• Οικονομία

    DZ Bank για Ελλάδα: Tι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Moody’s – Γιατί «τσιμπάνε» τα spreads με τη Γερμανία

    Sophia Oertmann, αναλύτρια της γερμανικής DZ Bank


    «Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες σε Ba1 (σταθερή) από Ba3 (θετική), ενώ η πολιτική σταθερότητα και οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία έχουν ανατρέψει την ισορροπία.

    Από την άλλη, παρά τα θετικά νέα για την αξιολόγηση, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (GGBs) έχουν πρόσφατα μπει σε μια τάση διεύρυνσης των spreads έναντι των γερμανικών ομολόγων», εξηγεί η Sophia Oertmann της γερμανικής DZ Bank.

    «Η Ελλάδα είχε πάλι θετικά νέα σχετικά με την επενδυτική της αξιολόγηση, αφού την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα σε Ba1 με σταθερές προοπτικές από Ba3 (θετική).

    Ο οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες, μια συγκριτικά σπάνια απόφαση.

    Η Moody’s επικαλείται τις συνολικές διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία ως λόγους για την αναβάθμιση, οι οποίες θα επιτρέψουν την περαιτέρω βελτίωση των βασικών πιστωτικών δεικτών και της ανθεκτικότητας σε μελλοντικά σοκ.

    Λόγω της ανανεωμένης απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αναμένεται συνέχιση της επιτυχημένης μεταρρυθμιστικής πορείας», επισημαίνει η Oertmann.

    «Η Moody’s προβλέπει ρυθμούς αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 2% για τα επόμενα χρόνια.

    Αυτό σε συνδυασμό με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού και διατηρούμενα πρωτογενή πλεονάσματα, θα επιτρέψει την ταχεία μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους (ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ).

    Το 2024, θα πρέπει ήδη να πέσει κάτω από το 160% του ΑΕΠ.

    Ωστόσο, η προοπτική περαιτέρω βελτιώσεων αντιμετωπίζει επίσης διαρθρωτικές προκλήσεις.

    Σύμφωνα με τη Moody’s, ο δείκτης επενδύσεων παραμένει χαμηλός και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών καθώς και το δημόσιο χρέος εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα», συνεχίζει η αναλύτρια της γερμανικής τράπεζας.

    Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα έχει ήδη τιμολογηθεί από την αγορά

    «Με τη διπλή αναβάθμιση σε Ba1, η Moody’s ‘ισοφάρισε’ τουλάχιστον για λίγο τον οίκο Fitch (ΒΒ+, σταθερή) και τον οίκο S&P (ΒΒ+, θετική).

    Ωστόσο, οι άλλοι δύο οίκοι έχουν μία ακόμη αναθεώρηση ο καθένας από αυτούς προγραμματισμένη για φέτος.

    Ειδικά με την S&P (20 Οκτωβρίου), οι πιθανότητες αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα είναι καλές.

    Από αυτή την άποψη, η Moody’s μπορεί να αποφάσισε να αυξήσει την αξιολόγησή της κατά δύο βαθμίδες προκειμένου να μην μείνει πολύ πίσω, αφού ο οίκος DBRS είχε ήδη αναβαθμίσει τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα μια εβδομάδα νωρίτερα.

    Δεδομένου ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα είχε ήδη τιμολογηθεί από την αγορά, τα ελληνικά ομόλογα δεν μπόρεσαν να μειωθούν περαιτέρω έναντι των γερμανικών ομολόγων μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις της αξιολόγησης», εκτιμά η DZ Bank.

    «Αντιθέτως, πρόσφατα παρατηρήθηκε μια μέτρια τάση διεύρυνσης των γερμανικών spreads με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, η οποία μπορεί να αποδοθεί, μεταξύ άλλων, στην εκ νέου αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και στη συναφή προοπτική μιας μεγαλύτερης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

    Αφού τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται σε πολύ ακριβά επίπεδα στις αρχές Αυγούστου, η διεύρυνση των spreads θα μπορούσε σύντομα να κάνει ελκυστικά επίπεδα εισόδου και πάλι», καταλήγει η Oertmann.

    Διαβάστε επίσης: 

    Άδωνις Γεωργιάδης στο mononews: Δυο χρόνια νωρίτερα το ξεπάγωμα των τριετιών – Οι νέοι μισθοί από 1/1/2024 στον ιδιωτικό τομέα

    Άδωνις Γεωργιάδης για ξεπάγωμα τριετιών: Θα βοηθήσουμε τους εργαζόμενους που δουλεύουν 10 χρόνια με τον ίδιο μισθό

    Για ποιους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έρχονται έως 30% αυξήσεις – Τριετίες μόνο για όσους καλύπτονται από ενεργές συλλογικές συμβάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ