• Οικονομία

    DZ Bank: Ξεκάθαροι λόγοι για συνέχιση της θετικής τάσης αξιολόγησης της Ελλάδας

    • NewsRoom
    Uwe Fröhlich, CEO DZ Bank

    Uwe Fröhlich, CEO DZ Bank


    Ξεκάθαροι είναι η λόγοι για τη συνέχιση της θετικής τάσης αξιολόγησης της Ελλάδας αναφέρει η DZ Bank σχολιάζοντας την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο S&P.

    Η Ελλάδα σκαρφάλωσε στον Όλυμπο των ομολόγων αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική τράπεζα, προσθέτοντας ωστόσο πως θα χρειαστεί άλλη μια αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από έναν μεγάλο οίκο, ώστε η ώρα να ενταχθεί ξανά σε κάποιον από τους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων. Η ένταξη για παράδειγμα σε δείκτες όπως το το iBoxx, απαιτεί μέση βαθμολογία σε επενδυτική βαθμίδα από τους τρείς μεγαλύτερους οίκους (S&P, Fitch, Moody’s).

    Ήδη πάντως η αναβάθμιση έχει γίνει δεκτή θετικά από τις αγορές, με την απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων να μειώνεται κατά έξι μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών, με το spread κοντά στις 140 μ.β..

    Σύμφωνα με την DZ Bank, η συνέχιση αυτής της θετικής τάσης ενισχύεται από τα διατηρούμενα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία επιτρέπουν την ταχεία μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, καθώς και την πραγματική ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης με κύριο στήριγμα τον ισχυρό τουρισμό.

    Σύμφωνα με την έκθεση της S&P, σχολιάζει η DZ Bank, η πιστοληπτική ικανότητα θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον, σε περίπτωση που τα πρωτογενή πλεονάσματα διατηρηθούν και συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει επίσης τη σημασία της πλήρους εκταμίευσης των κεφαλαίων στο πλαίσιο του NGEU.

    H πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει ήδη να τιμολογείται στην αγορά, αναφέρει η DZ Bank, κάτι που φαίνεται και από το discount ύψους 50 μ.β. μεταξύ των αποδόσεων των ελληνικών έναντι των ιταλικών ομολόγων.  Ωστόσο, μετά και την  πρόσφατη γενική διεύρυνση των spreads, τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν μικρή πιθανότητα για μείωση έναντι της απόδοσης των ομολόγων της Γερμανίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Euroxx για Alpha Bank: Πώς είδε τη συμφωνία με UniCredit

    Eurostat: Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στο β’ τρίμηνο του 2023

    UniCredit: Ποια είναι η ισχυρή τράπεζα που έκλεισε το deal με την Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ