• ΑΓΟΡΕΣ

    Ebury: Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πανηγυρίζουν καθώς τα επιτόκια πέφτουν κατακόρυφα

    • NewsRoom
    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Του Enrique Diaz Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury

    Η φαινομενική νίκη των κεντρικών τραπεζών επί του πληθωρισμού σπρώχνει ένα κύμα μετρητών σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου παγκοσμίως. Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων παγκοσμίως έκαναν ένα ράλι το Νοέμβριο και το βασικό δεκαετές επιτόκιο του αμερικανικού Δημοσίου μειώθηκε από τα πρόσφατα υψηλά του 5,00% σε λιγότερο από 4,20% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

    Το δολάριο έχει υποχωρήσει απότομα και η περασμένη εβδομάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η κύρια αλλαγή ήταν ότι το ευρώ απέτυχε να ακολουθήσει και υποχώρησε έναντι σχεδόν κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως, καθώς οι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη επιδεινώνουν τις επιπτώσεις του αποπληθωρισμού.

    Ειδική αναφορά στη στερλίνα, η οποία συνεχίζει να έχει καλύτερη απόδοση τόσο έναντι του ευρώ όσο και του δολαρίου καθώς οι αγορές αναμένουν όλο και περισσότερο τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αλλού.

    Το ερώτημα τώρα είναι εάν τα επιτόκια και το δολάριο έχουν μειωθεί πάρα πολύ, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτήν την εβδομάδα, οι κρίσιμες πληροφορίες για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ θα βοηθήσουν τόσο τις αγορές όσο και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

    Εκτός από την έκθεση JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) για τις νέες θέσεις εργασίας που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, η έκθεση για την εργασία συνολικά που θα βγει την Παρασκευή αναμένεται να είναι ισχυρή, καθώς οι απεργοί εργαζόμενοι στο χώρο του αυτοκινήτου και της ψυχαγωγίας επιστρέφουν στην εργασία τους.

    Το ποσοστό αύξησης των μισθών σε αυτήν την τελευταία έκθεση θα είναι επίσης βασικό στοιχείο. Στην Ευρωζώνη θα εξετάσουμε τα νούμερα των λιανικών πωλήσεων Οκτωβρίου για να κατανοήσουμε την ισχύ των καταναλωτικών δαπανών που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

    Στερλίνα

    Τα υψηλά επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου, τα επιθετικά μηνύματα της Τράπεζας της Αγγλίας και η προοπτική για δημοσιονομικά κίνητρα καθώς πλησιάζουν οι επόμενες γενικές εκλογές έχουν μετατρέψει τη στερλίνα στο νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

    Δεν υπάρχουν πολλές ειδήσεις από το χαρτοφυλάκιο αυτό αυτή την εβδομάδα, επομένως η στερλίνα θα πρέπει να παρακολουθεί αρκετά στενά το ευρώ στις αγορές συναλλάγματος.

    Ευρώ

    Η Ευρωζώνη δεν αποτελεί εξαίρεση στην παγκόσμια αποπληθωριστική τάση. Η έκθεση για τον πληθωρισμό τοκ Νοέμβριο έδειξε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση στον ονομαστικό και το δομικό πληθωρισμό. Με τον τελευταίο να είναι σταθερά κάτω από το 4%, είναι σαφές ότι ο κύκλος της ανόδου έχει τελειώσει.

    Η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να υπολειτουργεί και τα ανησυχητικά νούμερα από την Κίνα σημαίνουν ότι η παγκόσμια ζήτηση δεν πρόκειται να βοηθήσει σύντομα. Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να δούμε μειώσεις επιτοκίων στην Ευρωζώνη πριν από τις ΗΠΑ, και επομένως πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να δούμε μερική ανατροπή στο ράλι του ευρώ τις επόμενες εβδομάδες.

    Δολάριο ΗΠΑ

    Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας ενίσχυσαν την άποψη ότι η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς μια ήπια ύφεση, με τον πληθωρισμό να πέφτει φτάνοντας τους στόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ακόμη και όταν μια οικονομία πλήρους απασχόλησης συνεχίζει να αναπτύσσεται λόγω της ισχύος της εγχώριας ζήτησης.

    Ωστόσο, η πτώση των μεσοπρόθεσμων επιτοκίων και του δολαρίου αρχίζει να μας φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξη, καθώς μια οικονομία που αναπτύσσεται πολύ πάνω από τις δυνατότητες της και μια ισχυρή αγορά εργασίας δύσκολα δικαιολογούν μείωση των επιτοκίων σύντομα.

    Η έκθεση για την εργασία που θα βγει αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ενισχύσει αυτήν την άποψη: μετά τη δυσάρεστη έκπληξη του περασμένου μήνα οι αγορές αναμένουν ανάκαμψη στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσός: Νέο ρεκόρ πάνω από τα 2.100 δολάρια – Τι βλέπουν οι αναλυτές για το 2024

    Οι ελληνικές μετοχές που προτείνουν στους επενδυτές επενδυτικοί οίκοι και χρηματιστηριακές

    Deutsche Bank: Πρωταγωνιστής το ΧΑ σε αποδόσεις φέτος– Η εικόνα των μετοχών και ομολόγων τον Νοέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ