• ΑΓΟΡΕΣ

    Πού πάτησαν Βασιλάκης, Σιάμισιης, Τσαμάζ για τα ισχυρά αποτελέσματα γ’ 3μήνου – Δολάριο, τουρισμός και Ελληνικό «ξελασπώνουν» την Τιτάν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Περιεχόμενα

    Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν τράπεζες και  blue chips, συνεχίζουν το ανοδικό αφήγημα της αγοράς, που χθες κατάφερε να πατήσει μετά από έξι μήνες τις 900 μονάδες περνώντας σε θετικό πρόσημο το 2022 κατά 0,6%.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι θεαματικές επιδόσεις του γ’ 3μήνου επιτρέπουν διανομές προσωρινού μερίσματος, όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η HelleniQ Energy!  ΟΤΕ ΟΤΕ -1,97% 13,44 , Τιτάν , Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,47% 2,01 , ETE ΕΤΕ -1,72% 7,98 , Aegean ΑΡΑΙΓ 0,60% 11,83 και HelleniQ Energyπριν από τρεις ημέρες η Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,90% 1,55 ανακοίνωσαν μεγέθη καλύτερα από τις προσδοκίες της αγοράς. Ακόμα και ο πληθωρισμός που ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές δεν εμπόδισε περιπτώσεις εισηγμένων, όπως η Τιτάν για παράδειγμα, ή ο ΟΤΕ να εμφανίζουν αύξηση στα οικονομικά τους μεγέθη. Χαρακτηριστικά στην Τιτάν, η αύξηση των πωλήσεων στο 1,66 δις. Ευρώ ή κατά 31,6% προήλθε από τους αυξημένους όγκους πωλήσεων και τα υψηλότερα επίπεδα τιμών, τα οποία αντιστάθμισαν τις πιέσεις του κόστους ενέργειας και μεταφορών.

    Το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ ενίσχυσε την αύξηση των πωλήσεων. Ενώ η διοίκηση της εταιρείας εμφανιζόταν συγκρατημένη στις προηγούμενες εταιρικές περιόδους μέσα στο 2022, για το 9μηνο σημειώνει βελτίωση των περιθωρίων κέρδους σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα με τα κέρδη προ φόρων να αυξάνονται στα 234,5 εκατ. ευρώ αυξημένα δηλαδή κατά 6,8% σε σχέση με πέρσι.

    Μάλιστα, όλες οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος Τιτάν κατέγραψαν σημαντική αύξηση των πωλήσεων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, χάρη στους υψηλούς όγκους πωλήσεων, ειδικότερα σε τσιμέντο, αλλά και χάρη στις ισχυρές αυξήσεις τιμών. Οι αυξήσεις των τιμών αντιστάθμισαν τη συνεχή άνοδο του κόστους ενέργειας και μεταφορών.

    Οι ισχυρές πωλήσεις, όπως εξηγεί η διοίκηση, ενισχύθηκαν από την ισχυρή ζήτηση στις Πολιτείες των ΗΠΑ στις οποίες δραστηριοποιείται και τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα (π.χ. Ελληνικό, επέκταση γραμμής 4 του Μετρό, νέοι οδικοί άξονες, αύξηση τουριστικών έργων).

    ΟΤΕ

    Σε ότι αφορά στον ΟΤΕ οι ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου εμφανίζονται μειωμένες κι αυτό για να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις, οι οποίες θα αποφέρουν οικονομικά έσοδα στο μέλλον. Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις διαμορφώθηκαν σε €113,9 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2022, μειωμένες κατά 1,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν στα €80,3 εκατ. μειωμένες κατά 25,6% σε σύγκριση με το Γ’ τρίμηνο του 2021, καθώς οι πληρωμές για το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης και η αύξηση των επενδύσεων αντιστάθμισαν την υψηλότερη κερδοφορία και την χαμηλότερη πληρωμή φόρου εισοδήματος.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι ο όμιλος δεν ήταν συνεπής για μία ακόμα εταιρική περίοδο με ισχυρά οικονομικά μεγέθη. Τα ενοποιημένα έσοδα στο γ’ 3μηνο έφτασαν στα 905 εκατ. ευρώ, διατηρώντας τη θετική τάση των προηγούμενων τριμήνων. Πάντως, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου αυξήθηκε κατά 1,6% σε €358,1 εκατ., οδηγώντας σε ένα περιθώριο 39,6%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 1,0%, στα €345,5 εκατ., και το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 41,6%. Η κινητή στην Ρουμανία κατέγραψε προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) €12,6 εκατ., λόγω εξοικονομήσεων σε λειτουργικά έξοδα και αντιλογισμών ορισμένων προβλέψεων.

    Ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων €205,6 εκατ., μειωμένα κατά 27,0% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2021. Στο Γ’ τρίμηνο του 2021 τα κέρδη προ φόρων επωφελήθηκαν από μια έκτακτη αντιστροφή πρόβλεψης κατά €134 εκατ. που σχετίζεται με το συνταξιοδοτικό ταμείο του OΤΕ για προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης προηγούμενων ετών. Σαν αποτέλεσμα, η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €45,3 εκατ. μειωμένη κατά 36,6% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2021.

    Αν και αναγνωρίζει η  διοίκηση του ΟΤΕ ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα επηρεαστούν λόγω πληθωρισμού, ωστόσο εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι για το 2022 θα επιτευχθεί ο στόχος των €600 εκατ. που έχει θέσει για το 2022 για τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του Ομίλου εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα €640 εκατ. περίπου, αποτυπώνοντας τις αυξανόμενες απαιτήσεις για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH το τρέχον έτος. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2022 θα ανέλθει σε €500 εκατ. και θα επιμεριστεί ισόποσα σε προτεινόμενο μέρισμα που αντιστοιχεί σε €0,558 ανά μετοχή, και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους €250 εκατ. περίπου, εκ των οποίων €210 εκατ. είχαν ήδη εκταμιευθεί μέχρι τις 31 Οκτώβρη 2022.

    HelleniQ Energy

    Την ίδια ώρα απογειώθηκαν τα ενοποιημένα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA της HelleniQ Energy και διαμορφώθηκαν σε €504 εκατ., ενώ τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε €381 εκατ.

    Η ισχυρή λειτουργική απόδοση αντικατοπτρίζει κυρίως τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον αλλά και τη βελτιωμένη λειτουργία των διαφόρων εταιρειών του Ομίλου. Τα κυριότερα στοιχεία που επηρέασαν τα αποτελέσματα ήταν τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, οι εξαγωγές που αντιστοιχούν σε 46% των συνολικών πωλήσεων διύλισης, αλλά και η βελτιωμένη κερδοφορία, τόσο των εμπορικών θυγατρικών στο εξωτερικό, όσο και των νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ. Επίσης, Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 3,9 εκατ. τόνους (+1%), με ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής να κατευθύνεται σε πωλήσεις σε αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα τα οποία σημείωσαν ουσιαστική αύξηση, λόγω ανάκαμψης του τουρισμού.

    Σε ό,τι αφορά στα Δημοσιευμένα Κέρδη (ΔΠΧΠ) EBITDA, ανήλθαν στα €329 εκατ., με τα αντίστοιχα Καθαρά Κέρδη να διαμορφώνονται στα €252 εκατ., καθώς μέσα στο τρίμηνο η πτώση των τιμών οδήγησε σε ζημιές αποτίμησης αποθεμάτων, μετά τη σημαντική άνοδο του πρώτου εξαμήνου.

    Μάλιστα τα θεαματικά καλά αποτελέσματα 9μήνου, δίνουν την ευκαιρία στην HelleniQ Energy να προβεί στη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,25 ευρώ για τη φετινή χρήση!

    Aegean

    Υψηλότερη κερδοφορία ακόμα και από τα προ κρίσης επίπεδα, το 2019, ανακοίνωσε χθες η Aegean, με τα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν τα 120,8 εκατ. ευρώ στο γ’ 3μηνο. Όπως εξηγεί η εταιρεία, η κερδοφορία κερδοφορία υποστηρίχθηκε σημαντικά και από τις προαγορές ποσοτήτων καυσίμου και δολαρίου της εταιρείας που περιόρισαν τον βαθμό επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων από την εκτίναξη του κόστους τους. Όμως, σημαντικότερο όλων ήταν η επαναφορά της ζήτησης σε συνδυασμό με τη διεύρυνση του δικτύου και την αύξηση του στόλου της εταιρείας με τις παραλαβές νέων αεροσκαφών, συνέβαλαν στη σημαντική ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, με τον Όμιλο να μεταφέρει 4,6 εκατ. επιβάτες. Η διαμόρφωση της πληρότητας στο 84%, αυξημένη κατά 14 μονάδες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και τα υψηλότερα επίπεδα μέσων ναύλων συνέβαλλαν σε σημαντική κερδοφορία παρά την αύξηση του κόστους καυσίμων και την σημαντική ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

    Ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών τρίτου τριμήνου ανήλθε σε €571,4 εκατ., αυξημένος κατά 71%, τα Κέρδη προ Φόρων ανήλθαν σε €152,1 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 158% σε συγκρίσιμη βάση, ενώ τα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν στα €120,8 εκατ. Η επίδοση του τρίτου τριμήνου τόσο σε κύκλο εργασιών όσο και σε κερδοφορία είναι υψηλότερη από τα αντίστοιχα επίπεδα προ κρίσης με την προσφερόμενη χωρητικότητα σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα.

    Συνολικά, στο εννεάμηνο η AEGEAN ξεπέρασε το €1 δισ. στον ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών, παρουσιάζοντας αύξηση 109% σε σχέση με το 2021, με την επιβατική κίνηση να καταγράφει αύξηση 89%. Tα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε €93,2 εκατ., από (οργανικές) Ζημίες ύψους €27,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επίδραση του τρίτου τριμήνου, η κερδοφορία του συνολικού εννεαμήνου 2022 είναι αυξημένη έναντι του προ κρίσης εννεαμήνου 2019.

    Διαβάστε επίσης

    ΟΤΕ: Αύξηση εσόδων και κερδοφορίας – Μιχάλης Τσαμάζ: Άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο

    UBS: Στις 3.200 μονάδες ο S&P 500 το β’ τρίμηνο του 2023 – Αγοράστε χρυσό

    ΤΙΤΑΝ: Αύξηση τζίρου και EBITDA στο 9μηνο – Αποχωρεί ο Τάκης Αράπογλου



    ΣΧΟΛΙΑ