε νέα ρεκόρ.

    Μεταξύ αυτών οι αναλυτές των Bank of America, Deutsche Bank και RBC Capital Markets με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 5.100 μονάδες στο κλείσιμο. Η διαδρομή όμως μέχρι το κλείσιμο, σημειώνουν κάποιοι, δεν θα είναι τόσο ρόδινη, αναφέροντας ότι θα υπάρξουν κάποιες περίοδο αστάθειας στη διάρκεια της χρονιάς.

    Ο Ουίλσον πάντως δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό άλλων αναλυτών, παραμένοντας ουδέτερος για την πορεία του αμερικανικού δείκτη την επόμενη χρονιά. Αναμένει να κλείσει το επόμενο έτος γύρω στις 4.500 μονάδες – περίπου 2% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Άλμα πάνω από τα 41.000 δολάρια, σε υψηλό 19 μηνών

    Χρηματιστήριο: Κοιτάζει προς τις 1.300 μονάδες μετά την αναβάθμιση από τη Fitch

    Ebury: Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πανηγυρίζουν καθώς τα επιτόκια πέφτουν κατακόρυφα



    ΣΧΟΛΙΑ